Svar: Sove, sove, sove
Kære fortvivlede forældre
Jeg tænker at den natlige uro og gråd I oplever i øjeblikket handler om at Silas nu er nået til den fase, hvor han drømmer mere og har mere mareridtlignende opvågninger - kan I huske at jeg nævnte dette i mit tidligere svar?
Det betyder at I et eller andet sted at nødt til at stå op om natten en gang imellem for at trøste og berolige ham og hjælpe ham til at sove videre. En gang imellem vil det at få en tår vand, hjælpe ham til atter at finde roen og nogle gange kan man faktisk godt med held udstyre barnet med en drypfri kop med vand i sengen, så han om natten, når han vågner selv kan finde sin kop, få lidt vand og sove videre...
Så uroen og de natlige opvågninger hører altså alderen til.
Når det er sagt, så tænker jeg at det er vigtigt at I nu gør putteritualet kortere. Det at I sidder på værelset så længe som I gør tænker jeg godt kan signalere at noget er galt, at I ligesom er nødt til at være der, det er ellers ikke trygt nok for Silas at lægge sig til at sove...
Jeg tænker derfor at I skal forsøge at gøre lidt kort proces og gå, så I på den måde signalerer at alt er okay og du kan roligt lægge dig til at sove.
Var det ikke muligt at Silas kunne blive puttet i sin seng og I så sad ved siden af og læste godnat historie. Så han ikke flyttes men allerede fra begyndelsen ligger, hvor I gerne vil have ham liggende. I sidder og læser stille og han skal ligge roligt ned og lytte. I kan vise ham billeder osv. undervejs, men han skal ...
... ligge ned. Netop det at han lærer at I vil have ham til at ligge i sengen og netop det at han skal gøre det selv, er vigtigt i forhold til at lære at sove der - og vigtigt i forhold til også at blive der, når han vågner om natten.
Herefter kysser I ham godnat og så går i. Det er naturligt at han protesterer, det må han gerne. Han er så gammel nu at han godt ved at I er i stuen imens han skal ligge alene og det synes han ikke er sjovt - han vil gerne være sammen med jer. Protesten mod at dagen således slutter for ham er okay og her må han gerne græde lidt - det er ikke det samme som at han er utryg og bange for at være alene. hvis han er bange, så vil han rejse sig, stå med armene fremme og oppe og fortælle med hele sit kropssprog og sine lyde "gå ikke fra mig, tag mig op".
Når I går, så lad døren stå åben så han kan høre jer, lad ham have en natlampe så han kan orientere sig - han har brug for dette for at føle sig tryg. Og så gå tilbage til ham en gang imellem, vis ham at I er der og at han trygt kan lægge sig til at sove. Fortæl ham at I passer på ham osv. og gå igen.
Tidspunktet for at blive puttet afhænger helt af hvor tidligt I står op, hvor meget han sover om dagen osv.
De fleste børn på 1½-2 år vil have behov for at sove ca 2 timer dagligt og ca 11½ time om natten, så de samlet set får ca 13½ times søvn. Det kan godt være at I skal forsøge at putte ham lidt senere, hvis han nogle dage sover 3 timer i løbet af dagen...
Håber I hermed er hjulpet videre på vej:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år
Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
Viden om børn:
Ruskevold
Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.
Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.
Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...
Renlighed
Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.
De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.
At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.
Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger