Brev:
Aften- og natteuro
Kære Helen
Tak for dit seneste svar – det hjælper helt sikkert at få at vide, at dét, man gør, er godt nok. Jeg fik også en snak om søvn i dagtimerne med min mødregruppe, og det viste sig, at de fleste af ungerne faktisk kun sover 1-1½ time to gange om dagen. Og på én eller anden måde er det også rart at få at vide, at ens barn ikke er det eneste, der byder på udfordringer og giver hovedbrud...! (som førstegangsforældre kan man jo ofte føle, at alle andre børn er meget lettere end ens eget).
Efter jeg skrev til dig sidst, besluttede jeg mig for, at prøve at lægge Sebastian til at sove i barnevognen, uden at gå med ham, og det fungerer faktisk rigtig godt. Han ligger måske og pludrer lidt, og skal nogle gange vugges et par minutter, men falder så fint i søvn, og sover ca. 5 kvarter både formiddag og eftermiddag, nogle gange lidt mere, så det er jo bedre end 3 kvarter...
Det er også lykkedes et par få gange at få ham til at falde i søvn om aftenen uden at svøbe ham, og han har så sovet fint hele natten.
Men... inden for den sidste uge er der så opstået en ny udfordring; Sebastian er blevet umådelig svær at få til at falde til ro om aftenen.
Jeg giver dig lige en beskrivelse af vores eftermiddag/aften:
Ca. kl. 15 vågner Sebastian, vi leger og hygger, og ved 16-tiden får han sin eftermiddagsmad + vand.
Vi går som regel en eftermiddagstur, er hjemme ved 17-tiden og går i gang med at lave aftensmad, Sebastian er oftest ”med”, mens han ligger på køkkengulvet.
Vi spiser ved 18-tiden, Sebastian spiser igen godt, og er holdt op med at spytte maden ud, efter maden hygger vi igen, og ved 19.30 tiden får Sebastian nattøj på. Jeg er begyndt at give ham noget frugt (mest banan) og et glas mælk som en del af aftenritualet. Herefter D-vitamin og tandbørstning.
Omkring kl. ...
... 19.30-20 viser Sebastian træthedstegn (gnider sig i øjnene, gaber og er ”pjevset), og det er så tid til at komme i seng.
Jeg lægger svøbet omkring hans ben (ikke stramt), da svøberiet er en så stor del af hans putteritual, og derefter lægges han i tremmesengen, får sin sut og nussekluden. Jeg aer ham, holder ham i hænderne, taler beroligende til ham osv, men han kan slet ikke falde til ro og bliver mere og mere urolig og utilfreds. Vi prøver at gå til og fra, men det har slet ingen effekt. Uroen optrappes, det samme gør gråden, og det ender med, at vi tager ham op igen efter ca. 15-20 minutter.
Herefter er Sebastian oppe i ca. 10 minutter, hvor vi prøver at få ham til at slappe af igen. Så bliver han svøbt helt og lagt i seng igen. Efter lidt brok overgiver han sig som regel til søvnen, men de næste par timer sover han ret uroligt, og reagerer på mange lyde (hans værelse ligger lige op til stuen, og desuden har han vindue ud til en gade med ret meget støj. Lyd-overfølsomheden gør, at vi holder vores stemmer i et lavt toneleje, og fjernsynet kører stort set uden lyd, hvilket jo ikke er holdbart på længere sigt.
Ved 23-tiden vågner Sebastian og får sin flaske vælling. De sidste par aftner har han ikke ville have så meget, måske 100 ml.
Herefter igen noget uro, nogle gange en halv time, herefter falder Sebastian i søvn. De sidste par nætter har han sovet uroligt, og jeg har været oppe hos ham et par gange, givet ham sutten, nusset ham osv. Når jeg forlader hans værelse (med MEGET knirkende gulvbrædder), begynder han at græde højt, men falder så hurtigt til ro igen.
Mit spørgsmål er altså, hvordan vi gør aften- og natsituationen bedre, og undgår eller formindsker al den uro? Nu er vi jo tilbage til svøberiet igen, hvilket er ret frustrende.
Med venlig hilsen
Sebastians forældre
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.
Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
Viden om børn:
Vugge - vugning, bevægelse
At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.
Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...
Tvillinger og trillinger
Du er berettiget til børnetilskud, hvis du føder tvillinger og trillinger. Du får også automatisk udbetalt børnetilskud, hvis du har adopteret flerlinger. Du kan få børnetilskud til og med det kvartal, hvor dine børn fylder 7 år.
Tal også med din sundhedsplejerske om muligheden for at komme med i en gruppe for mødre/fædre med flerlinger. Det kan være rigtig rart at møde ligestillede, drøfte de forskellige glæder og udfordringer, som børn giver, og rigtig mange har også stor glæde...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
For gud ved hvilken gang er jeg på din hjemmeside for lige at tjekke, hvordan det nu er med forkølelse og graviditet. Jeg har brugt siden så mange gange. Og hver gang har jeg fået højt kvalificerede og superpraktiske og tryghedskabende svar. Det vil jeg bare lige sige tak for.
Mvh Birgitte