Svar: Vores søn på 3½ år vil ikke spise
Kære anonyme
Ud fra din søns højde og vægt får jeg indtryk af at han er en høj, lidt spinkel dreng, men ikke at han er for tynd. For at kunne vurdere hvorvidt han er i trivsel er det en god idé at sætte hans vægt- og længdemål (fra fødslen og til nu) ind på en kurve, så man kan se om han følger sin kurve. Dette kan jeres sundhedsplejerske eller privat praktiserende læge gøre meget hurtigt.
Du virker oprigtigt bekymret for din dreng og derfor vil jeg også foreslå at du tager en snak med jeres læge om hvorden du oplever at din søn har ændret sig det sidste år. At han er blevet mere træt, har ondt i maven og spiser/drikker sparsomt. Jeres læge kan undersøge ham grundigt og eventuelt også tage en blodprøve, der kan af- eller bekræfte om jeres dreng har en infektion i kroppen. Jeg synes det vil være relevant at få ham undersøgt.
Når det er sagt så skal du vide at børn fra 3 års alderen ikke længere vokser så hurtigt og derfor spiser de heller ikke så meget. Nordisk Ministerråd har lavet en beregning for børns næringsbehov og ifølge den skal drenge i alderen 3-4 år have godt 90 kcal/kg/døgn. Da din søn vejer 16,2 kg skal han således have ca. 1460 kcal dagligt. (Dette er dog et gennemsnitstal. Nogle børn kan klare sig med mindre og andre har behov for mere).
Jeg synes at havregrød om morgenen er fint. Det er sundt og nærende og en god start på dagen. Det er godt, at han spiser morgenmad. Jeg synes også 1½ skive rugbrød er fint til frokost. Det pålæg han får er udmærket, men det ville være godt hvis han en gang imellem ville spise kød- eller fiskepålæg, da du så ikke behøver være så opmærksom på, at han skal have det aftenen.
Jeg er sikker på at du allerede har prøvet det hele, men der er ikke andet for end at prøve igen. Kødpålæg kan være spegepølse (evt. med remoulade og ristede løg), kødpølse, roastbeef, flæskesteg, skinkesalat, hamburgerryg, skinke o.s.v. Fiskepålæg kan være "rognguf" (smørbar ...
... torskerogn), rejer, rejesalat, tunsalat, fiskefrikadelle, makrel i tomat o.s.v. Nogle børn holder af at få et koldt kyllingelår at gnave. Et par pølser eller en fiskefilet kan også være godt, det samme kan pitabrød med forskellig fyld eller hjemmelavede burgere.
Netop pitabrød og burgere, hvor barnet selv er med til at bestemme, hvad der skal i, kan vække interessen. I det hele taget kan det ofte være en hjælp hvis barnet selv er med til at tilberede maden. Lav små skåle med salat (Iceberg, kinakål), ærter (hele sukkerærter eller løse), majs (løse eller hele, kogte med smør til at gnave), peberfrugt og avocado. Grøntsager kan gives på mange måder. De kan snittes, steges, koges, kommes i suppe eller bages ind i en tærte.
Det er ofte sådan at man som forældre i sin fortvivlelse og bekymring for barnet lader barnet bestemme i håb om, at der så kommer et par bidder ned. Barnet mærker hurtigt at det får interesse på denne måde og kan blive så stædigt, at det under ingen omstændigheder vil spise den varme mad og det kan tage tid at få ændret den konflikt det skaber mellem forældre og barn. I gør umiddelbart alt det rigtige, nemlig at gøre spisesituationen så afslappet som mulig, og det skal I blive ved med. I skal ikke begynde at lave specielret til ham, men lade ham spise sine nudler.
Du skriver at han i børnehaven spiser på samme måde. Det er mit indtryk, at børn ofte spiser lidt mere i børnehaven fordi de nyder de andre børns selskab. Vær opmærksom på hvordan du laver madpakken. Halve stykker kan virke uoverskuelige. Det kan være en god idé at lave små kvarte med forskelligt pålæg og lave små pakker, der vækker nysgerrigheden. Der kan være kyllingelår i madkassen, men også en lille pakke med rød peberfrugt i skiver, gulerod i stænger, agurk, et par cherrytomater, melon (lavet til kugler med en melonske) o.s.v. Det er kun fantasien der sætter grænser.
Håber du har fået lidt inspiration. Held og lykke og "velbekomme".
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Sådan forebygger du bleudslæt
Sådan forebygger du bleudslæt – få jordemoderens anbefaling til bleskift
Når du står med dit nyfødte barn i armene for første gang, er der mange nye ting at forholde sig til – ikke mindst babypleje og bleskift. Det er helt naturligt at komme i tvivl og stille spørgsmål. Heldigvis ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
3. december 2025 | Kost og ernæring | 14 mdr.
Hej Helen. Jeg syntes det er lidt svært at finde ud af hvad der er en god...
27. november 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen, Det kunne være rart med rådgivning og gode forslag i forhold...
20. november 2025 | Kost og ernæring | 13 mdr.
Hej Helen. Jeg har et spørgsmål ift anbefalingerne omkring mælkeprodukt....
3. november 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Tak for din gode brevkasse. Vi har spørgsmål til: 1) hvordan...
20. oktober 2025 | Kost og ernæring | 3 mdr.
Hej Helen. Tak for dine gode råd til mit tidligere brev. Det har hjulpet...
Viden om børn:
Fladt baghoved
Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...
Gluten til baby
De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.
Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.
Gluten findes især i hvede, mens...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.







