Annonce

Annonce

Brev:

Hyppig amning, skemad og powernaps


21. maj 2008

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Hyppig amning, skemad og powernaps

Kære Helen

Jeg har i en længere periode begejstret læst med på din side. Har fundet mange gode spørgsmål og svar, men har alligevel brug for et par gode råd der henvender sig til vores specifikke situation.

Min dejlige søn er nu snart 6 ½ måned gammel. I de første måneder af hans liv døjede vi med noget der minder om kolik – meget pylret og ofte gråd. Derfor befandt han sig det meste af tiden i mors favn – både når han var vågen og sov. Selvom han hele sit liv har haft let til smil, så har han generelt været en noget mere urolig baby end dem jeg ellers mødte i min omgangskreds. Med tiden er det dog blevet meget bedre og især indenfor den de sidste 3 uger er han blevet meget mere rolig og glad.

Mine spørgsmål knytter sig dels til amning og søvn. Min søn har altid været glad for bryset og nægter flaske. Jeg er dog blevet lidt i tvivl om jeg ammer ham for meget, nu hvor det efterhånden er vigtigt at han får en del fast føde. Vi startede allerede med smagsprøver af grød da han var 4,5 måned gammel på grund af problemer med søvnen om aftenen. Han er dog desværre mest til det søde og pulvergrød. Næsten hver gang han får kartoffelmos og havregrød, så virker det som om han er ved at kaste op. Især om formiddagen bliver han temmelig sur og ulykkelig i forbindelse med spisningen. Men det virker ikke som om han ikke er sulten, for han vil gerne have en masse bryst bagefter. Så jeg er i tvivl om jeg ammer ham for meget, og hvad jeg i givet fald skal gøre for at trappe det ned?

Med hensyn til søvnen er min søn de sidste 3 måneder begyndt at powernappe utroligt meget om dagen. Til at begynde med kunne jeg få ham over i næste søvnfase ved at gå meget lange ture med barnevognen, men det virker bare ikke mere. Han vågner efter 30-35 minutter og ligger derefter roligt og kigger. Men når han har været vågen i 15-20 minutter bliver han meget gal og skriger i vildens sky, og så er det bare med at komme hjem igen. Jeg har efterhånden givet op og affundet mig med denne powernap-rytme. Men ...


Annonce

... resultatet er jo så at han gerne sover 4 gange i løbet af dagen. Om 2 måneder skal han så småt begynde i dagplejen, og der går det vel ikke? Er der noget jeg kan gøre for at ændre det?

Jeg er i øvrigt meget modstander af at han skal græde sig i søvn. En vuggende barnevogn er det eneste der fungerer, og derfor er det altid sådan jeg hjælper ham til at sove i løbet af dagen. Han falder ret hurtigt i søvn, hvis man bare lige kører lidt med ham. Men det går vel heller ikke i dagplejen? Om natten sover han efter min mening meget fint understøttet af min amning. Det er jo heller ikke den ”rigtige” metode, når man læser mange steder.

Vi har et lille putteritual med at læse bøger, høre vuggeviser, nynne en sang og så putte med en sutteklud og mit bryst. De sidste par uger er han begyndt at slippe brystet efter noget tid og begraver ansigtet i suttekluden og falder i søvn. Det er dog meget forskelligt hvor meget han vågner i løbet af aftenen, men hver gang ammer jeg ham meget kort og så falder han til ro. Muligvis er det for meget og hvad skal jeg i givet fald gøre? Han vågner ikke særligt ofte om natten mere.

Vores rytme ser pt. nogenlunde sådan ud:

6.30-7: vågner og får evt. bryst

8.00 ammes

8.15-30 morgenlur i barnevogn (ca. 30 minutter)

9.30 havregrød – ammes derefter

10.30-11 en times gåtur i barnevogn, hvor han sover 30 minutter

11.30-12 Grød (1/2 dl), argurkestænger og tvebakker (er mest interesseret i det sidste og er begyndt at stikke fingrene i grøden og vil hellere putte dem i munden end skeen)

12.30 tilbydes bryst

13-13.30 eftermiddagslur (30 min.)

14.30 ammes

15.30-16 endnu en powernap – det er ikke altid han vil sove, men slapper ellers af i barnevogn

17-17.30 kartoffelmos med gulerod, argukestænger – tilbydes bryst

19-19.30 putteritual og sover efter amning (kan tage fra 5-45 min.)

Herefter kan han vågne med 1-3 timers mellemrum og sover videre efter kort amning

Ca. 23.00 ammes

05.00 ammes

Med venlig hilsen
Signe

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.

Varme i barnevogn

Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.

Sover kun 30 min ad gangen

Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Lægeundersøgelser baby og børn

I Danmark er det fastlagt ved lov, at alle børn skal tilbydes forebyggende helbredsundersøgelser ved egen læge. Det anbefales at bestille tid hos lægen, når barnet er henholdsvis 5 uger, 3 mdr., 5 mdr., 1 år, 15 mdr., 2 år, 3 år, 4 år, 5 år og 12 år.

Undersøgelserne indeholder også vaccinationer og en samtale med lægen, hvor I taler om barnets trivsel, og om barnet udvikler sig som forventet. Lægen vil måle og veje barnet og her se, om barnet følger sin vækstkurve. Barnets...

Læs mere i Babylex

Tommelfinger - sutte på

Allerede mens barnet ligger i mors mave under graviditeten, øver det sig i at sutte på finger. Derfor ser man ofte, at nyfødte og småbørn ligger og sutter på deres fingre - det har de også gjort inde i maven.

At sutte på tommelfinger har akkurat samme beroligende effekt som al anden sutten hos spædbørn. Suttebehovet er naturligt og må ikke undertrykkes, da det giver barnet en form for tryghed. Det er dog stadig vigtigt, at barnet får den tryghed og opmærksomhed, som det har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.

Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!

Venlig Hilsen Mira

P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!


Annonce