Annonce

Annonce

Svar: Soverytme om natten, hvad kan man forvente


10. marts 2008

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Henriette

Du fortæller at din datter ikke tog nok på af brystmælk i begyndelsen, du fortæller også at du derfor suppelerede med modermælkserstatning og at I nu har trappet flaskerne ned. Samtidig med dette er din datter begyndt at græder mere, hun vågner hyppigt om natten og er tilsyneladende mere søgende og når hun får flaske, så drikker hun ofte en ret stor mængde af gangen, taget i betragtning hvor lille hun fortsat er...

Selvom jeg godt fornemmer at du gerne vil amme (og det synes jeg også du skal), men så bliver jeg nødt til at sige, at det lyder som om din datter er sulten og når hun søger brystet så hyppigt om natten som hun gør, så lyder det ud fra din beskrivelse som et relevant behov.

Derfor synes jeg at du skal forsøge at give hende lidt ekstra mælk om dagen. Du må meget gerne starte med at amme hende, men efterfølgende skal hun så have lidt ekstra mælk på flaske. Det er vigtigt at hun om dagen bliver fyldt så godt op (og det er hele dagen igennem og ikke kun om aftenen) at hun ikke behøver søge brystet hver time natten igennem.

Det er vigtigt at flasken følger efter amning, så måltidet fortsat sker inden for nogenlunde samme tid og så I ikke kommer ind i en rytme om dagen hvor hun ammes og så efter en time, så får hun flaske osv. Det er netop vigtigt at hun lærer, at hendes system vender sig til at spise med et nogenlunde fast ritual - ca hver 3-4 time og at hun ikke lærer at 'klatspise'. Hvis hun ligesom lærer at spise lidt hele tiden, så er det jo også den måde hun spiser på om natten...:o)

Det er naturligt at børn søger brystet meget hyppigt og især om natten, når de har behov for mere mælk. Om natten producerer du mere af det mælkestimulerende hormon prolaktin og derfor fremmer det mælkeproduktionen at amme om natten og samtidig så vil det at die hyppigt ved brystet øge mælkemængden.

Mit forslag er derfor at du supplerer din amning lidt mere med mme i løbet af dagen og så må du se om du så ikke kan nøjes med at amme om natten. Når det er sagt, så er natamning også vigtig og helt relevant i forhold til en pige på din datters alder. Du skal regne med at du er nødt til at amme ca hver 3-4 time døgnet igennem, om dagen altså både amning og flaske, om natten kan du evt. nøjes med amning.

De fleste børn på 2-3 måneder vil sove 3 lure i løbet af dagen, ...


Annonce

... sammenlagt ca 6 timer, om natten vil de sove 9-10 timer afbrudt af mælkeindtag, sammenlagt vil de sove 15-16 timer i døgnet. I denne alder er børn nogle gange vågne om aftenen, for at fylde sig ekstra op til natten og sove et lidt længere stræk der. Det er således ikke unormalt at barnet f.eks. først går rigtigt til ro for natten sammen med forældrene omkring kl. 22, bliver ammet der, ammet igen omkring kl. 01-02 og ammet igen kl. 05-06 hvorefter barnet sover videre til mellem 7-8 hvor dagen så begynder. I løbet af dagen vil barnet som sagt så sove en formiddagslur, en middagslur og en eftermiddagslur/tidlig aftenlur - ialt ca 6 timer.

Med hensyn til at putte hende i vugge og få hende til at sove der, så vil det være rigtig godt at du svøber hende. Det er naturligt at hun protesterer, når hun lægges fra en varm favn ned i en kold seng. Hun bryder sig ikke om at mærke dette skift, men når du svøber hende, så mærker hun det ikke på samme måde.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Jeg vil derfor anbefale dig at du ammer hende, som du plejer, skifter hende og så svøber du hende, holder hende svøbt i din favn og det er så her du giver hende flasken. Se og lyt til hendes vejrtrækning, hendes øjne. Prøv at lægge hende fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere og når du kan se at hun er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Stille og roligt putte hende fra din favn ned i egen seng/vugge. Hun er stadig svøbt og flasken udskiftes evt med en sut. Stå lidt ved hende, hold dine hænder roligt på hende, så hun fornemmer at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hendes krop, så der er lidt tyngde, vug hende blidt imens hun ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser.

Læg hende fra jer inden hun sover dybt. Når hun skifter søvnfase, så misser hun lige lidt med øjnene og hvis hun her oplever at ligge et andet sted end hun er faldet i søvn, så bliver hun utryg, græder og vil ikke sove videre. Når I lægger hende fra jer, skal det derfor være inden hun falder i så dyb søvn, at hun ikke ænser at hun bliver flyttet. Hun skal altså nå at følge lidt med i at hun rent faktisk flyttes, men samtidig på et tidspunkt, hvor hun er træt nok til at sove videre og ikke protesterer - det er svært, men det kan lade sig gøre.

Håber ovenstående hjælper jer lidt videre, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kravlegård - køb af kravlegård

Nogle familier lever fint uden en kravlegård, hvor andre familier har stor glæde af at anskaffe sig en sådan.

En kravlegård kan være praktisk, når du skal i bad, står og laver mad, måske er nødt til at gå i kælderen med vasketøj... Kravlegården giver dig mulighed for at lægge dit barn et trygt sted, hvis du ikke lige kan holde øje med barnet i nogle minutter.

I nogle familier virker kravlegården også som et trygt, genkendeligt og dejligt sted at finde ro. Hvis der...

Læs mere i Babylex

Drikkevarer til børn

Små børn bør drikke mælk og vand.

½ liter mælkeprodukt om dagen:
Det anbefales, at børn og voksne drikker ca. ½ liter mælkeprodukt om dagen. Til børn i alderen 1-2 år anbefales mælkeprodukter med 1.5% fedtindhold (letmælk), og til børn i alderen 2-3 år anbefales det at drikke og spise mere fedtfattigt - det vil sige skummet-, mini- og kærnemælk og lette surmælksprodukter. Nogle børn kan dog godt have brug for letmælk og letmælksprodukter frem mod 3 års alderen.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Ja, så er det mig igen…..Tusind tak for dit svar og mange brugbare råd til min søns dagsrytme og nattesøvn. Vi vil straks gå i gang!

Kari, mor til dreng på 6 måneder


Annonce