Annonce

Annonce

Svar: Påvirker søvnen den motoriske udvikling


25. april 2008

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Hej med dig

Det lyder umiddelbart som om at din datter har et rigtig godt sovehjerte og det lyder ikke som om at hun sover så meget at det går ud over hendes indtag af mad. Hun spiser, er glad, pludrer og virker generelt til at trives.

Du skal naturligvis sørge for at hun bruger sig selv og bliver motorisk bevæget i sine vågne timer. Du skal hjælpe hende med at trille og rulle og bevæge sig omkring. Jeg vil anbefale dig at I køber en babygynge. En af de gynger som hun sidder i med en sele omkring sig og altså ikke en hoppegynge. Det at blive gynget frem og tilbage stimulere balancen, ligesvægts-centeret i øret og det vil påvirke hendes motoriske udvikling i god retning.

Når du sidder med hende hos dig, så prøv at lade hende sidde, så hun kan støtte sig med ryggen mod din mave men også kan rette sig op og øve sig i at sidde selv. Når du sætter hende på gulvet så sæt dig bag hende, med dine ben rundt om hende, så du kan gribe hende inden hun falder bagud, til siderne eller forover.

Når hun ligger på maven så pres med dine hænder skiftevis på den ene og den anden fodsål, så hun på den måde hjælpes til at krybe fremad.

Hvis du har en stor madras som er lidt høj liggende på gulvet, så lad din datter forsøge at komme fra gulvet ind over madrassen for at få fat i et stykke legetøj der. Hjælp hende med at "kravle/krybe" ...


Annonce

... op og hen. Når hun får øje på legetøjet liggende på maven, så vil hun sandsynligvis selv begynde at gøre tegn til at ville bevæge sig derhen og de naturlige bevægelser hun laver skal du understøtte med dine hænder og hjælpe hende frem.

Du kan også lade hende sidde overskrævs på en stor pude eller et sammenrullet tæppe, hvor du holder hende om livet, lægger et stykke legetøj ved siden af tæppet eller puden som hun sidder hen over og når hun så bukker sig ned for at få fat i legetøjet, så holder du hende og hjælper hende med at lave disse bevægelser, så hun ikke falder. Ved at hun rækker efter legetøj med sine hænder, så begynder hun også at få fornemmelsen for at bruge sine hænder for at holde balancen. Når hun får fat i legetøjet, så bed hende give det til dig igen og lav så samme øvelse en gang til (gi-tag-leg er også sjovt i denne alder):o)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Din datter kan naturligvis godt sove så meget at hun ikke har timer nok i døgnet til at spise og udvikle sig som hun skal. Men det lyder jo som om at hun er godt i gang med sin udvikling og som om hun trives rigtig godt. Så umiddelbart synes jeg ikke du skal være bekymret over at din datter sover så meget og hendes motoriske udvikling, men du skal naturligvis sikre dig at hun bliver bevæget og styrket rent motoriske og støtte hende videre frem, så godt du kan.

Fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Fravær og tilknytning

Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...

Læs hele brevet og Helens svar


7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Hår - babys hårpragt

Nogle børn fødes med fyldig hårpragt, mens andre kun har små dun. Håret tykkelse, længde og farve kan variere.

Selvom barnet fødes med meget hår, er der ingen garanti for, at håret bliver siddende. De fleste børn mister en stor del af deres hår, når de er 3-4 måneder gamle. Det sker både, fordi de ligger meget ned, og fordi det hår, der blev dannet i fosterstadiet, ofte falder af på én gang.

De nye hår, som vokser frem, er ofte tynde og fine i forhold til det...

Læs mere i Babylex

Babymassage

Babymassage er en systematisk blød og blid form for massage, som oprindeligt stammer fra Indien. Nogle børn nyder at få babymassage, hvor andre børn ikke bryder sig særlig meget om det.

De fleste forældre vil, uden at tænke over det, naturligt have lyst til at kærtegne og berøre deres lille barn. Følg din egen lyst til hvad du og barnet godt kan lide. Børn har bedst af at blive rørt på en måde, hvor det er barnets reaktioner og signaler der er styrende.

Børn har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Jeg har nu i over 3 år været medlem af din hjemmeside og har ALTID påskønnet dine gode og fornuftige råd omkring mine to børn. Selvom du aldrig har mødt mine børn, har du altid rådgivet mig som om du hele tiden har været en del af deres liv......

Du er klart den bedste og ærligste sundhedsplejerske jeg nogenside har stiftet bekendtskab med, og jeg vil altid sætte pris på dine gode råd, som har gjort min hverdag bedre og mindre skræmmende.

Endnu engang tusind tak.


Annonce