Annonce

Annonce

Svar: Mad og spisevaner


27. maj 2008

Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Gry

Dejligt at høre at det går så godt og at din datter nu så småt er igang med mere rigtig mad:o)

Nu hvor hun er blevet 9-10 måneder gammel, så er det vigtigt at du skærer mælkeindtaget yderligere ned. Det vil være rigtig fint, hvis du kan begynde kun at tilbyde hende 2 flasker mme dagligt ialt 400ml, som vil være den mængde hun har behov for indtil hun er 12 måneder. I denne alder skal hun til at stoppe med sutteflaske.

Du kan naturligvis overveje om du vil bibeholde de 3 flasker dagligt, men i givet fald vil det så være godt at skære ned på indtaget i hver flaske, så hun tidlig morgen og inden middagslur kun tilbydes 100ml af gangen. En anden mulighed er at fjerne den tidlige morgenflaske og starte dagen med grød i stedet for mælk. Det kunne sandsynligvis give lidt mere appetit til morgenmaden.

Det er rigtigt at børn ikke skal have for meget salt men lidt er okay og hvis I spiser almindelig krydret mad, så må hun gerne få dette. Det vil sige, karry, timian, oregano, basilikum, hvidløg, almindelige løg osv. som vi ofte krydrer med - det må hun meget gerne få. Hvis I en dag skal have noget mindre børnevenligt, så vil det være rigtig godt at give hende en middagsret på glas, fordi et er tilpasset præcist hendes behov.

Alt behøver ikke være hjemmelavet eller hjemmebagt og du må således gerne købe f.eks. boller til din datter. Når du vælger brød skal du vælge brød som er lidt groft i det, men uden hele kerner. Kostfibre findes i kornets skal. Groft mel som rugmel, grahamsmel, fuldkornsmel og havregryn er lavet af hele kerner, men hvor kernerne er blevet valset eller formalet, så skallen kostfibre kommer med. Brødet indeholder altså kostfibre, selvom man ikke kan se de hele kerner. Du kan mærke når du holder brødet i hånden at det er tungere. Tjek også indholdsdeklarationen for kostfibre. Blandt andet schulstad laver fiberholdige gode boller til børn (og voksne:o))

Du må gerne lave alle slags saucer (dog ikke lige whisky og rødvinssauce...:o) men din datter må gerne få lidt almindeligt krydret sovs på sin mad. Til børn kan en ren smørsovs også være godt eller tomatsovs er en mulighed.

Med hensyn til at spise selv, så er hun jo i en alder nu, hvor hun naturligt undersøger maden, tager det i munden, spytter det ud, kigger på det og putter det i munden igen og et eller andet sted skal hun have lov til at lave denne udforskning. Men samtidig har hun også en alder, hvor hun ...


Annonce

... jo også undersøger, hvad det gør ved jer op her begynder så småt at komme lidt opdragelse ind i billedet.

Det kan være svært at skelne, men I skal prøve at vurdere hvornår det er undersøgelse af maden og hvornår det er leg med maden. Leg med maden er når hun ikke er mere sulten og derfor begynder at smide med den i stedet for at komme den i munden og her skal I fjerne enten hende eller tallerkenen og måltidet er færdigt.

Når hun undersøger maden og øver sig, forsøger at kunne ting selv, gerne vil lære osv. så må I gerne motivere hende til at gøre det I gerne vil have hende til "ind i munden skat, maden skal ind i munden", ligesom I også kan forsøge at opmuntre hende til at prøve med f.eks. en gaffel.

En dagsplan kunne se således ud:

Tidlig morgen 06/07: Starter dagen med havregrød, vand eller mælk (sødmælk eller mme) af kop

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost i stænger, ½ banan eller anden frugt, frugtmos eller frisk frugt i hånden.

Puttes til formiddagslur med 100ml mme


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Frokost 11.30: Rester fra aftensmaden som nu og det er fint at hun gerne vil have små forskellige bidder. Forsøg med lidt brødhapsere, hvis hun er interesseret. Kogte ærter, majs, gulerod, stykker af rød peberfrugt, avokado og lignende, pastaskruer, stykker af frikadelle mv.

Puttes til middagslur med 100ml mme

Eftermiddag 16: Flerkornsgrød eller en gang imellem tilbyde lidt tykmælk, A38 eller neutral yoghurt (3,5%) med lidt frugtmos, ½ bolle med smør, ost i stænger, frisk frugt i hånden, vand af kop

Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellige slags. Evt lidt frugtmos til dessert.

Puttes til natten med 200ml mme eller vælling 19.30

Med hensyn til idéer til børnemad, så kan du købe forskellige kogebøger med opskrifter. Det er dog sådan at hun jo nu kan spise stort set det samme som I andre og derfor skal maden bare tage udgangspunkt i dette og naturligvis serveres i en konsistens som hun kan kapere. Og så må du meget gerne supplere med middagsretter fra glas en gang imellem, hvis du synes det giver større variation. Jeg møder f.eks. tit familier der siger at de køber retter til deres børn netop for at sikre barnet større variation - fordi de som forældre ofte ikke spiser varieret nok ...

At studere glassene i butikken kan ofte også give inspiration til hvad man egentlig kan servere ....:o)

Rigtig meget held og lykke, håber du her er hjulpet videre på vej.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Donorhjælp

Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:

1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.

Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.

Læs mere i Babylex

Rhesus-uforlignelighed

Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.

Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.

Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg ved, at du ikke kan træffe beslutninger på vores vegne, men alligevel vil jeg meget gerne høre dine tanker ud fra din erfaring og viden om børn ...

Dine tanker har tidligere hjulpet os med en afklaring og en beslutning, som set i bakspejlet var den helt rigtige - for os alle tre.

Håber, du igen kan hjælpe os videre mod en beslutning.

Mange varme hilsner,
Hønemor


Annonce