Annonce

Annonce

Svar: Aktivering og leg


7. maj 2008

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Maria

Det er nu og de næste måneder frem (3-6 måneders alderen), at din datter begynder at blive mere og mere opmærksom på sine hænder og fødder. Hun åbner og lukker sine hænder og vil stille og roligt også begynde at bruge dem mere og mere bevidst.

Når du sidder med hende, så kan du se at hun begynder at kunne holde hovedet godt og dreje det bevidst efter lyde. Hun pludrer til dig og til legetøj og hun vil også begynde at le, hvor du kan høre at hun klukker helt nede fra maven.

I oprejst stilling vil hun begynde at støtte let på benene og sidst i perioden omkring 6 måneders alderen vil hun begynde at gøre hoppebevægelser, når du holder hende om livet og lader hende stå på dine lår.

Når hun ligger på maven vil hun støtte på sine albuer og du må gerne hjælpe hende med at ligge med armene/albuerne under sig, så hun ikke ligger og flyver med armene ud til siden. Armene bliver efterhånden mere og mere strakt og i takt med at hun begynder at kunne strække sine arme, når hun ligger på maven, så begynder hun også at trille fra mave til ryg.

Hun griber stadig usikkert men hun bliver dygtigere og dygtigere til at holde om ranglen eller andet du giver hende i hånden. Giv hende bløde ting, som ikke gør ondt, hvis hun rammer sig selv. De ting du hænger op foran hende, skal du hænge i forskellige højder. Nogle gange væk fra hende, så hun kan ligge og kigge på det lidt på afstand, andre gange helt tæt på hende, så du ...


Annonce

... er sikker på at hun kan nå at ramme det med sine korte arme.

Hun bliver bedre og bedre til at putte legetøj i munden, skifte det fra hånd til hånd og det sker altsammen her i 3-6 måneders alderen.

Du kan købe rangle sokker som du kan komme på hendes fødder og du må gerne hjælpe hende med at få øje på tæerne ved at løfte hendes ben op og lave lidt bevægelege med fødder og ben. I slutningen af perioden vil hun selv begynde at gribe om sine fødder, tage dem i munden og vil også her begynde at trille fra ryg til siden og videre om på maven.

Bevægelege i 3-6 måneders alderen kan være:


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

- Din datter ligger på ryggen og du cykler med hendes ben imens du f.eks. synger 'hjulene på bussen drejer rundt'
- Hun ligger på ryggen, grib om hendes hænder og håndled og lad hende selv være med til at trække sig op. Først op i siddende stilling og derefter op at stå
- Hun ligger på ryggen, tag fat om læggen og bøj i hendes hofte og knæ. Lad hendes underkrop rulle fra side til side.
- Hjælp hende med at dreje fra side til side, ved at lade hende række efter noget legetøj.

Legetøj kan være:
Dig selv, barnet selv, spejl, vugge, luftture/gyngeture i f.eks. et lagen, sansetæppe - med knapper, frynser, bændler osv. Ting/rangler ophængt, legetøj som ruller. Legetøj med farver og lyde. Tøjdyr og gribedyr af stof, .

Svømning kan også være en rigtig god idé.

Jeg håber du hermed er hjulpet lidt videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Fravær og tilknytning

Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...

Læs hele brevet og Helens svar


7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Æg

Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.

I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.

Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...

Læs mere i Babylex

Rhesus-uforlignelighed

Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.

Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.

Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for svar. Selvom jeg inderst inde godt ved, at der nok ikke er det store at gøre ved vore urolige nætter - andet end at vente på hun bliver større - så er det altid rart at vende det med dig alligevel.

Jeg synes det er så synd, at du aldrig ser alle de små søde, som vi snakker om. Så her er ihvertfald et billede af vores lille datter - det glade barn.

Kærlig hilsen Stine


Annonce