Annonce

Annonce

Svar: Penicillin for brystbetændelse, uro og maveproblemer


20. maj 2008

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Hanne

Det lyder som om at Marco reagerer på den penicillin du får og det er meget almindeligt at børn bliver påvirket via modermælken. Det kan give mavekneb og giver ofte også tynd og vandig afføring - lidt ligesom diarré.

Du kan forsøge at indtage lidt hvid brød, A38, spare lidt på sukkeret og se om det vil gøre en forskel. Ris og pasta kan også være godt. Du skal også overveje om du kan have fået en svampeinfektion og ikke kun har brystbetændelse. Penicillinen i sig selv slår jo bakteriefloraen i stykker og det er ikke usædvanligt at man sammen med brystbetændelse også skal behandles for svamp.

Læg mærke til om din dreng har rød numse, hvide belægninger i munden osv. som tegn på svamp. Ved at søge på min side, kan du finde spørgsmål og svar om behandling af svamp på brystet. Læs f.eks. brevet "Smerte i brysterne" fra den 25 april 2008.

Med hensyn til gylpen, så er der nogle børn der gylper rigtig meget og det kan der være forskellige årsager til. Det man kalder reflux betyder egentlig bare at der glider maveindhold tilbage i munden - det vi som voksen kalder for sure opstød og det er til en vis grad normalt at små børn gylper.

Nogle børn gylper dog så meget at det går ud over deres vægt og trivsel, de optager simpelthen ikke næring nok fra mælken før den går retur ...

Så længe barnet tager på og trives og gylpen mest er et problem i forhold til hyppig vask af vasketøj, så gør man ikke noget ved det. Men hvis barnet begynder at komme ud af trivsel, så vil man gå ind og udrede og finde ud af hvad det handler om.

Det er ofte sådan at når barnet ...


Annonce

... begynder at få fast føde, så vil gylpen aftage. Men mange børn gylper faktisk i flere måneder. Børn der bliver ammet gylper ofte mindre end børn der får flaske og det bedste man kan gøre er at tilbyde barnet små hyppige måltider. Det er vigtigt at tilbyde lidt og tit, så har barnet større chance for at holde mælken i sig.

Det er også vigtigt at man sidder op og holder barnet så oprejst som muligt, når det får mad og det er ofte en god idé at holde barnet oprejst i 20-30 minutter efter det har spist. Skal barnet sove, så må man elevere hovedgærdet, hvor barnet sover. Det kan man gøre ved at komme en pude eller lignende ind under madrassen eller sætte klodser under sengens ben i hovedenden.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Giver man flaske kan man med fordel forsøge Enfamil A.R er som er en specielerstatning til børn med reflux. Det er tynd i flasken, men bliver tyk i maven.

Det kan også være en god idé med en bæresele, så kan han sidde op og kigge ud på verden, få fordøjet maden i oprejst stilling og du har mulighed for at få lavet lidt praktisk arbejde også med ham i selen.

Med hensyn til klorin, så tænker jeg at du godt må gøre rent og det naturligvis altid er bedst at bruge miljø og hudvenlige rengøringsmidler. Er klorin et must, så må du bruge det, tag handsker på og ophold dig så kortvarigt i lugten og dampene - luft godt ud efterfølgende. Det er jo også vigtigt at man søger for at have en vis hygiejnisk standard, når man har små børn ... Klorin er ikke første prioritet, men er det nødvendigt, så tag dine forholdsregler. Du kan på babykemi.dk læse mere om kemikalier når man er gravid og ammende.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Slå

Det er forbudt ved lov at slå sit barn. Den såkaldte revselsesret blev afskaffet af Folketinget i 1997. At slå sine børn er således en ulovlig måde at opdrage på - og det gælder også "dask over fingrene", hvis det lille barn piller ved noget det ikke må. Et barn der bliver slået vil føle sig mindre værd.

Et barn der bliver slået er udsat for fysisk vold. Det kan være at barnet får en lussing, en endefuld, at barnet bliver sparket, rusket, brændt med cigaretter eller lignende....

Læs mere i Babylex

Moderkagebiopsi, moderkageprøve

En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.

Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusinde tak for dit svar på mit sidste brev vedrørende min dreng. Det varmede at blive mødt med forståelse og indsigt – i forhold til lige netop den problematik vi var i på daværende tidspunkt.

Venlig hilsen
Mor til dreng på 3 år


Annonce