Annonce

Annonce

Svar: Ernæring, væske og søvn


19. maj 2008

Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Camilla

Det er godt at du er opmærksom på Josefines væskeindtag, da det jo er vigtigt i forhold til at holde gang i hendes mave. Du kan dog ikke tvinge hende til at drikke, men må tro på at hun et eller andet sted er i stand til at regulere sit tørstbehov - hvis du tilbyder tit, så drikker hun, hvis hun har behov:o)

Jeg vil sige at din datters væskebehov ligger på godt 1000ml dagligt. Det ligger hun jo lidt i underkanten af nogle dage og det kan naturligvis godt være derfor at hun har problemer med hård mave ... Det ville være rigtig godt, hvis du hver dag kunne få de 2 x 400ml vand/mme i hende + en amning, så er hun dækket rigtig godt ind.

De 400ml mme dagligt er vigtigt for at hun bliver dækket med jern, du kan bruge mme i grøden om morgenen for at sikre hende lidt ekstra den vej. Du kan forsøge med en flaske vælling om aftenen, hvis hun bedre kan lide dette - vælling indeholder også jern og tæller også med i mælkeregnskabet. Derudover er det godt at du tilbyder hende vand, du kan give hende vand af kop, tudkop, glas osv. men du kan også forsøge med en kildevandsflaske - evt. med tut, det kan mange børn rigtig godt lide at drikke af. Alternativet er at tilbyde hende sutteflaske med vand, hvis hun på den måde så får lidt ekstra.

Ellers får hun jo også væske via maden, du må gerne hælde lidt mælk på hendes grød, du kan give hende lidt sovs, lidt tykmælk eller lignende en gang imellem så hun på den måde også får lidt ekstra.

Et forslag til en kostplan til en pige på 9 måneder kan se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover lidt ...


Annonce

... videre

Morgen kl. 7.30-8: Havregrød med mælk, vand af kop

Formiddag 9-9.30: Frugtmos, frisk frugt i hånden, ½ bolle med smør, ost i stænger, vand af kop

Puttes til formiddaglur ca 10. Hvis du stopper med at amme tidlig morgen, så kan hun godt have behov for en flaske mme her

Frokost 12: Rugbrødshapsere med forskelligt pålæg, sildepostej, makrel, rognguf og lignende. Kogte grøntsager, pastaskruer, indmaden af en frikadelle og lignende, evt. lidt grøntsagsmos for at blive fyldt ekstra godt op - det kan godt være en middagsret fra glas ... Vand af kop

Puttes til middagslur mellem 13-14

Eftermiddag 16: En lille portion tykmælk med frugtmos, ½ bolle med smør, frisk frugt i hånden, vand af kop


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Aften 18.00: Familiemad, grøntsagsmos og grøntsager i stykker og mad i stykker. Det vil sige f.eks. mose kartofler med lidt sovs og give kød i stykker ved siden af, ris med sovs, pasta med kødsovs, lasagne osv. Fisk - laks og stuvet spinat osv. Udgangspunktet er den mad I spiser og hvis I en dag får noget som ikke er børnevenligt, så køb et glas babymad til børn i 9 måneders alderen. Vand af kop.

Evt. lidt frugtmos eller gammeldags frugtgrød med mælk til dessert.

Puttes til natten med en flaske ca. 19.30-20

Sen aften 23/24: Flaske

Jeg håber at ovenstående plan giver et billede af, hvordan du sikrer din datter både mad, mælk og væske nok i løbet af en dag.

Den natlige uro i oplever i øjeblikket kan meget vel hænge sammen med hendes alder, hun oplever rigtig meget, drømmer mere og går lige nu igennem separationsfasen ...

Fortsat held og lykke med hende:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sundhedsplejerske

Alle sundhedsplejersker er uddannet sygeplejersker og har arbejdet på forskellige børneafdelinger i sygehusvæsnet samt i den kommunale pleje. Derudover har sundhedsplejersken taget en diplomuddannelse til sundhedsplejerske.

En sundhedsplejerske følger børnene fra de bliver født (nogle gange allerede i graviditeten) og indtil de går ud af folkeskolen.

Alle børnefamilier i Danmark får tilbudt at modtage besøg af sundhedsplejersken. Når et lille barn bliver født, så...

Læs mere i Babylex

Sove inde

Når barnet sover inde, så er det sikreste at sove i egen seng, men i samme rum som forældrene - i hvert fald, når der er tale om et spædbarn. Det nedsætter risikoen for vuggedød.

Vælger du at sove sammen med dit barn, skal dit barn have ligeså meget plads, som hvis det sov i egen seng. Det skal have sin egen dyne og skal sove på en fast madras uden løse lagner, tæpper eller lignende.

Temperaturen skal være mellem 18-20 grader og barnet skal iklædes tøj, der passer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Vi vil bare sige dig tusinde tak!! Det er uvurderligt, at du findes og giver så mange gode råd! Men det bedste er, at du er så anerkendende i dine svar om alverdens små og store problemer hjemme i de små familier. Det er en rigtig rar følelse, at man ikke behøver holde sig tilbage, når man skriver til dig, fordi du aldrig dømmer i dine svar. Så tusinde tak for en fantastisk brevkasse!

Hilsen drengens forældre


Annonce