Svar: Kogtvandsklude og mellemørebetændelse?
Kære mor til en lille syg pige
Brug af kogtvandsklude er et gammelt husmoderråd, som du sagtens kan forsøge dig med.
Du skal finde nogle gamle bomuldsklude, som er godt forvasket, og klippe dem i små stykker, som passer til det røde område på din datters balder.
Kludene kommer du ned i vand, som du har kogt og afkølet. Du kan godt bruge kludene, hvis vandet er lunkent. En opvredet klud lægges på det røde område inde i bleen. Kludene fjernes ved hvert bleskift og ny lægges på.
Hvis man bruger kogtvandsklude, skal der ikke også bruges creme. Det er enten eller. Kludene er rene og holder syren fra afføring og urin væk, men der er ikke nogen "medicinsk" virkning af det. Hos nogle børn har det dog alligevel en effekt, og det er da et forsøg værd.
Hvis din datter er meget rød og det smerter, fordi hun næsten er hudløs, så kan man med fordel bruge en tjæresalve, som kan købes på apoteket i håndkøb. Der har dog været en del skriverier ...
... omkring at tjæresalve kan være kræftfremkaldende og derfor skal den bruges i minimalt omfang, men den kan være effektiv.
Hvis din datter foruden rødme også har knopper, så kan hun evt. have fået en svampeinfektion. Du kan evt. få læge til at vurdere dette og få salve på recept, men du kan også i håndkøb på apoteket få det der hedder brentan baby-pasta, som virker mod svamp.
En del forældre bruger også det at føntørre deres barn på numsen. Hvis du forsøger dig med dette så vær opmærksom på ikke at komme for tæt på og at det ikke er for varmt.
Mit svar til dig er altså at du godt kan forsøge dig med kogtvandsklude, men effekten af dem afhænger af, hvor rød din datter er og hvad den rødme skyldes, ellers skal der måske noget andet til. Hvis din datter i øvrigt er pakket ind og ikke er for meget på gulvet, hvor der ofte er køligere end højere oppe i rummet, så burde der ikke ske noget ved at forsøge med kogtvandsklude.
Rigtig god bedring til hende.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
19. maj 2025 | Sygdom | 1 mdr.
Hej Vi har en baby, som godt kan være meget døsig og træt. Hun er svær at få...
16. februar 2025 | Sygdom | 9 mdr.
Mellemørebetændelse og dræn - 9 mdr.
Kære Helen. Min datter er nu 9 måneder, og hun har igennem de sidste ca. 3...
Viden om børn:
Klip i mellemkødet (Episiotomi)
I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.
Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.
Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.
NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.