Annonce

Annonce

Svar: Nedtrapning af amning, hvordan?


20. juli 2008

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Anna og familie

Da Christian nu er 10 måneder gammel og du vil stoppe amning, så er det helt relevant at erstatte amning med flaske og da han i forvejen tager flaske, er dette ikke noget problem.

Han har behov for 400ml mme dagligt og spørgsmålet er derfor om han egentlig får den mængde mælk (væske) han har behov for - hvis han ikke gør det, så er det helt naturligt at han søger brystet ekstra om aftenen og natten.

Mit råd til jer er derfor at I sikrer jer at han får sit mælk og væske behov dækket ved at tilbyde f.eks. en ekstra flaske sen aften inden midnat, hvor I selv går i seng. Normalt vil 2 flasker/amninger være nok til at dække de 400ml, men det er jo altid svært at vide, hvor meget han præcist får når man ammer. Med flasken ved I dog præcist, hvad han indtager. Hvis han således får 200ml på flaske når han skal puttes og igen får 200ml inden I selv går i seng, så ved I at han har fået, hvad han skal have og kan med god samvittighed sige at han ikke behøver vågne og få bryst midt nat.

Trygheden og nærheden kan han dog godt have behov for og her må far så tage over. Det kan være en god idé at far lægger sig på en madras i børneværelset, hvor Christian sover, så de to ligger sammen der hvor I gerne vil have Christian til at sove og mor så er helt væk - hun kan ikke ses og hun kan ikke lugtes. Hvis Christian er tørstig kan han tilbydes vand, som I også forsøger. Ellers må far give ham så meget nærhed og fysisk kontakt som muligt, så det behov bliver fuldt ud dækket og så stille og roligt kan mindskes.

Tidlig morgen kan Christian så blive ammet, som han plejer og sove lidt videre og det vil være rart for alle at få en ekstra time på det tidspunkt, hvis det kan lade sig gøre. Det vil også påvirke tidspunktet for formiddagslur, som jeg godt kunne tænke mig lå lidt senere, så Christian begynder at kunne nøjes med to lure dagligt og ikke powernapper sen eftermiddag. Den sene lur kan nemlig også påvirke hans nattesøvn. Jeg foreslår altså at morgenamningen er den sidste amning der fjernes hos jer.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og prøver at sove lidt mere

Morgen 7.30: Havregrød, vand eller sødmælk af kop af kop.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, frisk frugt, ost i stænger, vand af kop

Puttes til middagslur 9.30-10

Frokost 12: Rugbrød med forskelligt pålæg, ...


Annonce

... rester fra aftensmaden, kogte grøntsager af forskellig slags og frisk grønt som agurk, tomat, avokado og lignende. Vand af kop.

Puttes til middagslur 13.30-14

Eftermiddag 15.30-16: En portion tykmælk med frugtmos, rugbrødsdrys eller lignende, ½ bolle med smør, lidt ost, vand af kop. Amning forsøges sprunget over og erstattet med tykmælk eller lignende surmælksprodukt.

Powernap springes over.

Aften 17.30-18: Aftensmad som er mere eller mindre som familiemad, kartofler moset med sovs, ris med sovs eller lignende og så kød, fisk osv. i stykker ved siden af.

Evt. en portion frugtgrød med mælk til dessert eller en godnatgrød kan introduceres.

Puttes til natten med en flaske vælling/mme ca kl. 19.30-20


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Sen aften 23: Flaske med vælling/mme

Nat 23.30.05.30: Så vidt muligt sove uden mælk

Som I kan se har jeg i denne plan forsøge at skubbe formiddagsluren lidt, så jeres dreng sover lidt senere og således hele dagen igennem ændrer sine søvnvaner lidt og kan nøjes med to lure dagligt. Derudover har jeg forsøgt at vise, hvordan I kan imødekomme hans behov for mad og mælk, så han ikke behøver få om natten og jeg prioriterer her flasken inden midnat mod at I så får 6 sammenhængende timer efterfølgende.

Normalt vil børn netop fra 10 måneders alderen godt kunne begynde at undvære flaske på dette tidspunkt, men netop for at få jeres dreng fra brystet natten igennem, så skønner jeg at det vil være en god idé fortsat at tilbyde flaske sen aften inden I går i seng. Hvis han ikke selv vågner og melder sig på dette tidspunkt, så prøv at give ham flasken i søvne.

Netrapning af amning sker bedst ved at fjerne en amning af gangen og enkelte amninger skal så i stedet erstattes af en flaske, så I er sikre på at han indtager 400ml mme dagligt via flaske. Andre erstattes af mere mad.

Det hjælper nogle gange at tilbyde barnet en godnatgrød som dessert inden sengetid. På den sover barnet et længere søvnstræk inden amning/flaske så atter er nødvendigt. Nogle gange kan det også svare sig at amme en ekstra gang i løbet af aftenen, putte ham og når han så vågner tage ham op og give en ekstra amning, hvorefter han så kan sove bedre og mere roligt.

Jeg håber at mine tanker og plan for dagen hjælper jer lidt videre på vej, fortsat held og lykke med projektet:o) I øvrigt dejligt at far kan tage over, når mor begynder arbejde ... :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Calcium

Calcium findes hovedsagligt i mælkeprodukter, herunder modermælk og modermælkserstatninger.

Calcium er vigtigt til opbygning af skelettet og er derfor af stor betydning for børn, der naturligt skal vokse meget. Hvis barnet ikke får calcium nok, vil der frigøres calcium fra skelettet for at opretholde koncentrationen af calcium i blodet.

Børn der ammes eller får flaske får dækket deres behov for calcium derigennem og det anbefales at børn får modermælk eller...

Læs mere i Babylex

Tænder

Der er stor forskel på, hvornår børn får deres første tænder. Nogle bliver født med en tand eller to. Andre er over et år før den første tand melder sig.

De fleste børn får dog deres første tænder omkring 6 mdr.´s alderen og vil have et komplet sæt tænder omkring 3 års alderen, dvs. 20 tænder.

Mange børn får ondt i gummerne, når tænderne bryder igennem. Her kan det hjælpe med en bidering, eller noget koldt at bide i f.eks. et stykke agurk. Skær en skive agurk på...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Det går rigtig fint med Emilie, hun er blevet supergod til at sove i barnevognen og sover nu 2 lure om dagen på ca. 2-3 timer, så det er skønt - tak for dit forrige råd :o)

Hilsen Emilies forældre


Annonce