Annonce

Annonce

Svar: Høreproblemer?


28. juli 2008

Kategori:
Alder:
2 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Ingrids mor

Du pylrer :o) ... men det skal du gøre og naturligvis skal Ingrid have sine ører undersøgt ordentligt, når I er bekymrede. Det er som du skriver naturligvis vigtigt at få det tjekket og jo før jo bedre, så man hvis det skulle vise sig nødvendigt kan støtte hende så godt som muligt.

Jeg går ud fra at I har fået en henvisning til en audiologisk afdeling, her er ansat personale som er specielt uddannet i at undersøge og vejlede omkring høreproblemer, hørenedsættelse hos børn. Derfor er de naturligvis langt bedre til at vejlede jer end mig.

Man taler normalt om to former for høretab. Det der hedder lydledningstab og perceptionstab. Hvis barnet har lydledningstab, så skyldes det ofte problemer i øregang og mellemøre, hvor perceptionstab skyldes problemer i det indre øre eller hørebaner. Nogle børn har blandede høretab og således problemer med både mellemøre og det indre øre og hvad behandling man vælger at tilbyde barnet afhænger således helt af hvori problemet består.

Hvis der er problemer med lydledningstab, så vil man ofte kunne afhjælpe dette ved operation, er der derimod tale om problemer i det indre øre, så hjælper man med høreapparat. Det er helt utroligt hvad der sker på dette område og man kan i dag få rigtig god hjælp ved høre problemer.

De fleste børn med høreproblemer skyldes arv, men det kan også skyldes komplikationer i forbindelse med fødslen eller i løbet af barnets første levemåned. Der er dog rigtig mange ting som spiller ind.

Jeg kan naturligvis ikke udelukke at jeres lille datter har høreproblemer og du har også ret i at hun godt kan snyde jer. Samtidig tænker jeg dog også at med den alder hun har nu, så lyder det ikke som om at I har en ...


Annonce

... pige der er døv. Hun forstår jer og reagerer hensigtsmæssigt på de ting I siger, hun taler også selv, hendes ordforråd er bare ikke så stort endnu. Derfor kan der være tale om at hun måske har svært ved at høre visse toner.

Vi måler hørelsen i en decibel-skala. Måske kan du huske det fra du selv gik til skolesundhedsplejersken i folkeskolen, så fik du nogle høretelefoner på og skulle sige til, når du hørte toner i henholdsvis højre og venstre øre ...? Hvis man hører lydende i intervallet 0-20 decibel (dB), så er hørelsen normalt. Hører man mellem 20-40 dB så har man en let hørenedsættelse. 40-60 dB moderat hørenedsættelse. 60-80 dB middelsvær hørenedsættelse. 80-100 dB svær hørenedsættelse og over 100 dB betegnes som døv.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Ud fra det du fortæller og dine tidligere breve, de undersøgelser din datter har fået lavet osv. så tænker jeg at hun som udgangspunkt ikke havde høreproblemer da hun blev født, så hvis ikke hun kan høre nu, så er det noget der er kommet til af en eller anden grund. Hun lyder til at kunne høre, men jeg kan naturligvis ikke garantere dig hvor meget.
Som udgangspunkt vil børn med lette/moderate hørenedsættelser få en normal eller næsten normal sprogudvikling. For børn med middelsvære/svære hørenedsættelser er det lidt sværere at spå om fremtiden. Der er jo meget andet end hørelse der spiller ind på hvordan børn klarer sig socialt, kommunikativt osv. og lige nu lyder det som om at Ingrid faktisk klarer sig meget godt:o)

Jeg håber ovenstående giver dig lidt ro, i hvert fald tænker jeg, at det altid er rart at få lidt viden, så er man som forældre langt bedre rustet til at hjælpe sit barn.

Jeg kryser fingre og tror på det bedste og glæder mig til at høre fra dig igen:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Fravær og tilknytning

Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...

Læs hele brevet og Helens svar


7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ører - øreproblemer hos baby og børn

Siden 2005 får alle nyfødte i Danmark tilbudt en screening for hørenedsættelse få dage efter fødslen. Hvis det viser sig, at barnet har en medfødt hørenedsættelse, er det vigtigt, at man får startet behandling så tidligt som muligt.

Mange børn vil have nedsat hørelse i en periode f.eks. på grund af mellemørebetændelse eller væske i mellemøret. Et barn, som gennem længere tid har nedsat hørelse, vil ikke reagere på lyde og vil have langsom eller manglende sprogudvikling. Hvis...

Læs mere i Babylex

Tilskudsblanding

En tilskudsblanding er en modermælkserstatning, der kan gives som tilskud til anden ernæring. Det vil sige, at barnet ikke kan leve af en tilskudsblanding alene.

En almindelig modermælkserstatning kan barnet få fra fødslen, hvor en tilskudsblanding ofte først anbefales fra 6 måneder, hvor barnet naturligt også får skemad.

Er du i tvivl kan du altid læse på pakken. Det vil fremgå af indholdsdeklarationen, hvorvidt der er tale om et fuldgyldigt præparat eller ej....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Endnu engang tak for dit søde, positive og lange svar. Jeg vender tilbage og fortæller om vores videre forløb.

En rigtig god jul til dig og din familie

Hilsen fra os


Annonce