Annonce

Annonce

Brev:

Hvornår undvære brystmælk om natten og hvad ved pasning


8. marts 2008

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Hvornår undvære brystmælk om natten og hvad ved pasning

Hej Helen

Jeg har et par spørgsmål vedr. Min søns sove og spise vaner. Min søn en glad og aktiv dreng på snart 6 mdr., han vejer lidt over 9 kg og er 70 cm lang, han vejede 4.5 ved fødslen og har altid været stor og sulten :0).

Jeg har ammet fuldt siden han blev født og er nu godt i gang med at vænne ham til mos osv. Han har altid ammet meget ofte (ca. hver 2. time hele døgnet), og havde det med at falde i søvn ved brystet, hvilket resulterede i en masse powernaps og et meget uregelmæssigt sovemønster. Da han var ca. 4 mdr. var jeg oppe ca. hver time om natten og jeg begyndte efter samråd med min sundhedsplejerske at vække ham efter hver amning om dagen og give ham mme som han glædeligt spiste 80 – 100 ml af. og ammede så hver 3. time i stedet.

Det gik fint et stykke og han begyndte at sove lidt bedre men i takt med at han begyndte at holde sig vågen under amningerne begyndte han at afvise flasken og vil nu slet ikke tage flaske, heller ikke i stedet for en amning. Så nu ammer han kun og ret kort tid ad gangen, men det virker som om han tager nogle ordentlige slurke og det virker som om han får en del indenbords. Han bliver desuden hurtigt distraheret undervejs og falder så til igen, men så vidt jeg kan forså er det normalt for et barn i hans alder.

Mht. søvnen så vågner han et sted ml. 4 og 7 gange hver nat. Oftest er det en blanding af 1, 2 & 3 timer ml. hver opvågning (mest 1 el. 2) og jeg er ved at være rigtig godt træt af ikke at sove ordentligt. Det skal lige siges at den første del af søvnen plejer at vare ca. 3 – 4 timer, men det er også ved at ændre sig til kun at vare et par timer inden han vågner første gang. Han var syg kort efter jul med lidt snue og vågnede derfor meget pga. stoppet næse og siden da har det været det mønster, men inden da var vi nede på 2 - 4 gange pr. nat.

Jeg ammer ca. 4 gange om natten. Jeg ammer liggende og forsøger at stoppe inden han er faldet helt i søvn og lægger ham så over i sin egen seng og aer ham på ryggen til han falder i søvn. Jeg forsøger dog altid at få ham lullet i søvn igen når han vågner uden at amme ved at vende ham om på den anden side, ae ham eller vugge ham i mine arme. Men det virker sjældent.

Hvad kan jeg ...


Annonce

... gøre for at få ham til at sove bedre! Jeg er nået dertil nu at jeg gerne vil stoppe helt med at amme om natten hvis det kan hjælpe, da denne søvnmangel er ved at rive mig midt over. Der må ske noget nu for jeg holder det ikke ud længere.

Min sundhedsplejerske siger at jeg bare kan stoppe fra den ene dag til den anden og så bare trøste ham når han græder og så skulle han kunne sove uden at amme efter et stykke tid. Synes du at det er forsvarligt at stoppe fra den ene dag til den anden? Jeg har egentlig lyst til at prøve, men ved ikke om han kan klare sig helt uden mad om natten. Jeg vil jo ikke forsømme min søn, det er jo selvfølgelig hans velbefindende der er det vigtigste.

Derudover så vil vi så inderligt gerne kunne få ham passet snart, bare i nogle timer så vi kan få lidt tid til hinanden. Men han tager jo ikke flasken længere og det virker lidt sent at begynde at vende ham til flasken igen, eller hvad synes du?

Jeg ved ikke hvad vi kan gøre hvis han skal passes, jeg synes at han nu bør kunne indtage nogle måltider (mos såvel som mælk) uden at jeg er nødt til at være der. Har du nogle forslag til hvordan vi skal gribe det an?

Her er et eksempel på en typisk dag:

Han ammes kl. 5.30 og vi står op kl. 6.00. Han er oppe ca. 1 time og puttes så til lur på altanen, her sover han 1-2 timer og kommer så op og får grød og ammer herefter.
Resten af dagen er han oppe ca. 1 ½ - 2 timer ad gangen (oftest kun 1 1/2) og puttes så til lur på altanen. Hvis han er oppe længere bliver han sur og tvær.
Han får 3 måltider mos/grød om dagen og ammer efter hvert af dem og derudover ammer han 1 – 2 gange i timerne inden han skal i seng. Dvs. 5-6 amninger pr. dag er det tilstrækkeligt?

Jeg ammede tidligere både efter hvert måltid og inden hver lur men erfarede at han ikke spiste ret meget før luren og at han blev lettere irriteret undervejs i amningen, så det stoppede jeg med. Mht. maden så spiser han ca. 1 dl. el. mere ved hvert måltid og får en slurk vand af tudekop undervejs eller bagefter.

Han bliver puttet i sin egen seng et sted mellem kl. 19 og 20 og han er ikke super svær at putte.

Jeg håber du kan hjælpe mig med et par gode råd :0)

Mange hilsner

En MEGET træt mor

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.

Varme i barnevogn

Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.

Sover kun 30 min ad gangen

Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ærter

Fra 6 måneders alderen må barnet gerne få ærter. Ærter kan her koges til ærtemos og det samme kan gøres med andre bælgfrugter, som brune og hvide bønner, kigærter og linser.

Barnet optager bedst næring fra ærter og andre grøntsager, hvis de koges.

Fra 9-10 måneders alderen vil mange børn have stor glæde af at spise ærter, det er god træning for at øve pincetgreb og ærter kan fint gives sammen med rugbrød til frokost.

Ærter indeholder protein, samt...

Læs mere i Babylex

Opkast - baby og børn

Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.

Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tak for dine sidste meget brugbare svar – de har været en rigtig god hjælp og inspiration i hverdagen. Så tak for det!

1000 tak for en super brevkasse – glæder mig altid til at høre dine tanker og svar.

Kærlig hilsen den glade mor.


Annonce