Svar: Dermatitis herpetiformis og glutenallergi
Kære Jeannie
Glutenallergi eller Cøliaki er en kronisk sygdom, som er delvist arvelig. At have glutenallergi eller Cøliaki er derfor ikke en allergisk reaktion over for gluten i fødevarer (som ved andre allergier), men skyldes en sygdom i tyndtarmen. Det betyder at hvis man har Cøliaki og spiser mad med gluten, så skades tarmens slimhinde, maden fordøjes dårligere og man optager derfor ikke næringsstoffer optimalt.
Når en person har Cøliaki og spiser en glutenfri kost heler tyndtarmen op og evnen til at optage næringsstoffer bliver normal. Hvis personen atter spiser gluten, skades tarmen igen og det er derfor vigtigt at personer med Cøliaki spiser glutenfrit resten af livet.
Dermatitis herpetiformis er en hudsygdom, hvor man har de samme forandringer i tarmen som ved Cøliaki. Hvis man har denne hudsygdom skal man derfor spise glutenfri kost. Hudsygdommen har således ikke noget med herpes virus at gøre, selv om navnet kunne lyde sådan.
Dermatitis herpetiformis viser sig som små klynger af røde kløende knopper, der i begyndelsen kan være væskefyldte. Symptomerne er intens brændende, stikkende og kløende ...
... områder især lokaliseret til albuer, knæ, isse, ryg og bagdel. Men andre områder af kroppen kan også være involveret. Diagnosen stilles som regel ud fra en biopsi (prøve fra huden) og/eller en blodprøve.
Hvis man som forældre lider af glutenintolerans kan man forebygge at ens barn får det ved at amme fuldt ud i 6 mdr og først efter 6 mdr´s alderen begynde at tilbyde barnet mad med lille indhold af gluten. Gluten findes hovedsageligt i hvede, ryg og byg.
Ved mistanke om glutenintolerans hos et barn er det vigtigt at barnet bliver diagnostiseret af en læge. Hvis man på egen mistanke sætter barnet på diæt er der risiko for at barnet bliver fejlernæret. Samtidig vil et barn med Cøliaki også kunne blive væksthæmmet, da evnen til at optage mad er dårlig. Ved diagnosticereing af glutenintolerans bør man derfor altid i samarbejde med en diætist få planlagt en korrekt kostsammensætning. Ved gluten intolerans skal man indtage ris, hirse, majs, soya, kartofler mv. og undgå indtag af 'mel', hvede, rug, byg mv.
Jeg har udbygget svaret lidt også til glæde for andre brugere af siden. Håber at det hjælp dig lidt videre.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Sådan forebygger du bleudslæt
Sådan forebygger du bleudslæt – få jordemoderens anbefaling til bleskift
Når du står med dit nyfødte barn i armene for første gang, er der mange nye ting at forholde sig til – ikke mindst babypleje og bleskift. Det er helt naturligt at komme i tvivl og stille spørgsmål. Heldigvis ...
Viden om børn:
Vugge - møbel
En vugge er en lille babyseng, der kan vugges/gynges. At bruge en vugge har mange fordele, da det er med til at stimulere barnets ligevægtsorgan og dermed har betydning for barnets videre udvikling. Samtidig er en vugge ofte mindre end en tremmeseng, hvilket er med til at gøre den tryg for baby at sove i - mange børn kan sove i en vugge de første 3-4 måneder.
Der findes mange forskellige vugger på markedet, og i mange familier er en vugge også noget, der går i arv. Nogle vugger...
Pethidin ved fødsel
Pethidin er et morfinlignende stof, som især blev brugt ved fødsler førhen i tiden. I dag vil man ofte vælge at tilbyde den fødende en epiduralblokade i stede, hvis hun har voldsomme smerter. I særlige tilfælde kan man dog stadig vælge at give pethidin til fødende. Det gives som injektion, og virkningen indtræder efter ca ½ time.
Der er en del bivirkninger forbundet med at give pethidiin, blandt andet kan det nedsætte ve-aktiviteten, give den gravide kvalme og gøre hende svimmel...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


