Svar: Kost til pige der stadig ikke tager på
Kære Elin
Det lyder som om I har en god læge som er meget opmærksom på dine børn og som interesserer sig for jer og børnenes velbefindende. Det er dejligt:o)
Jeg tror som du at alt den sygdom din datter har været igennem spiller ind. Derfor har hun et lille efterslæb, som skal indhentes nu og derfor er det rigtig godt at du er opmærksom på hvordan du kan sikre din datter lidt ekstra energi, at hendes bror også får lidt ekstra er så også helt okay:o)
Det er helt rigtigt, at du ikke skal skære ned på fedtet. Det er vigtigt at børnene fortsat få en smørklat i deres grød, at du bruger smør på brødet osv. og at du tilbyder dem sødmælk og ikke skifter over til letmælk endnu. Vælg også tykmælk og lignende produkter med 3,5% fedt.
Når det er sagt, så skal de dog heller ikke fyldes med sukker og flødeskumskager, det er fortsat rigtig vigtigt at de spiser sundt og får fedtet naturligt ind via kosten. Derfor er det også rigtig dejligt at høre, at de lige nu er gået igang med at spise sild (det er sjovt at nogle børn er så vilde med det - spiser de også oliven??) for i fisk er der jo som bekendt rigtigt gode fedtstoffer. Fisk er derfor en rigtig god kilde til fedt og er vigtigt, når man gerne vil tilføre barnet lidt ekstra - det kan være makrel, sild, tun fra dåse, laks osv.
Fedt findes også i f.eks. avokado, og du kan lave en avokadomos til hende, det kan bruges som smørbart pålæg. Kerner af forskellige slags, mandler, nødder, kværnede sesam- eller græskarkerner og hørfrø kan være en kilde til fedt. Du kan derfor variere de grødtyper du giver, lave flerkornsgrød eller bage brød/boller med forskellige typer af kværnede korn og kerner, for på den måde også at tilbyde lidt sundere fedt.
Både fedt og protein har vist sig at være af afgørende betydning for barnets vækst og udvikling. Og det er disse principper man bla. arbejder efter, ...
... når man søger at få børn der er født for tidligt til at tage på og vokse godt. Ud over at sikre jeres datter/børn ekstra fedt, så er det således også vigtigt at I har fokus på indtag af protein.
Protein finde jo især i kød og indmad og også i f.eks. æg. Det kan derfor være udmærket at I medtænker at hun/de gerne må få kød og en gang imellem æg både til frokost og til aften. Æg ka være hårdkogte æg, det kan også være en æggepandekage eller lignende. Derudover tænker jeg at I skal tale med lægen om hvorvidt det kan være relevant at tilbyde jeres datter/børn proteindrik.
Man kan købe proteindrik på apoteket, men man kan også lave det selv:
Opskrift på proteindrik:
1 spsk. kvark 5%
4 spsk. frugt/bær
1/2 spsk. sukker
1/2 dl. piskefløde
3 dl. kærnemælk
I stedet for frugt kan bruges juice og i stedet for piskefløde kan bruges 2 pasteuriserede æg.
Kvark, frugten/juice og lidt af kærnemælken blendes og sies. Herefter tilsættes resten af ingredienserne og drikken piskes godt. Serveres kold.
Som I kan se indeholder denne drik kærnemælk, som jo ikke indeholder ret meget fedt og som normalt anbefales til ældre børn. Igen er der dog også fløde og det er proteinindholdet der er fokuseret på her.
Hvis det viser sig at jeres datter fortsat tager sparsomt på til næste kontrol, så synes jeg I skal tale med lægen om muligheden for at få en henvisning til en diætist. En som har forstand på kost til børn. Jeg tænker at det ville være en rigtig god idé, da han/hun vil kunne sammensætte en energi og proteinrigtig kost for jeres datter/børn.
Jeg håber du kan bruge mine tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke med dem begge fortsat - de lyder jo umiddelbart ellers til at trives rigtig godt og udvikle sig sundt og i fin retning, det er to glade og energiske børn du beskriver:o) Glæder mig til at høre hvordan det videre går jer...
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.
Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
Viden om børn:
Vestibulærsans
Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.
Vestibulærsansen registrerer hovedets bevægelser i forhold til tyngekraften, og den hjælper os med at finde ud af, hvad der er op og ned, når vi bevæger os. Dette sker via receptorer, som er beliggende i det indre øre....
Børneeksem
Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.
Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Jeg ved, at du ikke kan træffe beslutninger på vores vegne, men alligevel vil jeg meget gerne høre dine tanker ud fra din erfaring og viden om børn ...
Dine tanker har tidligere hjulpet os med en afklaring og en beslutning, som set i bakspejlet var den helt rigtige - for os alle tre.
Håber, du igen kan hjælpe os videre mod en beslutning.
Mange varme hilsner,
Hønemor