Annonce

Annonce

Svar: Er min sovemetode ok?


18. juli 2008

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Sanne

Dejligt at I har kunne bruge mit sidste svar. Jeg vil besvare dine spørgsmål idag i den rækkefølge de kommer:o)

Med hensyn til at bruge 5 minutter på at trille din dreng i søvn, så synes jeg det lyder helt fint og helt normalt. Stille og roligt vil du kunne nøjes med at vugge vognen lidt og til sidst er det sandsynligvis ikke længere nødvendigt.

Det er helt normalt at børn har brug for den vuggende bevægelse for at kunne falde i søvn og overgive sig til søvnen og når det varer så kort tid, som hos jer, så vil det sandsynligvis stoppe af sig selv. Det lyder som om at I der er godt på vej.

Jeg er også glad for Elizabeth Pantleys principper og synes heller ikke at børn som udgangspunkt skal græde sig i søvn. Du spørger om jeg mener din egen metode er okay og jeg må her indrømme, at jeg har lidt svært ved at gennemskue præcist hvad du gør. Hvad betyder "hovedet er gemt, så han kun har hænderne"? Hvis du mener at du lægger ham på siden og holder hans hænder tæt til hans krop med dine hænder, som du så løfter væk stille og roligt, når han er faldet i søvn, så lyder det helt fint. Så bruger du jo dine hænder til at give ham fysisk ro og det må du meget gerne. At holde hans hænder kan hjælpe ham til at holde fysisk sammen på sig selv.

Med hensyn til mælk og mælkebehov så vil de fleste børn være dækket ind med amning eller flaske 4 gange dagligt i 7 måneders aldere. Det svarer til et indtag på ca 750ml. I 8 måneders alderen kan nedsættes til 3 amninger/flasker dagligt, svarende til ca 600ml og i 10 måneders alderen kan nedsættes til to amninger/flasker dagligt (400ml) og ved siden af gives så lidt tykmælk, ost, sovs og lignende.

Det anbefales at børn indtil 12 måneders alderen tilbydes sødmælk og først efter 9 ...


Annonce

... måneders alderen kan komælk begynde at udgøre en større del af deres indtag. MME og modermælk er dog vigtigt helt frem til 12 måneders alderen. Når barnet først er blevet et år, kan barnet tilbydes letmælk og først omkring 3 års alderen kan børn tilbydes de fedtfattige mælketyper som skummetmælk, minimælk og kærnemælk.

Hvis du har det fint med at give flaske eller amme kl. 01.30, så må du meget gerne gøre dette og så starte dagen med grød om morgenen. Det er rigtig fint, så skal du ikke også give mælk kl. 23, men bare lade din dreng sove indtil han selv giver lyd fra sig om at have behov. Jeg tænker også at han er for ung til at kunne springe flasken 01.30 over, når han vågner og spiser der, så er det fordi han fortsat har behov.

En plan for dagen til et 7-8 måneders barn kan se således ud:

Morgen 7.30: Havregrød

Formiddag 9-9.30: Frisk frugt, evt. lidt frugtmos - ½ bolle med lidt smør, vand af kop

Puttes uden amning til formiddagslur


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, rester fra aftensmaden, det kan være lidt ris med lidt sovs eller lignende. Det vil også være godt at give lidt rugbrødshapsere meget gerne med lidt smørbart fiskepålæg, fortsat agurkestænger og lignende at sidde med selv. Vand af kop.

Puttes til middagslur kl ca 13-13.30 med amning

Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos, frisk frugt i hænderne, Vand af kop

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, og mere og mere familiemad, ris med sovs, pasta med kødsovs, små stykker farsbrød eller indmaden af en frikadelle og lignende. Vand af kop.

Puttes til natten med en flaske ca kl. 20

Sen aften/nat 01.30: Ammes eller flaske

Jeg håber at ovenstående giver en idé om, hvordan en dagplan kan se ud nu og lidt fremover, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tun og børn

Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.

Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.

Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...

Læs mere i Babylex

Diarré

Det er normalt at et barn der kun får brystmælk at have tynd afføring. Men hvis barnet ikke bliver ammet mere og pludselig får vandtynd afføring, skal du være opmærksom.

Diarré kan være tegn på infektion forskellige steder i kroppen og det kan derfor være en god idé at måle barnets temperatur. Du skal være opmærksom på at barnet skal have ekstra væske og hvis diarréen ikke forsvinder hurtigt igen skal du søge læge. Hvis barnet virker sløvt eller der er blod eller slim i...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen ...

Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..

Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..

Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..

Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..

Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..

Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!

Med venlig hilsen
M´s Mor


Annonce