Annonce

Annonce

Brev:

Reaktioner på at blive storesøster


23. maj 2010

Kategori:
Alder:
2 år, 10 mdr.

Reaktioner på at blive storesøster

Kære Helen

Så er vores lillesøster kommet til verden og er nu 12 dage. Hun er en fin og velskabt pige, der trives og indtil videre er nem.

Mit spørgsmål går på de to store piger, der fylder 3 år til sommer. Deres reaktioner er nok meget som vi havde forventet det i forhold til deres forskellige personlighed. Men hvad angår A har hun nok reageret en del voldsommere end jeg havde troet.

A har altid været mors pige, mens S har været fars pige, og derfor var det forventeligt, at det ville blive sværest for A. Allerede tre timer efter jeg var kommet hjem med babyen råbte hun Dumme mor og dumme baby. Heldigvis kom hun på den måde af med meget de første dage, og vi kunne tage en snak om hvorfor hun synes mor og baby er dum. Hun er god til at sætte ord på, f.eks. er mor dum fordi babyen sidder hos mig hele tiden.

Nu sover babyen faktisk ret meget, så jeg har tid til at lave mange ting med hende og med dem begge også. Problemet var, at hele første uge gik med mange komplikationer i mine syninger og derfor mange smerter og feber, incl. 3 besøg på hospitalet. Så jeg kunne ganske enkelt ikke meget den første uge - og det er givetvis det, hun i lige så høj grad har reageret på. Heldigvis havde vi god støtte fra familien i den periode.

Men nu er jeg ovenpå igen og vi skal til at være os selv - en familie på fem, uden en masse mennesker boende hele tiden.
Nu kan jeg mærke, at Dumme mor er blevet en automatreaktion fra A når noget går hende imod. Vi har virkeligt mange sammenstød for tiden, og det er hårdt for alle parter. Hun er på tværs af alting hele tiden, slår mig og råber meget. Jeg prøver at finde en balance mellem at komme hende i møde og vise forståelse for at hun ...


Annonce

... har det svært i det her - og at sætte en grænse, særligt fordi jeg fornemmer at hun spiller lidt på det, når hun ikke kan få sin vilje.

På en og samme tid er hun enormt vred på mig og så er det alligevel kun mig, der f.eks. må give hende tøj på osv. Jeg skal altså være til rådighed når hun kræver det - og det vil jeg et stykke ad vejen, men det kan jo ikke altid lade sig gøre.

Et eksempel: De to store piger skal tages op af badet og jeg plejer at tage A op. Samtidigt er lillesøster sulten, men jeg vurderer at hun godt kan holdes hen, så jeg kan nå at tørre A og give hende tøj på. Men A nægter at gå op af badet. Jeg siger tre gange til hende, at hvis jeg skal tage hende op skal det være nu, for ellers skal lillesøster til at have mad. Hun råber NEJ og er sur, vil ikke op. Det ender med at jeg må amme og at hendes far tager hende op. Det ender med et næsten hysterisk anfald. Hun er altså splittet mellem at være sur på mig - og at jeg alligevel skal alting med hende som det plejer at være.

Jeg har sagt mange gange til hende at det er i orden hun synes jeg er dum når hun føler jeg sidder meget med babyen - men at jeg ikke vil have hun siger det hele tiden og slet ikke at hun slår mig.

Når jeg foreslår hende at vi laver noget sammen når den lille sover er hendes reaktion også ofte tværhed og NEJ.

Har du et råd til hvordan man på en gang rummer hendes vrede og ked-af-det-hed - og samtidigt får sat en grænse, så det ikke er noget der kommer til at styre hele hverdagen herhjemme?

Det skal siges, at det selvfølgeligt indimellem også bare går fint. Men generelt er hendes lunte utrolig kort. Og jeg føler afmagt, skyld og medlidenhed.

På forhånd tak.
Maria Louise

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Den naturlige vej til en sund hud under bleen

Bleeksem eller rød numse er den hyppigste hudlidelse hos spædbørn, hvor helt op til 75 % af de børn, der bruger ble, rammes af bleudslæt i løbet af deres første leveår. Det giver gener, som kan påvirke barnets helt basale trivsel, herunder søvn og spisemønster. Læs her, hvordan du med korrekt og ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

13. januar 2021 | Udvikling | 2 år, 6 mdr.

2,5 årig vil ikke have tøj på

Hej Helen. Tak for en rigtig god brevkasse med mange gode råd. Nu er det...

Læs hele brevet og Helens svar


7. januar 2021 | Sovevaner | 2 år, 4 mdr.

God putterutine - pige på 2 et halvt år - lillebror på vej

Kære Helen Vi har putte-udfordringer ift. vores datter på 2 år og 4 måneder....

Læs hele brevet og Helens svar


5. januar 2021 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Drop luren helt, hvordan gør vi?

Hej Helen Vi har de sidste 14 dage prøvet at tage luren fra vores datter,...

Læs hele brevet og Helens svar


16. december 2020 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Putning af både storebror og lillebror

Hej Jeg er solomor til to skønne drenge  - storebror på 3 år og 3 mdr og så...

Læs hele brevet og Helens svar


14. november 2020 | Renlighed | 3 år, 4 mdr.

Gode råd ift overgangen fra ble

Hej Helen Det går meget bedre med vores lille pige. Humøret er atter højt....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Negle

Spædbarnets negle er meget bløde og i starten vil du fint kunne nulre neglene af.

Når neglene bliver hårde og adskiller sig fra blommen, så kan du begynde at klippe dem med en saks. Det er her vigtigt at du klipper neglene lige over.

Du kan evt. bruge en lille fil til at afrunde hjørnerne på neglene, så barnet ikke kan rive sig.

Læs mere i Babylex

Sutteflaske

For børn der ikke ammes er det vigtigt at man køber en ordentlig sutteflaske. Flasken skal passe til barnet og barnets evne til at sutte.

Det anbefales at man lader barnet "arbejde lidt for føden". Det vil sige at hullet i sutten ikke skal være for stort. Det at barnet skal bruge kræfter på at sutte er vigtigt for kæbernes og tændernes udvikling. Desuden er der en risiko for at barnet kan få ondt i maven, hvis det får maden for hurtigt.

Sutteflaske-sutterne findes...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit svar angående min datter, som græd sig selv i søvn. For første gang i lang tid havde jeg en rigtig god fornemmelse i kroppen efter at have læst dit svar. Jeg kunne mærke, at du fik sat mange af de rigtige ord på situationen.

Tak fra Sanne, mor til pige på knap 4 måneder.


Annonce