Svar: Skrigeri ved putning hver aften
Hej med dig
Tak for dit lange og udførlige brev, jeg kan godt forstå at du synes det er hårdt, at din dreng er så ked af det, når han skal sove og jeg kan også godt se at I har forsøgt rigtig mange ting. Det lyder som om at I støtte hinanden godt og er søde og opmærksomme forældre - ikke bare i forhold til jeres dreng, men også i forhold til hinanden, det er dejligt:o)
Dit brev giver mig lidt forskellige tanker, som jeg vil dele med dig og så må du selv vælge lidt til og fra.
For det første er der jeres drengs alder. Du skriver at han er knap 8 måneder og fortæller også at han triller meget omkring og bruger sig selv motorisk, han lyder til at være meget aktiv. Han har endnu ikke vægring mod fremmede men er glad for andre og nyder tilsyneladende meget, når der sker noget omkring ham. Hans mod på livet og naturlige nysgerrighed, giver ham en masse stimuli, en masse indtryk, som han skal have bearbejdet og det kan gøre det svært at sige farvel til dagen og overgive sig til søvnen.
Samtidig kan det gøre at han sover meget forskelligt fra dag til dag. Nogle gange sover han lange lure, andre gange powernapper han mere og derfor er det ekstra vigtigt i denne alder, at forsøge at holde en fast rytme for dagen. Faste tidspunkter at spise på og I skal sikre jer at han får mad nok. Nogle gange er børn så nysgerrige på hvad der sker omkring dem at de i løbet af dagen ikke spiser helt, hvad de har behov for, de har simpelthen for travlt og kan ikke koncentrere sig omkring det.
At han spiser godt om aftenen og at I forsøger at følge den plan I kan se jeg har givet til andre er rigtig godt - det er som sagt vigtigt at han dagen igennem får sit behov for mad og mælk dækket godt. At han ofte sover sidst på eftermiddagen vil naturligt spille ind på hans søvn om aftenen og hans evne til at overgive sig til søvnen. Hvis han sover meget senere end kl. 16.30 og sover meget mere end 20-30 minutter, så vil søvnen på dette tidspunkt af dagen 'æde' af nattesøvnen og det betyder at I ikke vil kunne forvente at putte ham kl. 20, men skal putte ham senere.
Når I putter ham og han starter med at sidde i sin seng, pludre lidt osv. og tilsidst begynder at græde, så er det lidt problematisk, fordi han begynder at forbinde sengen med noget som ikke er så rart. I beskriver også at når I tager ham ind i stuen og sætter ham på legetæppet, så bliver han glad igen og det lyder som om at han derfor skal puttes senere end han bliver på nuværende tidspunkt ... Hvis skrigeriet starter med det samme så synes jeg at I skal tage ham ud af værelset, vente på at han atter viser træthedstegn og så forsøge igen. Det kan være alt fra 20-40 minutter efter I sidst forsøgte at putte ham.
I ...
... skal ikke lave en masse aktivitet med ham, lad ham ligge eller sidde på sit tæppe på gulvet i stuen, sid med ham på skødet imens I ser fjernsyn eller lignende og hold så øje med, hvornår han viser signaler på at han er putteklar og forsøg så at putte ham igen.
Når I putter ham og han fjoller, leger, smiler, pludrer osv. så lyder han ganske simpelt ikke putteklar og han kan ligeså godt sidde og pludre med jer i stuen som i sin seng, hvor I alle bliver mere frustrerede.
Når det er sagt, så er der dog også børn som har rigtig meget behov for fysisk kontakt og nærhed og hjælp til at lukke verden ude. Her kan det nogle gange hjælpe at lægge sig med barnet - enten i dobbelt sengen eller på en madras på gulvet, når barnet skal sove og fysisk holde barnet tæt til sig, hvorefter barnet roligt falder i søvn. Hvis barnet samtidig forbinder sin seng med noget som er svært og ikke rart, så kan det også være en god idé at forsøge med ro og nærhed uden for tremmesengen i en periode, inden man så atter forsøger at bruge sengen igen.
Jeres dreng lyder dog ikke frustreret og ked af sin seng, fordi han forbinder selve sengen med noget ubehageligt. Det lyder mere som om at han græder, fordi han bliver træt af at sidde der i sengen, træt af at skulle sove, når han egentlig gerne vil lege mere og sengen skal derfor først bruges, når han er parat til at sove .. håber I kan følge dette.
Mit umiddelbare forslag til jer er at I forsøger at finde det rigtige puttetidspunkt om aftenen og ikke putter ham før I er helt sikre på at han er parat til at overgive sig til søvnen. Når I så putter ham, så må I vurdere om I skal lægge jer med ham i en periode, eller om I skal sidde hos ham, holde ham i hånden, synge osv. Men som sagt ikke før han er parat til at ligge ned og sove. At sætte ham i sengen og sidde ved siden af ham og afvente at han bliver træt af at sidde der og ked af det, gør ikke situationen god for nogen af jer, så kan I for mig at se ligeså godt sidde i stuen og så putte ham senere - også selvom klokken nogle dagen måske vil blive mange. Det må så påvirke søvnen om dagen som så igen må påvirke overgivelse til søvn om aftenen.
Tag ham ud af situationen, helt ind i stuen. At sætte ham eller lægge ham i sengen igen og igen - op på arm, glæde over det og ned igen, atter gråd, op på armen, glæde over det og ned igen, atter gråd - bryd den situation og tag ham helt væk, afvent nye træthedstegn også selvom det tager tid inden han er klar og gå så tilbage til sengen og forsøg igen med jeres putteritual, holde i hånd, synge sang osv. Men altså først når I er sikre på at han er klar til at overgive sig.
Rigtig meget held og lykke, håber ovenstående tanker hjælper lidt på vej:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Sidde
De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.
7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.
8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.
Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...
Morgenmad og børn
Børn har brug for et solidt morgenmåltid, efter at have sovet en hel nat, og så de har energi og overskud til at lege, lære og udvikles hele dagen. Det betyder, at f.eks. en portion yoghurt ofte ikke vil være nok.
Til børn i alderen 1-2 år kan du f.eks. give:
- Havregrød, øllebrød eller anden type af grød. Gerne med lidt frisk frugt og bær.
- A38, tykmælk eller neutral letmælksyoghurt med rugbrødsdrys eller havregryn.
- Grovbrød, grovere boller f.eks....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.