Annonce

Annonce

Svar: Søvn - kære søvn


8. maj 2008

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Det vil være rigtig godt, hvis I kunne få en lidt mere fast rytme for dagen. Det vil sige lidt mere faste tidspunkter for søvn, mad, amning. Det vil for det første betyde at du får lidt mere overblik over dagen og samtidig også give et billede af hvad du kan forvente søvnmæssigt. Du vil også være sikker på at din dreng får mad og mælk nok - vigtigt i forhold til at kunne sove.

Du skal regne med at nu hvor din dreng er 5-6 måneder gammel, så vil han have behov for at sove 2 lure dagligt, nogle gange vil han måske have behov for en powernap og det er helt fint. Lurene vil sammenlagt vare måske 3 timer og om natten vil han så sove 10-11 timer. Det lyder ud fra din beskrivelse som om at han faktisk får sit søvnbehov dækket. De dage hvor han sover et langt stræk om natten powernapper han mere om dagen og de dage hvor han sover bedre og længere lure, så korter han nattesøvnen tilsvarende ned.

For at give dig lidt overblik osv. så er det jeg tænker at lidt mere faststruktur vil hjælpe og mit forslag til en dagsplan i denne alder ser således ud:

Tidlig morgen 06: Amning og sover lidt videre

Morgen 8: Grød, evt. med frugtmos, vand af kop

Formiddag 9.30-10: Ammes og puttes til formiddagslur, sover måske kun 1 times tid, måske kun 45 minutter

Frokost 12: Grøntsagsmos og vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca 13.30 og sover her lidt længere gerne en lur på 1½ time.

Eftermiddag 16: Evt. lidt frugtmos, vand af kop og så ammes han igen

Her vil nogle børn have behov for en powernap - det afhænger helt af hvor meget han sammenlagt har sove i løbet af dagen. Hvis han allerede her er nået op på næsten 3 timer, så vil han sandsynligvis springe powernappen her over

Aften 18: Grøntsagsmos og vand af ...


Annonce

... kop.

Puttes til natten med amning mellem 19-20

Sen aften 23/24: Ammes

Nat: Behøver sandsynligvis ikke længere amning mellem 24-06

Som du kan se så indeholder mit forslag her stadig rigtig mange amninger og også 3 måltider skemad. Dette fordi det er vigtigt at han ikke protesterer mod at skulle sove, fordi han er sulten...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det er fint at han ikke virker til at have problemer med ørerne. Da han sover godt om natten, så tyder det heller ikke på at det er her problemet ligger.

Det er en god idé at trille ham en tur, hvor han starter med at sidde op i vognen og hvornår han så viser træthedstegn må du forsøge dig lidt frem med. Det kan jo være at du finder ud af at han faktisk først skal puttes ½-1 time senere - at det er de rytme, som passer ham bedst.

Det er et eller andet sted vigtigt at putte ham når han er døsig og virker parat. Det er ligeså frustrerende for ham at blive puttet og ligge i sin seng, hvis han ikke føler sig træt nok til at sove. Det kender du også fra dig selv, at man ligger og vender og drejer sig og kan ikke finde ro - så kan man ligeså godt stå op igen, sove gør man jo ikke:o)

Det lyder også som om at han lige nu har lidt ekstra behov for fysisk kontakt og nærhed - du fortæller at han de sidste dage er faldet i søvn i dine arme... Jeg tænker at du måske skulle forsøge at lægge dig med ham i soveværelset for nedrullede gardiner og så amme ham liggende i sengen. så behøver du ikke flytte ham, hvis han falder i søvn der og du kan enten selv hvile eller lirke dig væk fra ham og han kan få lov til at sove videre. Du skal bare sikre dig at han ikke kan trille ned af sengen og komme til skade. Han er jo meget mobil nu.

Jeg håber mine tanker hjælper dig lidt videre, rigtig meget held og lykke:o) God pinse!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Renlighed

Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.

De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.

At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...

Læs mere i Babylex

Fedt

Små børn har brug for fedt i maden. Det anbefales at tilsætte en tsk fedtstof i hver portion hjemmelavet mad. Det er udmærket at skifte imellem de forskellige typer fedtstof som olie, smør og plantemargarine.

Efter 1 års alderen kan barnet fortsat have behov for at få lidt ekstra fedtstof. Det er især i familier, hvor man spiser meget magert og gerne vil at barnet skal have sunde spisevaner fra starten.

I mager mad er der mange grøntsager, frugt og brød og kun lidt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Alleførst: Tusind tak for dit sidste svar - det er virkelig guld værd med professionelt svar og en "second opinion" :)

Med venlig hilsen
Natasha, mor til pige 4 måneder


Annonce