Svar: Tvivl omkring amning ift anden mad
Kære Lula
Det lyder umiddelbart som om din datter har en rigtig god evne til at regulere sit behov på. Hvis hun ikke er ammet sen aften, så vågner hun af sig selv kl. 04 og beder om mælk der, hvilket du naturligvis så skal give hende, og derfor lyder det umiddelbart helt okay, at du forsøger at se om hun kan sove igennem allerede fra kl. 20.
Børn er forskellige og mødre, produktion af mælk osv. varierer jo også. Derfor vil nogle børn få mælk nok ved 4 amninger allerede i 6 måneders alderen og andre vil fortsat have behov for 5-6 amninger for at være dækket ind.
Hvis du er i tvivl om mælkeindtaget ved kun at amme 4 gange i døgnet, så kan du tilføre lidt ekstra mælk (modermælk eller modermælkserstatning) i din datters grød og mos. På den måde kan du tilføre lidt ekstra og I kan begge få lov til at sove som det passer jer bedst.
Hvis din datter af sig selv vågner kl. 23 for at spise og spiser godt, skal du naturligvis tilbyde hende mælk der, men hun behøver således ikke længere blive vækket for at få mælk ...
... på det tidspunkt. Prøv at lade hende regulere sit behov selv og se hvad der sker:o)
Hvis hun er ammet så sent om morgenen at hun ikke kan spise grød før kl. 8-9 stykker så er det helt fint. Det er ikke noget problem - hun har behov for både mælk og grød og som sagt lyder det som om at din datter er rigtig god til at regulere det ind.
Du skal naturligvis fortsat holde øje med hendes bleer, at hun tisser godt, at urinen er klar osv. som tegn på at hun får nok væske. Tilbyd hende også vand af kop sammen med skemaden. 500ml mælk dagligt er et minimumindtag - ved siden af sin skemad må hun meget gerne få ca 750ml. Problemet er at når man ammer, så ved man aldrig helt hvor meget barnet får, og som sagt har nogle kvinder jo rigtig meget mælk og barnet kan i løbet af få minutter hurtigt få 150ml mælk ud eller mere ... derfor er man nogle gange nødt til at gå lidt efter sin fornemmelse og så se på barnet, se på hvordan din datter trives.
Fortsat held og lykke:o) Jeg håber mine tanker hjælper dig lidt videre på vej.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...
15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.
Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
Viden om børn:
Æteriske olier
Æteriske olier er planteolier, der tilsættes forskellige plejeprodukter, f.eks. massageolie, for at give det duft.
Æteriske olier kan indeholde allergene parfumestoffer, der kemisk set er identiske med - og lovgivningsmæssigt er sidestillet med - de syntetisk fremstillede.
I forhold til børn er det vigtigt at undgå parfumerede massageolier og helt undlade at bruge voksenprodukter. Æteriske olier bør ikke bruges direkte på huden og man skal være opmærksom på at...
Navlestrengsblod - stamceller
Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.
I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.