Svar: Grød med drikkeklar erstatning og udmalkning af modermælk
Kære Karin
Grød kan fint laves med drikkeklar modermælkserstatning, som købes på brik:
1/4-1/2 dl majsmel, ca 15-30g (afhængig af hvor tyk grøden skal være)
2 dl drikkeklar modermælkserstatning
Intet fedtstof
1. Pisk melet med drikkeklar modermælkserstatning i en
lille gryde.
2. Bring grøden i kog under piskning og kog ved svag varme
i ca. 2-3 min. Pisk ofte i grøden under kogning, ellers
brænder grøden let på.
3. Tag gryden af varmen og afkøl grøden lidt inden
servering.
4. Er grøden for tyk, tilsættes lidt ekstra drikkeklar
modermælkserstatning.
Når grøden laves uden vand og på 100 pct mme, så behøver man ikke tilsætte ekstra fedtstof. Opskriften her er fra "Mad til spædbørn og småbørn" sst. 2006.
Det lyder dejligt med en tur i byen en aften og at farmor kan passe sit lille barnebarn. Jeres datter kan få din udmalkede mælk af en kop eller af en flaske.
Med hensyn til udmalkning og opbevaring så kan du følge dette:
1) Vask dine hænder
2) Malk lidt mælk ud og kasser dette (ca. en spiseskefuld). Den første mælk kan være inficeret med bakterier fra fra huden og brystvorten. Når barnet ammes er dette uden betydning, men når mælken skal gemmes, er det vigtigt at den er helt ren.
3) Malk ud i en rengjort (skoldet) plastik flaske - kan købes på apoteket og de kan bruges flere gange, hvor du rengør og skolder dem mellem hvert brug.
4) Udmalket mælk køles ned under koldt vand og der påføres datomærkning.
5) Mælken fryses ned med det samme eller
6) Mælk som er udmalket inden for samme døgn fryses samlet. Det er dog vigtigt at mælken er nedkølet hver for sig og er opbevaret i køleskab inden de hældes sammen.
Når mælken skal tøes op, tager du plastikflasken og stiller den i en skål/kande med varmt vand og giver den med det samme. Alternativt tøes mælken op i køleskab eller optøes i mikrobølgeovn. Mælken skal varmes op til mellem 36-37 grader før den gives til barnet og opvarmet ...
... mælk kan ikke gemmes.
Mælken kan pga fedtindholdet godt se anderledes ud, men har du fulgt ovenstående retningslinier er mælken fin og barnet kan roligt spise den. Ryst den igennem inden du giver den.
Frisk, udmalket mælk i en ren beholder kan opbevares:
- 6-8 timer i stuetemperatur ved 19-22 grader.
- 3 døgn i køleskab ved 5 grader. Op til 5 døgn i køleskab ved 0-4 grader.
- 3-6 måneder i fryser ved -18 grader.
Optøet mælk, som ikke har været opvarmet, kan holde sig i køleskab i 1 døgn. Mælken må ikke fryses igen.
Hvis jeres datter ikke er vant til flaske, så er det ikke sikkert at hun vel tage den, heller ikke selvom du forsøger at øve en uge op til at hun skal passes. Hvis det gør dig godt at vide, at hun kan tage den, så må du gerne forsøge, men måske hun kun vil tage den, når du ikke er der - når andre muligheder ligesom er udelukket...
Når man går ind og erstatter en amning med flaske, så vil mælkeproduktionen hurtigt nedsættes. Det betyder ikke noget, hvis det kun er en enkelt dag, men hvis man flere dage i træk begynder at erstatte et ammemåltid med et flaskemåltid, så vil din mælkemængde nedsættes. Derfor vil jeg umiddelbart foreslå dig at du bare ammer som du plejer og så må farmor finde ud af, hvordan hun kan få din udmalkede mælk i den lille pige - af flaske eller af en kop...
Du må så forsøge at malke ud, så farmor har mælk nok at give hende imens I er væk. Da mælken ikke kan varmes igen og da der altid går lidt til spilde, så vil det være godt at du udmalker lidt ekstra eller at farmor som sikkerhed har en enkelt brik mme stående...
Når I er i byen, så vil det samtidig være godt, hvis du kunne malke ud i løbet af aftenen, måske bare en enkelt gang på det tidspunkt, hvor du normalt ville amme. Husk i øvrigt ikke at indtage for store mængder alkohol, så det kan nå at fordampe inden du kommer hjem og skal amme igen:o)
Håber dette hjælper dig lidt videre, rigtig meget held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.
Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
Viden om børn:
Navlestreng
Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.
Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.
Når moderkagen...
Udslæt - hos børn
Børn kan få mange forskellige slags knopper og udslæt. Det kan være svært at afgøre, om det bare er noget forbipasserende, og hvis du er i tvivl, så kontakt altid lægen. De mest almindelige former for udslæt hos babyer er:
- Ble-eksem: Voldsom rød numse, knopper, og det kan være smertefuldt. Det kan skyldes at barnet ikke tåler det materiale, som engangsbleen er lavet af, og det kan derfor være en fordel at prøve et andet blemærke. Det kan også skyldes, at barnets hud reagerer på...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.