Annonce

Annonce

Svar: Aftensmad - hvad er det rigtige at gøre?


22. april 2008

Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Maria

Jeg synes det vigtigste er at børn spiser og at de oplever det at spise som noget rart og hyggeligt. Derudover er det min erfaring at mange børn har svært ved at finde ud af, hvad de skal gøre med groft moset mad og derfor får det galt i halsen. Mad som kommer med ske, vil de automatisk synke og derfor bliver nogen forvirrede, hvis maden indeholder klumper. Derfor har mange børn netop i 8-9 månedersalderen det meget bedre med at få maden serveret adskilt.

Det vil sige at man bibeholde mos og grød i en konsistens, som bare skal synkes, når det kommer med skeen og at man så ved siden af dette serverer rigtig mad i stykker. Så lærer barnet stille og roligt at den mad som kommer med fingrene eller en gaffel skal jeg tygge og den mad som kommer med ske kan jeg synke. På den måde kan man fint begynde at introducere barnet for mere og mere familiemad og samtidig sikre at barnet bliver fyldt godt nok op og ikke er sulten efterfølgende. Det er jo også sådan at det kræver rigtig meget energi og koncentration at spise mad i stykker og derfor vil mange børn blive for trætte og ikke mætte nok, hvis de i denne alder kun får denne type mad.

Samtidig er det sådan at ...


Annonce

... børn finder tryghed ved det som er genkendeligt og netop i de perioder, hvor mange børn lukker munden og skubbe tallerkenen væk (det sker en gang imellem:o)) så er det en god idé at servere noget man ved at barnet godt kan lide og spiser, sammen med noget nyt. Det kan være et stykke rugbrød sammen med den varme mad, det kan være pastaskruer eller hvad man nu ved barnet gerne vil have. Det at der på tallerkenen er noget barnet kender og føler sig tryg ved og glad for gør at barnet spiser og stille og roligt begynder barnet ofte at smage på noget af det andet, det nye som kan ligge på tallerkenen.

Jeg ser derfor ingen problemer i at du gør, som du gør:o)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Med hensyn til frustration og selvstændighed og temperament, så hører det alderen til og der er således intet unormalt i det du fortæller. Mange forældre fortæller netop ofte hvordan de til et barn i 9-10 måneders alderen kan stå og tænke "hvem er den pige?" fordi man pludselig ser nogle sider af sit barn som man ikke har set før...:o)

Det er helt normalt og du skal se det som et sundhedstegn.

Jeg håber hermed at have fået beroliget dig lidt, du kan jo hilse de andre i mødregruppen og fortælle hvad jeg har sagt:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.

Madvaner hos 3-årig dreng

Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Efterveer

Efter fødslen skal livmoderen trække sig sammen til normal størrelse igen, - disse sammentrækninger kalder man efterveer. Jo flere børn man har født, jo mere vil livmoderen skulle trække sig sammen, og jo værre er efterveerne ofte.

Efterveer mærkes ofte under amning. Når barnet dier ved brystet, produceres hormonet oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen og i dagene efter fødslen vil livmoderen gradvist blive mindre - lige efter fødslen går livmoderen ofte til...

Læs mere i Babylex

Navlestrengsblod - stamceller

Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.

I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Helen har altid et godt råd og det som overrasker mig mest er faktisk hvor go' hun er til at sætte sig ind i min verden og hvordan hun hurtigt fornemmer hvordan hun skal takle mig som person.

Camilla Martin


Annonce