Svar: Vågner hver time om natten - 4 mdr.
Kære Gitte
Det lyder rigtig godt, at I er begyndt at trappe amningerne op og dagen og også tilbyder en flaske vælling til natten, så du er sikker på at din dreng ikke vågner fordi han er sulten.
Umiddelbart tænker jeg at det at han vågner hver time, handler om at han lige præcis der skifter søvnfase. Hver gang han ligesom skifter mellem at sove let og sove dybt, så vågner han lidt op og har brug for sin sut for at falde til ro igen. Det er meget naturligt, men naturligvis uhensigtsmæssigt i længden, hvis det bliver en vane.
Det kan nogle gang hjælpe, hvis man kan koble en sutteklud f.esk. en stofble til sutten. Det at barnet ligger med noget ved ansigtet, kan give en tryghed og en ro. Derudover så er det faktisk ofte sådan at børn spjætter lidt, når de skifter søvnfase. Du kan måske se det, når han sover om dagen, at han ligesom kommer med et spjæt - det er mororefleksen som går igang, lidt ligesom når vi andre oplever fornemmelsen af at falde ned, falde i et hul, når vi er ved at falde i søvn. Vi sover dog videre, men små børn bliver så forstyrret at de vågner op og græder.
Her hjælper det at få barnet til at holde lidt mere fysisk sammen på sig selv. Det vil sige svøbe barnet. Jeg tænker at når din dreng sover uden for om dagen, så er han ganske givet pakket i flyverdragt, ...
... dyne eller voksipose og ligger lunt og tæt pakket i sin barnevogn. Derfor bliver han om dagen fysisk holdt bedre sammen end han gør om natten. Det er derfor en god idé, hvis du kunne prøve at putte ham om natten, som du gør om dagen - svøbe ham og hjælpe ham til at sove tæt. Uden at han naturligvis får det får varmt, men så han rent fysisk hjælpes til at holde roen i kroppen.
Med hensyn til sutten, så er det en god idé ikke at gøre det til en vane, at den skal i munden hver time natten igennem. Han kan godt lære at han kun kan sove med sutten i munden og derfor blive ved med at vågne, hver gang den tabes. Derfor er det rigtig godt, hvis du kan forsøge en gang imellem at få ham til at falde i søvn igen, ved at kærtegne ham, lægge dine hænder på ham, vugge ham lidt, stryge ham over håret, holde ham i hånden, tale stille "sssyyy" eller "ssååå", så han lærer at finde roen uden sut i munden.
Hvis du synes det er hårdt nu, så er det jo endnu mere hårdt, når han er 8 måneder og stadig forventer at du kommer sutten i munden hver gang den tabes...:o) Så mit råd er altså at du sørger for at han får mælk nok i løbet af dagen og aftenen og så hjælper ham med at holde fysisk sammen på sig selv, forsøger at minimere brugen af sut, men prøver at få ham til ro på anden vis.
Fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Kravle
De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.
Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...
Cykelstol
De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.
Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.
Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
Tusind tak for svar. Selvom jeg inderst inde godt ved, at der nok ikke er det store at gøre ved vore urolige nætter - andet end at vente på hun bliver større - så er det altid rart at vende det med dig alligevel.
Jeg synes det er så synd, at du aldrig ser alle de små søde, som vi snakker om. Så her er ihvertfald et billede af vores lille datter - det glade barn.
Kærlig hilsen Stine