Annonce

Annonce

Svar: Vuggestue og søvnbehov


17. juni 2008

Kategori:
Alder:
21 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte mor

Der er meget normalt at børn i din datters alder vågner grædende om natten og generelt vægrer sig mod at sove og når de endelig sover, så sover meget uroligt. Det ses tit at børn i denne alder får næsten mareridtlignende opvågninger, hvor de græder og i halvsøvne sætter sig op, meget frustrerede og ulykkelige.

Du har naturligvis ret i at din datter umiddelbart har behov for mere end 10 timers søvn i døgnet og at hun vil have godt af en middagslur. Men modsat er der jo ingen grund til at trave rundt med hende i 2 timer mod at hun så sover i 20 minutter ... og det er som du skriver også begrænset, hvor meget de kan gøre i vuggestuen, hvis hun ikke vil sove, så vil hun jo ikke det ...

Hendes behov for middagslur afhænger naturligt af hvor sent hun står op, hvordan hendes rytme er i løbet af dagen, aktivitetsniveau, hvad tid hun kommer i seng om aftenen osv. Der har alt sammen betydning for hendes indre ur. Derfor er det også uhyre vigtigt at hun kommer op til samme tid hver dag, at dagenens rytme og struktur ligner hinanden uanset om det er hverdag, weekend, ferie eller lignende. Hendes system kan simpelthen ikke finde ud af det, hvis der er forskel på disse ting.

En vej frem for gode sovevaner både dag og aften/nat er derfor at der er struktur og rytme og at alle dage ligner hinanden.

Jeg synes derfor I skal forsøge med en middagslur dagligt og putte hende omkring kl. 12, da det er det tidspunkt der passer med vuggestuen og derfor sådan det vil være i hverdagene, hvor hun passes der. Det vil derudover være fint at blive puttet om aftenen omkring kl. 20 og måske lidt senere også er helt okay, hvis hun hører til de børn, der ikke har et særlig stort søvnbehov generelt. Det er der jo forskel på ... :o) og så op om morgenen f.eks. kl. 6.30-7 - hvis det er det tidspunkt som passer i forhold til aflevering osv. når hverdagen skal fungere og i forhold til at hun skal have en middagslur omkring kl. 12.

En plan for dagen kunne se således ud:

Morgen: Havregrød, letmælk af kop

Formiddag: ½ bolle med smør, frugt, vand af kop

Frokost: Rugbrød med forskelligt pålæg, tilbehør af forskelligt grønt, rester af aftensmaden f.eks. en frikadelle med som kan gnaves. Vand af kop.

Puttes til middagslur, sover en time. Fast ritual, fast måde at gøre det på både i vuggestue og hjemme - f.eks. en aftale om at hun her får en kop mælk og en banan at sove på og derefter puttes med en sovebamse, som hun altid sover med.

Eftermiddag: En ...


Annonce

... portion tykmælk eller lignende med rugbrødsdrys, lidt müsli, frisk frugt, ½ bolle med smør, vand af kop

Før aftensmad: En tallerken med lidt grønt, ærter, majs, gulerod, agurkestænger, rød peberfrugt eller lignende, vand af kop

Aften: Aftensmad som I andre spiser, ris, pasta, kød, fisk, sovs, grøntsager osv. Et stykke flûtes til eller lignende. Evt. lidt frugt til dessert

Puttes til natten med en kop mælk og en banan, samme ritual som inden middagslur, samme bamse osv.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Jeg håber at denne plan kan give dig lidt idé om hvordan en dag bliver struktureret - uanset om I er hjemme eller hun passes i vuggestuen og du skal arbejde fuld tid. Det vil nemlig være nødvendigt at du vækker hende om morgenen og at I står op tidligt alle dage, som hvis du skulle på arbejde. Det er nødvendigt for at påvirke hendes indre ur og dermed påvirke hendes behov for middagslur til middag og ikke først kl. 15 ...

Og ja, når det er sagt, så har jeg hørt om børn der i 1½ års alderen springer middagsluren over - jeg har selv haft en af slagsen, hvis det er nogen trøst :o) Man er dog nødt til at se på barnets samlede søvnindtag og hvordan barnet generelt virker og trives, for at vurdere om det er okay at barnet sover som det gør ... og som udgangspunkt er det fornuftigt nok at satse på en middagslur. Det giver hende et afbræk og dermed også mulighed for lige at bearbejde alle de oplevelser hun får i løbet af dagen. Det er først når hun sover at hjernen får bearbejdet det hele og derfor er en middagslur for børn generelt vigtigt. Så kan det nogle gange være bedre at nattesøvnen er lidt kortere ...

Hun er jo tilsyneladende træt din datter, bare ikke på det tidspunkt hvor hun gerne skulle være det og derfor er en fast rytme og struktur en rigtig god idé:o) Hun har altså brug for at komme tidligt op, også selvom hun en nat er gået sent i seng eller har sovet dårligt, så er morgentidspunktet det samme hver dag. Hun har brug for at blive afleveret til samme tid osv. Hver dag skal altså ligne hinanden.

Jeg synes ikke du skal putte din datter i dagpleje, hvis hun trives i vuggestuen og det lyder som om at de forsøger at tage meget hensyn til hende, når hun får lov til at sove inde i stedet for ude ... Hvis hun trives hvor hun er, så synes jeg at du skal lade hende blive der og så se om ikke det ændrer sig stille og roligt hen af vejen. Det kan sagtens være en periode I skal igennem lige nu:o)

Jeg håber ovenstående hjælper dig lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børnemad

De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.

Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...

Læs mere i Babylex

Brystpumpe

En brystpumpe er en pumpe, som kan stimulere til mælkedannelse og som kan malke mælk ud af kvindens bryst.

Der findes både manuelle og elektriske brystpumper og hvilken type pumpe du bør vælge, afhænger helt af dit behov for udmalkning.

Den manuelle brystpumpe vil ofte være god, hvis man som kvinde ammer og kun en gang imellem - f.eks. i forbindelse med en enkelt tur i byen - har brug for at malke overskydende mælk ud. Det er altså en pumpe der fint kan bruges,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.

Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!

Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.

Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!

De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.

Familien S


Annonce