Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke have grød og virker uoplagt


10. juni 2008

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære bekymrede mor

Der kan være mange ting som spiller ind på din datters lyst til skemad og hendes uoplagthed generelt. Hendes lyst til mad afhænger naturligt af hvornår hun tilbydes mad i forhold til mælk og hvor meget mælk hun indtager. Det handler meget om at finde det rigtige tidspunkt og hjælpe hende til at holde koncentrationen derom.

Det kan heller ikke afvises at hun er ved at få en tand og derfor har lidt ondt i gummerne eller generelt virker lidt ked af det - en tredie mulighed er at hun lige nu gennemgår et udviklingsspring, hvor der sker rigtig meget med hende både fysisk og mentalt, hvorfor hun naturligt virker mere pylret og morsyg.

Det er naturligvis vigtigt for hendes vægtøgning at hun tilbydes lidt skemad og indtager mælk nok ved siden af dette og det lyder også som om at hun umiddelbart er parat. Det er dog en rigtig god idé, hvis hun selv åbner munden og ikke snydes med mad, hver gang hun griner. Derfor skal du sørge for at placere hende, så hun kan se dig ansigt og lade hende spejle sig i dig - når du åbner munden, så åbner hun også munden.

Forsøg med forskellige skeer, en silikoneske der f.eks. er helt blød eller en ske af plast. Forsøg også med forskelige typer af grød og mos, som både variere i smag men også varierer i udseende. I stedet for at vælge "risgrød med pære" så køb en ren risgrød og kom selv pære mos på som topping, dagen efter kommer du lidt abrikos mos på som topping og næste gang lidt mos af jordbær - på den måde ser maden mere spændende ud, den ændrer smag og varierer også i farve (lys, orange og rød).

Giv hende også vand af kop, lad hende få en pause med en tår vand og fang hendes interesse igen, atter forsøge med skeen, åbne munden, ind med maden osv. Hun skal som sagt spejle sig i dit ansigt, så lad være at lægge bånd på dig selv, men prøv at åbne ...


Annonce

... munden, så hun også gør det og så ind med skeen. "Hejsa skat, mmm, mam mam mam, mmm dejlig mad" - åbne munden, ind med skeen, synke og igen "mmm, mam mam" - åbne munden, ind med skeen, synke. Sådan bliver du ved i en lind strøm.

Når hun bliver fanget af noget, så vis hende at du hører det, giv hende den pause, giv hende lidt at drikke og fang hendes opmærksomhed igen "hov, ja der kom en ambulance, babubabu sagde det", "skal du have lidt vand, det var godt", "er du klar igen, skat, se her, mmm mam mam" - åbne munden, ind med skeen... hele tiden hjælpe hende til at holde fokus om det, det drejer sig om.

Det er lige meget om der glider 5 skefulde eller 1 dl. ind lidt har også ret og det er rutinen, genkendeligheden og regelmæssigheden omkring det, der er vigtig.

En plan for dagen kan se således ud:

Tidlig morgen: Amning

Formiddag: Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost: Grød med frugtmos, vand af kop

Ammes og puttes til middagslur


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Eftermiddag: Ammes

Powernapper lidt sen eftermiddag

Aften: Grøntsagsmos, forsøg evt. med mos uden kartoffel, nogle børn bryder sig ikke om dette. Forsøg med lidt mos af f.eks. gulerod og blomkål, ærter, broccoli, majs, squash og lignende milde grøntsager. Vand af kop.

Ammes og puttes til natten

Sen aften: Ammes

Nat: Begynder måske at kunne undvære amning midt nat.

Som du kan se er der i denne plan plads til 6 amninger og skemad 2 gange dagligt. Samtidig tænker jeg at lidt faste tider og struktur vil hjælpe jer lidt videre og du skal også lægge mærke til at din datter tilbydes skemad før hun tilbydes bryst ...

Rigtig meget held og lykke fortsat:o) Jeg håber du her er hjulpet lidt videre på vej. Det er klart, at hvis din datter pludselig virker sløv, får feber, virker ukontaktbar eller lignende, så skal du naturligvis kontakte lægen.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.

Madvaner hos 3-årig dreng

Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kolik

Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.

Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...

Læs mere i Babylex

Quinoa

Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.

Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for altid lange og fyldestgørende svar.

Lone og Claus fra København


Annonce