Annonce

Annonce

Svar: Stadig meget ked af det om aftenen


19. februar 2008

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Karina

Jeg kan godt høre på din beskrivelse at din lille dreng powernapper meget og når han sover mere sammenhængende, så sover han meget uroligt.

Når han kun er 3 måneder gammel, så er det svært at sætte tider på hans søvn, for han skal have lov til at selvregulere, men der er dog nogle ting, som du generelt kan gå ud fra.

De fleste børn vil i 3-4 måneders alderen have behov for at sove 3-4 lure i løbet af dagen. De sover ofte ikke særligt længe af gangen, - det er som om at de er nødt til at være vågne og følge med i verden. Derfor kan du ikke nødvendigvis forvente 3 timers sammenhængende søvn og det er helt okay. Sammenlagt vil dagslurene måske vare ca 5 timer. Nogen sover lidt mere, andre lidt mindre, - det afhænger helt af hvor meget de sover om natten.

Om natten sover børn i den alder ofte 10-11 timer (naturligvis afbrudt af mælk) - de sover altså ca 15 timer i døgnet. Når jeg ser din beskrivelse, så fortæller du at din dreng sover fra ca. kl 18-19 og til et sted mellem 5-7 om morgenen. Det vil sige en nattesøvn på 11-12 timer. Om dagen sover han 40 minutter + 1-2 timer + 1-1½ time + ½ time + evt. 40 minutter ekstra. Det vil sige at han sover ca 4 timer sammenlagt om dagen, nogle gang lidt mere andre gange mindre - altså sammenlagt sover han faktisk de 15 timer, som han har behov for.

Det I mangler er derfor måske lidt mere rytme, for din dreng lyder umiddelbart til at regulere sit behov fint. Men det er den manglende rytme, som gør det svært for dig at overskue dagene...? Har ...


Annonce

... jeg ret?

Så selvom jeg ikke er meget for at lave skema for en 3 måneders dreng, så tænker jeg at en nogenlunde rytme som dette måske kunne hjælpe dig videre:

Tidlig morgen 04-06: Flaske med mme og sover videre

Morgen 7.30: Står op og dagen begynder med skiftning osv.

Morgen/formiddag ca. 8.30-9: Flaske og puttes til første lur, som er formiddagsluren, sover ca 1½ time, måske lidt mere.

Frokost 12: Flaske igen og det er rigtig fint at du putter i barnevognen og på den måde forsøger at få ham til at sove et lidt længere stræk. Det er dog tit sådan at formiddagslur og middagslur kan være ca. lige lange - sover altså ca 1½ time, måske lidt mere.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Eftermiddag 15.30-16: Flaske igen

Sen eftermiddag: Sover ofte en kort lur her - det vil sige kortere end de foregående. Igen kan luren her dog varer fra ½-1½ time... Alt efter hvor sent denne lur ligger, så påvirker den tidspunktet for hvornår jeres dreng falder i søvn til natten. Nogle børn sover allerede kl. 17.30, andre først mellem 18-19.

Mange børn vil i den alder, så have en lille vågen periode om aftenen. Hvis de har sovet sen eftermiddagslur så er de først putteklar til natten mellem kl. 21-22, hvis de har sovet en tidligere eftermiddagslur, så sover de måske allerede kl. 19-20

Så puttes til natten i løbet af aftenen med en flaske, måske kl. 19.30

Sen aften 23: Flaske

Nat 23-05: Flaske x 1 efter behov.

Jeg håber at denne plan og min skitsering af søvnbehov for et 3 måneders barn vil hjælpe dig videre. Fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Madras til barneseng

Der findes mange slags madrasser på markedet, og når du skal vælge en madras til dit barns seng, så vil anbefalingen ofte være, at du vælger en skummadras, en latexmadras eller alternativt en madras i et naturmateriale. Vælger du en skummadras (polyurethanskum), skal den være mindst 5 cm tyk og helst med betræk, der kan tages af og vaskes.

Det anbefales, at dit barn ligger på et fast underlag, fordi det giver barnet mulighed for at bruge og udvikle sine muskler. Samtidig sikrer...

Læs mere i Babylex

Rabarber

Rabarber er velegnede til grød, kompot, suppe og marmelade. Hvis I ofte bruger rabarber i madlavningen, er det en god idé at tilsætte 'Nonoxal' (kalkchlorid) under kogning.

Dette forhindrer at saften i rabarber reagerer med kroppens kalk, som bl.a. giver ubehagelige reaktioner på tænderne.

Rabarber er bedst tidligt i sæsonen fra april og indtil omkring Skt. Hans. Rabarber indeholder små mængder oxalsyre, og i højsommeren stiger mængden af oxalsyre i stilkene. Hvis...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for alle dine gode brugbare svar. Min lille dreng stortrives og jeg nyder ham så uendelig meget.

Jeg må sige dig at du giver gode konkrete råd og i din vejledning kan man mærke din store interesse og enorme faglige ekspertise. Du er en fantastisk sundhedsplejerske og jeg er så glad for at have fundet dig.

Mange hilsner
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce