Svar: Soverytme og vågner af en bøvs
Kære Charlotte
Man kan godt begynde at arbejde med en mere fast rytme for dagen, når barnet er 5 måneder gammel. Det vil være helt relevant med faste tider for flaske, skemad og søvn.
Du skal regne med at de fleste børn på Viktors alder vil have behov for at sove 3 gange i løbet af dagen. Tilsammen vil disse lure vare måske 4 timer og om natten vil han så sove 10-11 timer - altså sammenlagt 14-15 timer i døgnet.
Det kan godt være at han i en periode har behov for 4 lure af en times varighed - det giver jo sammenlagt det samme og den fleksibilitet skal have lov til at være der. Hvis du skønner at han godt kunne sove længere end han umiddelbart gør og at han vågner fordi der er luft i maven, en bøvs der generer ham, så vil det naturligvis være fint at forsøge at afhjælpe dette.
Du gør det bedst ved at sørge for at han sidder op, når han spiser. Han har ikke godt af at ligge ned, når han får flaske, prøv om du kan sidde med ham på dit skød. Det er han gammel nok til nu.
For at luften kan komme op så er det vigtigt at ryggen er lige og armene er lidt løftet. Det er derfor man ofte lægger barnet op over skulderen når det skal ...
... bøvse, så barnets arme kommer helt op over skulderen og ryggen strækkes ud.
Ofte vil børn ikke behøve bøvse så meget jo ældre de bliver og i takt med at han spiser mere og mere rigtig mad og drikker mindre og mindre mælk, så vil I sandsynligvis opleve en ændring. Med den alder han har burde behovet for at bøvse mindskes og han burdet også blive bedre til det...:o)
Det har noget at sige, hvilken type flaske man bruger og hvilken type flaskesut, samt hvor hurtigt mælken løber ud af flasken. Her kan I også forsøge forskellige modeller.
Og så vil det være rigtig godt, hvis I kunne elevere hans hovedgærde lidt når han sover, så han ligger lidt højere med hovedet end med resten af kroppen. Især fordi du fortæller at han umiddelbart er god til at bøvse i forbindelse med måltidet, men at det er senere, når maden skal fordøjes at han har svært ved det. En sut kunne derfor også være en mulighed hos jer - det at sutte sætter gang i tarmperistaltikken og hjælper maden videre i systemet - så det kommer ud som prutter i stedet for som en bøvs og dermed gylp...
Jeg håber ovenstående hjælper jer lidt videre, fortsat held og lykke. God påske!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Lus hos børn
Rigtig mange familier oplever, at deres børn kommer hjem med lus, og det bedste du kan gøre er at kæmme dit barn. Kæmning gør du bedst således:
1. Først vasker du barnets hår almindeligt. Helt våde lus sidder stille, men hvis lusene er tørre eller kun let fugtige, så bevæger de sig rundt. Våde lus er derfor lettere at få fat i. Sæt barnet på en stol foran dig, så du sikrer dig en god arbejdsstilling. Det tager tid at kæmme hår.
2. Så kommer du en god portion balsam...
Bleer
Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.
Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.