Annonce

Annonce

Svar: Min datter sover ikke nok


19. juli 2008

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Gitte

Dejligt at høre at jeres datter trives så godt med vuggestuen, det lyder også til at være et dejligt sted, når de prioriterer at lægge børnene til søvn på forskellige tidspunkter. Dejligt!

De fleste børn på jeres datters alder vil have behov for at sove et par timer i løbet af dagen, præcist som jeres datter også har gjort tidligere. Hun er aldersmæssigt der, hvor man skal vurdere meget om det er en lidt længere lur hun skal have eller i stedet to lidt mindre lure og man kan godt i en periode være lidt fleksible omkring dette. Det vil sige at hvis hun nogle dage virker til at have behov for en formiddagslur, så put hende, som I har gjort den dag hvor hun legede med far på hoppepude. Modsat, hvis hun en dag slet ikke viser tegn på behov for putning, så vent med at putte hende og sats i stedet på en lidt længere middagslur.

I må som udgangspunkt gå ud fra at hun sover, hvis hun har behov og når hun vågner og giver indtryk af ikke at have behov for at sove mere, så er det fint. Ingen af os kan sove, hvis ikke vi føler os trætte og intet er mere frustrerende end at ligge i sin seng og få at vide eller tænke man skal sove, hvis ikke man kan. Så kan man ligeså godt stå op og så sover man nok på et andet tidspunkt...

Jeg tænker derfor at I skal tro på at jeres datter regulerer det selv og at det ikke skader hende at mangle en times søvn en gang imellem. Det handler højst sandsynligt om den alder hun har i øjeblikket, hvor hun tydeligt er interesseret i alt hvad der foregår omkring hende og ikke vil gå glip af noget og det er helt okay.

Med hensyn til hendes tidlige morgenvågning, så er det sådan at man normalt ikke kan ændre på denne ved at putte barnet senere og senere. Hun vil fortsat vågne til samme tid om morgenen og vil så bare komme mere og mere i søvnunderskud eller alternativt begynde at sove mere og mere om dagen, fordi hun har behov for den søvn, der afkortes om natten.

Hvornår vi vågner, sover, spiser, er aktive, trætte osv. følger ofte en helt bestemt rytme og er afhængig af forskellig faktorer. Vores soverytme er helt synkroniseret med vores kropsrytme, stigning og fald i temperatur, blodtryk, hormoner osv. Den rytme vi har kaldes for den cirkadiske rytme og den påvirkes blandt andet af rutinerne for dagen, morgenmad, frokosten osv. Det passer til vores rytme at starte dagen med en ...


Annonce

... bolle eller noget grød, den varme mad med kød og grøntsager forbinder vi normalt med aftensmaden osv. ligesom vi også forbinder lys med at være vågne og mørke med at skulle sove.

Det har naturligvis også noget at sige, hvordan og hvor meget barnet sover i løbet af dagen. Vi har brug for at sove en vis mængde tid og at være vågne i en vis mængde tid. Som udgangspunkt sover vi, når vi er trætte og vågner, når vi ikke har behov for at sove mere. Hvis barnet, som jeres datter, er meget vågen og klar til leg og aktivitet tidlig morgen, så skal man derfor se på hvordan rutinerne i øvrigt er i løbet af dagen - altså både rutiner i forhold til mad og rutiner i forhold til søvn.

Jeres datter hører måske til det man kalder for Lærkerne. Det vil sige de børn, der vågner tidligt, hvor morgenen er den bedste tid. Her er de friske og i vigør, her er de aktive og har lyst til dagen og det er vigtigt at komme igang. Dette i modsætning til det man kalder for Ugler, som har deres bedste tid om aftenen.

Mange forældre forsøger at putte barnet senere om aftenen i håb om at barnet sover længere om morgenen, men at flytte tidspunktet for sengetid enkelte aftener vil ofte ikke være nok til at ændre på hendes biologiske ur. Det er også derfor man ofte vil se at barnet bliver ved med at vågne tidligt, selvom barnet kommer senere og senere i seng... Hele dagen kræver således små ændringer, for at det på sigt vil kunne mærkes om morgenen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Da hun i løbet af dagen sover meget fornuftigt umiddelbart, sover formiddagslur kl. 10 eller helt springer denne over og tager en middagslur i stedet, så er det dog begrænset, hvor meget anderledes I kan gøre eller skal gøre. Jeg tænker umiddelbart at det handler om den fase hun er i og at hun nok skal begynde at sove lidt mere igen, lige nu har hun bare lidt for travlt :o) Til gengæld får I forældre jeres aftener sammen og det er guld værd ...!

Og tilsidst dit spørgsmål omkring Inotyol og røde knopper. Det lyder umiddelbart som om at det er en svampeinfektion din datter har fået, hvorfor Inotyolen ikke har virket og måske tværtimod gjort det værre. Du kan derfor forsøge med en brentan babypasta eller også som du foreslår spørge lægen og hører om der kan være tale om svamp.

Du kan også forsøge med kogtvandsklude, se babylex.

Håber I kan bruge mine tanker lidt videre, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

26. juli 2025 | Sovevaner | 5 mdr.

Råd til sikker søvn

Kære Helen Jeg er førstegangsforælder og mor til en dejlig dreng på fem...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tøj tjekliste - Grundudstyr nyfødt

Barnet har brug for tøj, der passer i størrelsen, og som er blødt og behageligt at have på. Hvis tøjet er for småt og strammer, kan barnets bløde knogler påvirkes. Tøjet bør endvidere passe til årstidernes skiften.

Det kan være svært at købe alt babytøjet, imens du er gravid, da du ikke ved, hvor meget din baby måler og vejer. Når den lille først er kommet til verden, så er det lettere at købe tøj i den rette størrelse.

Som grundudstyr til en nyfødt kan...

Læs mere i Babylex

Vestibulærsans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Vestibulærsansen registrerer hovedets bevægelser i forhold til tyngekraften, og den hjælper os med at finde ud af, hvad der er op og ned, når vi bevæger os. Dette sker via receptorer, som er beliggende i det indre øre....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!

Mor til Jens på 13 måneder


Annonce