Svar: Et bud på en soveplan
Kære Signe
Jeg kan ikke lave en plan for dagen til et barn på kun 7 uger. Din datter er i den alder meget varierende i sit behov for søvn, mad, lyst til pludren osv. og hun kan ikke puttes efter bestemte tider og klokkeslet.
Men du kan godt begynde at indføre nogle faste ritualer når hun skal sove, det vil sige en fast måde at putte hende på. Det at have et fast ritual gør hende tryg og det vil på sigt give hende genkendelighed og gøre at hun, når hun så er 4 måneder gammel, begynder at kunne sove lidt mere efter en fast rytme - men altså ikke endnu.
Som hovedregel gælder at hun ikke kan være vågen i mere end max 2 timer af gangen og hun skal således ikke være vågen i 5 timer. Det vil sige at hun sover, kommer op, får mad, bliver skiftet, pludres med, får mad igen og sover igen. Hele tiden med få timers interval og hver gang du putter hende, så skal du gøre det på en bestemt måde. Altså amme hende, svøbe hende, give hende en sut/sutteklud ved ansigtet, synge en bestemt sang, gå en tur med hende eller hvad det nu kan være.
Det er prisværdigt at I går i seng med hende for ...
... at få hende til at sove, men det lyder som om at I forstyrrer hinanden og på sig vil det være rigtig godt at hun lærer at sove for sig selv. Derfor er det en rigtig god idé at I lærer hende at sove i sin lift, stiller liften i hendes seng, så hun stille og roligt lærer at det er der hun skal sove.
Om dagen puttes hun også i liften, men her stilles den så i barnevognen, når I har behov for at komme ud at gå en tur, så det at sove i barnevognen også er noget hun vendes til.
Du skal gå ud fra at hun har behov for at sove 3-4 lure dagligt - ialt måske 6-7 timer og om natten vil hun sove mellem 9-10 timer - ialt måske 16 timer i døgnet. Nogle gange vil hun kun sove 1½ time, så skal hun op, have mad osv. igen og atter puttes efter kort tid, andre gange vil hun sove et par timer, måske 3 og så skal hun igen have mad, skiftes osv. og atter puttes efter et par timer. Du er nødt til at forsøge at følge hendes rytme.
Jeg håber at dette hjælper dig lidt videre på vej, se mit svar til dig fra den 9.03 om hvordan du putter hende og hjælper hende til ro. Rigtig meget held og lykke fortsat:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Klumpfod
Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.
Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.
Drenge fødes hyppigere...
Børneeksem
Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.
Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.