Brev:
Mad og for tidlig født
Kære Helen
Jeg har længe læst på din hjemmeside, og jeg synes dine svar er rigtigt fornuftige. Så nu er det tid til selv at blive medlem!
Denne første mail bliver lidt lang, da du jo skal lære min dreng lidt at kende, før du kan rådgive mig.
Jeg har en dreng på 7 måneder, der blev født 5 uger for tidligt.
Mathias er en lille fyr - han vejer kun godt 7 kilo og har altid været en slank baby. Han vejede 2,5 kg. da han blev født. Jeg så gerne, at han tog lidt mere på, men han lader dog til at trives og er en utroligt glad og livlig dreng.
Vi startede på skemad, da han var ca. 5 måneder gammel. Jeg skal starte på arbejde 1. september, dvs. når Mathias er lidt over 8 måneder. Inden da skal jeg have ham vænnet fra at amme i dagtimerne; jeg vil dog meget gerne fortsætte med amning tidligt om morgenen samt om eftermiddagen/aftenen, når jeg er hjemme fra arbejde.
Til din orientering tager han hverken sut eller flaske. Vi har prøvet mange gange uden held, så nu har vi givet op.
I den sidste måneds tid har jeg givet ham 3 skemåltider om dagen. Havregrød om morgenen, hirsegrød eller grøntsagsmos (af kartoffel/gulerod/ærter/broccoli/avocado m.m.) til frokost samt grøntsagsmos til aften. Han elsker avocadoen men forholder sig ellers ofte lidt skeptisk til grøntsagsmosen. I starten syntes han mosen var spændende og spiste store portioner, men på det seneste er interessen faldet en del.
I dag gad han næsten ikke røre grøntsagsmosen til hverken frokost eller aften. Jeg syntes ellers, det var lækre sager med smørklat og det hele :-). Hvad gør man i sådan en ...
... situation? Skal jeg prøve at lirke det i ham (jeg kan godt narre det ind i munden på ham, men det føles lidt forkert, selv om han ikke brokker sig). Skal jeg prøve at lave en anden slags mad, eller blot acceptere, at han ikke gad spise til det måltid?
Er han gammel nok til, at jeg kan introducere et 4. måltid snart, så vi kan blive klar til at min kæreste tager over og Mathias ikke skal ammes i dagtimerne? I så fald; hvad bør det være? Skal vi give ham to mos-måltider og to grødmåltider? Må han få vores aftensmad? (vi spiser ofte pasta med tomatsovs, lasagne, millionbøf, wokmad m.m.)
Jeg har ikke givet ham kød endnu, da jeg er i tvivl, om jeg kan dette, da han er for tidligt født og dermed egentlig kun er 6 måneder, hvis man regner fra hans terminsdato. Hvad mener du?
Kan man sige noget om, hvor store portioner et barn som ham bør spise? Han spiser sjældent mere end 100 g mos/grød. Lapper dog altid sin dessert (frugtmos) i sit med stort velbehag :-)
Bør jeg gøre noget for at øge kalorieindholdet i hans mad, når han nu er så lille?
Vores dag ser nogenlunde således ud:
Kl. ca. 5: Ammes og sover til 6.30
7.30: Får havregrød m. frugt og vand
9: Ammes og formiddagslur i 1-2 timer
10/11: Får lidt frugtmos
ca. 11.30: Forsøger med grøntsagsmos. Spiser typisk ca. 50 g. Vand af kop
14-15: Ammes og eftermiddagslur
18: Grøntsagsmos. Spiser ca. 80 g. påen god dag. Sveskemos til dessert, vand af kop
19: Ammes og puttes
23: Ammes i søvne
(03: Ammes, hvis han vågner)
Det var en længere smøre.. :-) Jeg ser frem til at høre fra dig.
Mange hilsner
Marie
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.
Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...
9. april 2025 | Sovevaner | 8 mdr.
Opvågninger om natten - 8.5 måned
Kære Helen. Vores datter er 8.5 måned og er i 5 måneders tid vågnet hver...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
Viden om børn:
Kolik
Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.
Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...
Orlov
Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.
I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.
Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.