Annonce

Annonce

Svar: Flere spørgsmål om mad og søvn


4. februar 2008

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Camilla

Jeg synes som du at det vil være en rigtig god idé, at din dreng lærer at falde i søvn i sin seng. Du skal naturligvis være sikker på at han forbinder sengen med noget rart. Sengen må ikke bruges til straf eller på anden vis til noget som er ubehageligt for ham, - derfor skal du naturligvis være sikker på at han ikke om dagen 'placeres' i sengen, når han er ked af det... Det lyder dog umiddelbart som om at I har en sød og omsorgsfuld nanny:o)

Jeg anbefaler ofte at man som forældre forsøger at være i nærheden uden at give barnet den direkte kontakt. Det at du sidder ved siden af ham, men samtidig ikke vil tage ham op, kan virke frustrerende for ham. Men hvis du nu kunne sidde på værelset og lave noget andet - stå og stryge tøj, arbejde på computeren, måske sidder og læse i en bog for dig selv eller lignende, så du var til stede og han kunne se dig. Så ville du verbalt kunne berolige ham og få ham til at lægge sig ned. Nogle forældre bruger det at de sidder med ryggen til barnet og det bryder jeg mig ikke om. Men man kan godt være til stede i rummet, sidde så barnet kan se en, se på barnet en gang imellem og så hele tiden berolige med sin stemme "mor er lige her, nu skal du sove".

Netop det at han selv lægger sig ned og du ikke skal gøre det hver gang, at han selv begynder at gøre det, viser at han så er mere parat til at sove der, at han forstår at det er det, du vil have ham til. Jeg vil derfor foreslå at du forsøger at være i nærheden og så verbalt beroliger ham "Vi skal ikke lege nu, læg dig ned, mor er lige her, nat nat" eller lignende. Og en gang imellem skal du naturligvis lægge ham ned og putte ham, men det er altså vigtigt at han også selv får lov.

Jeg synes jeres godnatritual med bad og godnathistorie er godt. Jeg synes dog at det vil være oplagt at putte ham i seng og så læse godnat historien imens han ligger i sin seng. Så han får et bad, så går I rundt og siger godnat til tingene og så putter I ham og sidder hos ham imens I læser højt.

Når godnathistorien så er færdig, så kan I vælge at gå til og fra, så I hele tiden betrygger ham i at I er der selvom han ikke kan se jer hele tiden, fortæller ham at I passer på ham, at han roligt kan sove osv. eller I kan vælge at tage noget praktisk arbejde med ind på hans værelse. Så I er til stede og kan give ham trygheden og verbalt få ham til at lægge sig, uden at I sidder direkte hos ham fysisk.

Det kan være en idé at amme ham lige inden eller lige efter badet og så kan I overveje om det vil være en god idé at give ham en kop mælk og måske en banan imens han får sin godnathistorie. Det som taler mod dette er jo tandbørstning - det er et eller andet sted ret vigtigt at han ikke får mælk, når tænderne er børstet - men hvis han alligevel plejer at få en flaske en gang imellem, så er forskellen måske ikke så stor. Han har dog en alder nu, hvor jeg tænker at flasken skal væk og alternativet ville fint kunne være en banan og mælk af en kop. Det kunne evt. være en drypfri kop, hvis han skal ligge ned imens... Der er jo tale om en overgang, stille og roligt skulle det jo gerne være nok med godnathistorien.

Jeg tænker at det har betydning for hans opvågninger om natten, hvorvidt han er faldet i søvn i sin seng eller et andet sted. Hvis han er faldet i søvn i jeres favn og så vågner op i sin seng, så ...


Annonce

... bliver han utryg og har mere brug for jeres favn igen om natten. Hvorimod hvis han har lært at falde i søvn i sin seng, så vil han også have lettere ved at falde i søvn der igen, hvis han vågner om natten.

Nogle børn drømmer og vågner derfor ikke rigtig op, og her hjælper det nogle gange med lidt vand. En drypfrikop kan derfor nogle gange hjælpe, så kan barnet have den i sengen og vil selv kunne tage sig en tår vand om natten, hvorefter han måske vil kunne sove videre igen. Andre gange har drømmen fyldt så meget at han har behov for trygheden, at I kommer og beroliger ham, hjælper ham med at sove videre eller nogle gange er nødt til at tage ham op, vugge ham lidt, trøste ham og så forsøge at få ham til at sove videre i sengen igen.

Det er rigtig godt tænkt at han naturligt om dagen ikke får så meget fysisk kontakt. Han bevæger sig mere rundt på egen hånd nu og sidder derfor ikke og putter som han gjorde for bare et par måneder siden. Derfor kan han godt søge den fysiske kontakt og nærheden mere om aftenen og natten. Det er helt naturligt i forhold til hans alder. Da jeg ved at du stadig kommer hjem et par gange i løbet af dagen for at amme ham, så tænker jeg dog at han stadig får mor-kontakt og du skriver også at hans nanny er sød og god. Derfor er hans behov for nærhed og tryghed måske mere aldersbetinget end situationsbetinget...

Du kan naturligvis godt give ham mælk, - det er dog ikke det samme som at få en portion surmælksprodukt, som jo spises med ske. Mælk tænker jeg at din dreng jo også får hos dig. Jeg ved at man kan lave yoghurt selv, men det kræver at du får en lille smule yoghurt at starte med. Jeg tænker derfor om det er muligt at få fat i noget i nærheden af hvor I bor eller om det er helt udelukket. Har du først fået lavet noget, så kan du bruge en rest til næste portion.

Hjemmelavet yoghurt kan laves således:

2½ dl fløde
2 l sødmælk
2-3 spsk yoghurt (og her gerne en rest fra sidste portion)
1 dl vand

Fløde og sødmælk blandes i en gryde og varmes langsomt op. Det må ikke koge, men skal stå og småsimre i ca 5 minutter. Vigtigt at du holder øje med det og rører stille og roligt i det hele tiden.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Herefter tages gryden af varmen og stilles i koldt vand i håndvasken. Det er vigtigt at afkøle det hurtigt. Det skal være ca 45 grader varmt.

Herefter blandes yoghurten med 1 dl vand - det røres sammen og blandes herefter sammen med mælken og fløden.

Rør godt i det, tag gryden op, læg låg på gryden, pak den ind i aviser, dernæst håndklæder og ind under dynen. Den skal stå i et døgn og så er den færdig. Så skal den på køl.

Denne mængde giver ca 2½ liter færdig yoghurt. Du kan blande frugt, bær, sukker, citron og lignende i - hvad du nu synes for at give forskellig smag.

Nu hvor din dreng er 12 måneder, så behøver han ikke længere ekstra fedtstof i maden, han skal dog ikke spise fedtfattigt og det er stadig fornuftigt med en smørklat på grøden, smør på brødet og lidt sovs til maden. Men ellers skal han jo spise som jer.

Han må gerne få almindelig saltet og krydret mad og det er vigtigt at maden smager af noget. Hvis I bruger meget salt i maden, så er det dog stadig en god idé at I salter ekstra med bordsalt, så han ikke får unødigt meget salt.

Jeg håber at ovenstående er svar nok på dine spørgsmål, rigtig meget held og lykke fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Apgar score

Dette er betegnelsen for en undersøgelse som jordemoderen laver af barnet lige efter fødslen. Apgar Score blev udviklet i 1952 af Virginia Apgar og den bruges til at vurdere, hvordan barnet har det, lige når det er blevet født.

Jordemoderen har 5 ting hun ser på:

1. Hun ser på barnets reflekser,- reagerer barnet på forskellige stimuli, griber barnet, søger barnet osv.

2. Hun mærker barnets puls, for at se på hvor hurtigt barnets hjerte slår og om...

Læs mere i Babylex

Gylp

Når barnet spiser, sluger det ofte lidt luft, eller kommer til at spise for meget eller for hurtigt. Det resulterer i, at barnet ofte gylper efter et måltid, og det er helt normalt. Ofte er det, når barnet bøvser, at der kommer lidt mælk med op.

Hvis dit barn får flaske, kan du forsøge med en anden type flaskesut. Hvis hullet er for stort, så løber mælken for hurtigt. Du kan også forsøge at ændre spisestillingen, så dit barn sidder mere lodret, når det får mad.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusinde tak for en informationsrig hjemmeside og nogle virkelig fantastiske bøger om børn! Jeg har erhvervet mig hele din bog-serie og efter at have læst dem, bruger jeg dem stadig ofte som opslagsværk. Tak for dem!

Venlig hilsen
Cecilie


Annonce