Svar: Dermatitis herpetiformis og glutenallergi
Kære Jeannie
Glutenallergi eller Cøliaki er en kronisk sygdom, som er delvist arvelig. At have glutenallergi eller Cøliaki er derfor ikke en allergisk reaktion over for gluten i fødevarer (som ved andre allergier), men skyldes en sygdom i tyndtarmen. Det betyder at hvis man har Cøliaki og spiser mad med gluten, så skades tarmens slimhinde, maden fordøjes dårligere og man optager derfor ikke næringsstoffer optimalt.
Når en person har Cøliaki og spiser en glutenfri kost heler tyndtarmen op og evnen til at optage næringsstoffer bliver normal. Hvis personen atter spiser gluten, skades tarmen igen og det er derfor vigtigt at personer med Cøliaki spiser glutenfrit resten af livet.
Dermatitis herpetiformis er en hudsygdom, hvor man har de samme forandringer i tarmen som ved Cøliaki. Hvis man har denne hudsygdom skal man derfor spise glutenfri kost. Hudsygdommen har således ikke noget med herpes virus at gøre, selv om navnet kunne lyde sådan.
Dermatitis herpetiformis viser sig som små klynger af røde kløende knopper, der i begyndelsen kan være væskefyldte. Symptomerne er intens brændende, stikkende og kløende ...
... områder især lokaliseret til albuer, knæ, isse, ryg og bagdel. Men andre områder af kroppen kan også være involveret. Diagnosen stilles som regel ud fra en biopsi (prøve fra huden) og/eller en blodprøve.
Hvis man som forældre lider af glutenintolerans kan man forebygge at ens barn får det ved at amme fuldt ud i 6 mdr og først efter 6 mdr´s alderen begynde at tilbyde barnet mad med lille indhold af gluten. Gluten findes hovedsageligt i hvede, ryg og byg.
Ved mistanke om glutenintolerans hos et barn er det vigtigt at barnet bliver diagnostiseret af en læge. Hvis man på egen mistanke sætter barnet på diæt er der risiko for at barnet bliver fejlernæret. Samtidig vil et barn med Cøliaki også kunne blive væksthæmmet, da evnen til at optage mad er dårlig. Ved diagnosticereing af glutenintolerans bør man derfor altid i samarbejde med en diætist få planlagt en korrekt kostsammensætning. Ved gluten intolerans skal man indtage ris, hirse, majs, soya, kartofler mv. og undgå indtag af 'mel', hvede, rug, byg mv.
Jeg har udbygget svaret lidt også til glæde for andre brugere af siden. Håber at det hjælp dig lidt videre.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
19. maj 2025 | Sygdom | 1 mdr.
Hej Vi har en baby, som godt kan være meget døsig og træt. Hun er svær at få...
16. februar 2025 | Sygdom | 9 mdr.
Mellemørebetændelse og dræn - 9 mdr.
Kære Helen. Min datter er nu 9 måneder, og hun har igennem de sidste ca. 3...
Viden om børn:
Strækmærker
Under graviditeten oplever mange kvinder at de får strækmærker i takt med at maven vokser.
Har man først fået strækmærker forsvinder de ikke igen, men de bliver som regel næsten usynlige indtil en næste graviditet.
Mærkerne skyldes bristninger i underhuden. De kommer både fordi at maven vokser, men også fordi der sker nogle hormonelle forandringer. De kommer ofte på maven, lårene, brysterne, ballerne og/eller armene, og i starten ses de ofte som rosa eller blålige...
Psykisk udvikling børn
Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.
Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.
I en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder