Annonce

Annonce

Svar: Hvorfor pylren, - sulten?


9. juni 2008

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Stine

At din datter lige nu virker lidt mere pylret end du tidligere har oplevet kan hænge sammen med flere ting. Det kan handle om alder og udvikling, det kan handle om behov for ekstra væske fordi det er varmt, det kan handle om behov for at sætte mælkeproduktionen lidt op fordi hun er ved at være en stor pige - der kan spille meget ind :o)

I 3-4 måneders alderen er sket der ofte en ændring i børns søvn, de powernapper pludselig lidt mere og den sene eftermiddagslur ligger ofte så sent, at den naturligt påvirker nattesøvnen, hvorfor børn i denne alder ofte går meget sent i seng. Det er således ikke unormalt at børn først er rigtigt putteklar når klokken nærmer sig 22 om aftenen i denne alder.

Samtidig begynder hun også at være meget opmærksom på verden, hun følger jer med øjnene, registrerer mere og mere bevidst hvor I er i forhold til hende, hun genkender rummet hun er i, skelner tydelig imellem om hun er ude eller hjemme, i favn hos mor eller far eller hos en fremmed.

Det er en periode, hvor der også sker rigtig meget med hende motorisk. Hun bliver i stand til at holde hovedet selv, dreje det bevidst, hun drejer omkring fra mave til ryg, begynder at dreje om sin egen akse, hun begynder at bruge sine hænder bevidst, holder legetøj, slår ud efter en uro, putter hænder i munden osv. Det er altså en periode, hvor hun bruger sig selv meget aktivt både motorisk og mentalt.

I disse aldre, hvor børn udvikler sig meget, så søger det ofte også brystet hyppigere og kan generelt virke lidt mere morsyge. Det har ekstra meget behov for fysisk kontakt og nærhed og det er derfor helt normalt at hun i denne periode gerne vil ...


Annonce

... være på arm lidt mere. Det vil således også være helt normalt at hun kan blive lidt mere pylret og tryghedssøgende, hvis I er meget ude, hun er sammen med mange mennesker, er steder hun ikke kender eller sammen med mennesker hun ikke kender særlig godt. Det kan der sagtens komme en reaktion på og reaktionen kommer ofte om aftenen.

Det er også tit sådan at netop fordi de har så travlt med at se hvad der sker omkring dem i løbet af dagen, så får de ikke altid spist nok og derfor skal dette indhentes om aftenen og natten. Ved at være opmærksom på at få barnet til at spise godt dagen igennem, kan man således godt undgå visse natvågninger og det kan være en god idé at arbejde lidt på dette.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Hvis man ved 4 måneders alderen oplevet at barnet trods hyppigere amning og forsøge på at øge mælkemængden fortsat virker sulten, så kan man godt forsøge at tilbyde en flaske om aftenen inden sengetid. Man kan også begynde med lidt skemad, men er barnet kun 4 måneder gammel, så vil en flaske med mme eller vælling for mange være en god og blid overgang.

Hvis du har det sådan at du tænker det på sigt vil være rigtig godt at hun kan tage imod en flaske, så vil det være helt fint at du introducerer denne nu. Hvis du ved 6 måneders alderen finder ud af at en flaske ville være dejligt, så kan du nemlig god risikere at hun så ikke vil tage den. Du skal derfor gøre op med dig selv om du synes en flaske i fremtiden er godt eller om du helst bare vil fortsætte med at amme og så starte med grød, når hun bliver parat til det.

Jeg håber at mine tanker hjælper dig lidt på vej, i hvertfald giver lidt forklaring om hvad der rør sig i din datter i øjeblikket:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Fravær og tilknytning

Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...

Læs hele brevet og Helens svar


7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babyalarm

Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.

Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.

De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...

Læs mere i Babylex

Downs syndrom

Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.

Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.

Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Ja, så er det mig igen…..Tusind tak for dit svar og mange brugbare råd til min søns dagsrytme og nattesøvn. Vi vil straks gå i gang!

Kari, mor til dreng på 6 måneder


Annonce