Annonce

Annonce

Svar: Ammestress!


18. maj 2008

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Lene

Jeg er oprigtigt ked af at høre om den oplevelse du har haft på barselsgangen på Rigshospitalet - jeg er også meget overrasket, for jeg ved at de har rigtig meget ammeerfaring og en del ansatte med specielle kurser i amning ... det hjælper naturligvis ikke dig nu, men så må vi jo håbe at jeg kan råde dig lidt:o)

Du fortæller mig at din amning stadig er meget stressende for dig men du siger ikke så meget om hvad der ligger i det...? Min umiddelbare tanke er at du måske er i tvivl om hvorvidt du har mælk nok, om din dreng får det han har behov for, hvor længe du skal amme, hvordan du skal lægge ham til osv. og derfor vil jeg fortælle dig lidt om det.

Du skriver at du har opdaget at du lægger ham omvendt til fordi det hjælper dig med at holde styr på hans arme. Det er der ikke noget forkert i, det er faktisk rigtig godt og den stilling du bruger der, er den stilling som hedder tvillingestillingen eller indianerstillingen. Det er en rigtig god ammestilling at bruge, fordi du der hjælper din dreng med at stimulere og tømme mælkekirtlerne på ydersiden af brystet.
Og du gør det faktisk uden at vide at du gør det:o)

Derudover vil det være fint, hvis du kunne forsøge at lægge ham til i den traditionelle stilling, hvor han ligger i din favn med maven mod din mave og det vil også være rigtig godt, hvis du kunne ligge ned og amme ham. Her skal I begge to ligge på siden med maverne mod hinanden og du skal amme ham fra det bryst som vender ned mod madrassen.

Når han spiser hos dig, så skal du kunne høre at han synker. I begyndelsen spiser han hurtigt, mælken løber let til og det går lidt stærkt i starten. Men stille og roligt bliver han sutterytme mere regelmæssig og han sutter langsommer og mere roligt og ...


Annonce

... du kan høre at han sutter, holder lidt pause og synker.

Nogle børn spiser hurtigt ved et bryst og andre skal have længere tid til det. Man skal derfor passe meget på med at sætte tid på en amning. De fleste børn har dog brug for at spise måske 25 minutter på det ene bryst, herefter skal de skiftes, for at vågne lidt op igen og så skal de tilbydes modsatte bryst. Herefter kan de så sove, blive puttet, evt. med en sut.

Næste gang du så ammer, så starter du der, hvor han har diet sidst, lader ham spise godt fra den side, skifter ham og tilbyder modsatte side.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Du må gerne give ham en sut, men det skal altså være når han har spist godt fra begge sider, når han skal puttes og har brug for at sutte lidt for at finde roen og overgive sig til søvnen. Han skal ikke have sutten på puslebordet eller når han vågner - så skal han have brystet, så skal han have næring og bruge sine kræfter på noget han vokser af. Sutten skal altså bruges med omtanke og du skal være opmærksom på at børn der bruger sut kan melde sig mindre ved brystet, hvilket kan være med til at nedsætte mælkemængden. Din krop har dog også brug for lidt pauser ind imellem, det har jeg fuld forståelse for:o)

Når han ligger ved brystet, så prøv at trække lidt i hagen, så han får krænget sin underlæbe ud. Når han skal have fat på brystet, så sørg for at han gaber højt op, så han ikke dier for yderligt, han skal have så meget af brystet som muligt i munden.

Jeg har indtryk af at du føler din dreng trives, du føler at du har mælk til ham og du oplever ham glad og tilfreds - ved du om han tager på? Det er jo et rigtig godt tegn på at han får, hvad han skal have og at din amning virker...

Jeg håber du hermed er hjulpet lidt videre, rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Renlighed

Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.

De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.

At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...

Læs mere i Babylex

Bleudslæt

Bleudslæt ses som rødme på numsen. Det kan være små røde pletter, men det kan også være store røde skjolder på huden. Der kan gå hul og komme sår, hvis det er rigtig slemt.

Bleudslæt opstår ofte, hvis barnet har haft en ble på for længe, der har været for våd af tis eller afføring. Det er syren i urin og afføring, der så ødelægge barnets hud. Børn kan også blive røde i numsen i forbindelse med diarré, hvor man måske ikke når at opdage at barnet har noget i bleen og derfor ikke...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit svar angående min datter, som græd sig selv i søvn. For første gang i lang tid havde jeg en rigtig god fornemmelse i kroppen efter at have læst dit svar. Jeg kunne mærke, at du fik sat mange af de rigtige ord på situationen.

Tak fra Sanne, mor til pige på knap 4 måneder.


Annonce