Annonce

Annonce

Svar: Sove, sove, sove


14. april 2008

Kategori:
Alder:
20 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære fortvivlede forældre

Jeg tænker at den natlige uro og gråd I oplever i øjeblikket handler om at Silas nu er nået til den fase, hvor han drømmer mere og har mere mareridtlignende opvågninger - kan I huske at jeg nævnte dette i mit tidligere svar?

Det betyder at I et eller andet sted at nødt til at stå op om natten en gang imellem for at trøste og berolige ham og hjælpe ham til at sove videre. En gang imellem vil det at få en tår vand, hjælpe ham til atter at finde roen og nogle gange kan man faktisk godt med held udstyre barnet med en drypfri kop med vand i sengen, så han om natten, når han vågner selv kan finde sin kop, få lidt vand og sove videre...

Så uroen og de natlige opvågninger hører altså alderen til.

Når det er sagt, så tænker jeg at det er vigtigt at I nu gør putteritualet kortere. Det at I sidder på værelset så længe som I gør tænker jeg godt kan signalere at noget er galt, at I ligesom er nødt til at være der, det er ellers ikke trygt nok for Silas at lægge sig til at sove...

Jeg tænker derfor at I skal forsøge at gøre lidt kort proces og gå, så I på den måde signalerer at alt er okay og du kan roligt lægge dig til at sove.

Var det ikke muligt at Silas kunne blive puttet i sin seng og I så sad ved siden af og læste godnat historie. Så han ikke flyttes men allerede fra begyndelsen ligger, hvor I gerne vil have ham liggende. I sidder og læser stille og han skal ligge roligt ned og lytte. I kan vise ham billeder osv. undervejs, men han skal ...


Annonce

... ligge ned. Netop det at han lærer at I vil have ham til at ligge i sengen og netop det at han skal gøre det selv, er vigtigt i forhold til at lære at sove der - og vigtigt i forhold til også at blive der, når han vågner om natten.

Herefter kysser I ham godnat og så går i. Det er naturligt at han protesterer, det må han gerne. Han er så gammel nu at han godt ved at I er i stuen imens han skal ligge alene og det synes han ikke er sjovt - han vil gerne være sammen med jer. Protesten mod at dagen således slutter for ham er okay og her må han gerne græde lidt - det er ikke det samme som at han er utryg og bange for at være alene. hvis han er bange, så vil han rejse sig, stå med armene fremme og oppe og fortælle med hele sit kropssprog og sine lyde "gå ikke fra mig, tag mig op".

Når I går, så lad døren stå åben så han kan høre jer, lad ham have en natlampe så han kan orientere sig - han har brug for dette for at føle sig tryg. Og så gå tilbage til ham en gang imellem, vis ham at I er der og at han trygt kan lægge sig til at sove. Fortæl ham at I passer på ham osv. og gå igen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Tidspunktet for at blive puttet afhænger helt af hvor tidligt I står op, hvor meget han sover om dagen osv.

De fleste børn på 1½-2 år vil have behov for at sove ca 2 timer dagligt og ca 11½ time om natten, så de samlet set får ca 13½ times søvn. Det kan godt være at I skal forsøge at putte ham lidt senere, hvis han nogle dage sover 3 timer i løbet af dagen...

Håber I hermed er hjulpet videre på vej:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Reagensglasbefrugtning, IVF og ICSI

Reagensglasbefrugtning er en fertilitetsbehandling, som bruges hvis insemination ikke er lykkes 3 gange, hvis manden har stærkt nedsat sædkvalitet eller hvis kvinden har ødelagte æggeledere.

Det er en behandling for selve undfangelsen sker uden for kroppen - i et reagensglas.

- Man stimulerer kvindens æggestokke med en kraftig hormonbehandling, der modner op til 10-12 æg på en gang. Disse tages ud, et indgreb der foregår under under lokalbedøvelse.

Læs mere i Babylex

Feber

Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.

Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)

Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!


Annonce