Annonce

Annonce

Svar: Skemad til for tidligt født barn - 7 mdr.


21. juli 2008

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Dorte

Kunne det ikke tænkes at grunden til Emma konsekvent søger brystet efter skemad er fordi hun er mere sulten og at du derfor skulle forsøge at øge hende i indtag? Altså ikke kun give hende ½ dl. men give hende det, hun viser hun kan spise også selvom I så når op på måske 1-1½ dl. grød eller mos.

Det er naturligvis fortsat vigtigt at hun tilbydes væske nok, så hendes mave ikke går i stå, så på den måde skal hun ikke overfodres, men hun skal samtidig have, hvad hun har behov for og hun har en alder nu, hvor skemaden begynder at fylde lidt mere og mælkeindtaget lidt mindre. Ved at tilbyde hende lidt ekstra skemad, kan vil hun sandsynligvis bedre kunne undvære amning lige efter og i stedet ammes inden hun skal have sine lure. Der vil således kunne gå lidt tid fra hun har fået skemad til hun bliver ammet og samtidig vil det også give lidt mere appetit til den rigtige mad, hvis hyppigheden af amning sættes lidt ned.

Det lyder samtidig som om at hun ikke helt har fundet ud af at man kan komme ting i munden selv, smage på det man holder i hænderne osv. Putter hun heller ikke rangler, tøjdyr eller andet i munden? Du kan prøve at holde en appelsinbåd eller et stykke melon eller lignende for hende og se om hun så vil sutte lidt på det og når hun smager den dejlige frugtsmag, så begynder hun måske selv at tage fat. Ellers må du give hende lidt frugtmos ligesom nu, det er både med til at holde maven igang og ligger let som mellemmåltid, så amningen på den måde også sættes lidt ned:o)

Har du prøvet at følge den plan jeg har sendt dig? Selvom hun sover til kl. 8-9 om morgenen efter at du har ammet hende om natten/tidlig morgen, så kan hun fortsat sagtens starte dagen med grød og kan derefter puttes til formiddagslur med amning, som hun nyder. Hvis hun har ...


Annonce

... spist havregrød med frugtmos eller lignende, så am du hende bare om formiddagen lidt endnu:o) Når hun vågner kan hun så få frokost. Tiderne jeg har angivet er ca. tider og du skal naturligvis prøve at passe det ind med den rytme I har for dagen.

Sidder hun i høj stol, når hun spiser? Det er vigtigt at hun sidder med ved bordet og får mere og mere mad der tager udgangspunkt i det I andre spiser. Hun skal opleve at I spiser det samme og den mad hun kan se og dufte at du spiser, den skal hun også selv have. I bør derfor spise sammen både til morgen, frokost og aftensmad og jeg tænker at det er disse 3 måltider du skal prioritere og så give lidt ekstra af gangen.

Grød om morgenen med frugtmos, grøntsagsmos med kød eller fisk eller øllebrød (rugbrødssmagen) til frokost og om aftenen grøntsagsmos med kød eller fisk. Ved siden af så agurkestænger, appelsinbåde eller lignende at sidde med, vis hende hvordan hun kan sutte på det, forsøg at guide hende lidt:o) altså forsøg derfor med 3 måltider skemad i løbet af dagen, hvor du nu øger hende lidt i indtag og forsøg så fortsat med lidt i hånden. Ved siden af skemaden altid vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Hvis hun søger brystet hyppigt om aftenen er det helt okay. Din mælk er om aftenen mere koncentreret og mælkevolumen er mindre. Ved at spise meget hyppigt hos dig, får hun således fyldt sig selv godt op med koncentreret modermælk og det giver hende en længere og roligere søvn. Mange børn kan således ved netop at spise meget hyppigt om aftenen sove et lidt længere stræk om natten og dermed begynder amningen midt nat også at kunne undværes. I stedet kan hun ammes tidlig morgen.

Jeg er ikke helt sikker på at jeg forstår alle dine spørgsmål, men jeg håber at jeg her har svaret på det hele? Ellers må du skrive igen:o)

Fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rabarber

Rabarber er velegnede til grød, kompot, suppe og marmelade. Hvis I ofte bruger rabarber i madlavningen, er det en god idé at tilsætte 'Nonoxal' (kalkchlorid) under kogning.

Dette forhindrer at saften i rabarber reagerer med kroppens kalk, som bl.a. giver ubehagelige reaktioner på tænderne.

Rabarber er bedst tidligt i sæsonen fra april og indtil omkring Skt. Hans. Rabarber indeholder små mængder oxalsyre, og i højsommeren stiger mængden af oxalsyre i stilkene. Hvis...

Læs mere i Babylex

Gulsot nyfødt

Ca. 60% af alle nyfødte får en gullig farve i huden, det kaldes gulsot eller icterus/ikterus. Det opstår ofte, når barnet er 2-3 dage gammelt, og det topper, når barnet er 5 dage.

Gulsot er hos de fleste børn en ufarlig tilstand, som ikke skader barnet, og som ikke kræver behandling. Det opstår, fordi børn fødes med en del ekstra røde blodlegemer. Da barnet lå i livmoderen, var blodlegemerne med til at ilte barnets blod, men efter fødslen har lungerne overtaget denne funktion,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

tusind tak for en eminent brevkasse, den har jeg fundet og finder meget trøst og viden i.

Mor til dreng 16 måneder


Annonce