Annonce

Annonce

Svar: Udskiftning af sutter


3. februar 2008

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Tina

Man kan købe sutter af latex/naturgummi eller sutter af silikone. Sutter af naturgummi er brune, bløde og elastiske, hvor silikonesutter er hårdere, farveløse og gennemsigtige.

Det anbefales at bruge sutter af latex/naturgummi, når barnet først får tænder. De skarpe tænder kan bide stykker af den hårdere silikonesut.

Flaskesutter fås i forskellige størrelser og med forskellig størrelse huller. Det vil sige at der er sutter som passer til børn i forskellige aldre og sutter som passer til, hvilken type væske man giver barnet. Om det f.eks. er modermælkserstatning eller vælling. Det er således hensigtsmæssigt at vælge flaskesut efter barnets alder og efter, hvad type væske barnet skal drikke af flasken.

Det er muligt selv at lave ekstra huller med en opvarmet nål i en naturgummisut, men i en silikonesut kan det ikke lade sig gøre, da hullet smelter delvist sammen igen.

Det anbefales at sutter udskiftes efter 4-6 uger. Barnet vokser hele tiden og har måske behov for en anden størrelse sut og derudover er der noget hygiejnisk i det. Jeg tænker dog at der også må være en individuel vurdering. Det vil være sådan at børn som bruger sut eller sutteflaske meget, naturligt vil have et større slid på sutten end et barn som kun får sut/flaske en gang imellem. Derfor vil det være nødvendigt med hyppigere skiftning her. Det er også sådan at en ny naturgummi sut er gul eller lys brun i farven og hvis det er blevet mørkere brun og klæbrig, selvom ...


Annonce

... den kun er 3 uger gammel - ja så skal den skiftes til en ny, på samme måde som andre sutter, der virker slidte, skal kasseres.

En almindelig sut skal ikke skoldes før hvert brug, men man bør ikke putte sutten i munden på sig selv inden man giver den til barnet. Hvis sutten har været på gulvet, så er det bedre at skylle den under rindende vand fra hanen. Vi har andre bakterier i munden og børn kan få svamp/trøske af at man rengør sutten i sin egen mund. Sutter bør koges et par minutter en gang i døgnet for at blive renset og bør herefter gemmes i en ren æske, hvor de så kan tages fra, når de behøves.

Med hensyn til flaske og flaskesutter er det anderledes. De bør rengøres efter hvert brug. Du skal være meget omhyggelig med hygiejnen, fordi varm mælk samler bakterier. Mælkerester sidder i skruegangen og på kanterne af flasken samt i låget.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Flasker og låg renses med flaskerenser/opvaskebørste, opvaskemiddel og varmt vand. Sutterne gnides med groft salt så de slimede mælkerester fjernes. Herefter skylles flasker og sutter grundigt og koges under låg i 2-3 minutter i almindeligt vand. Herefter opbevares flasker og sutter tørt og tildækket.

Hvis du har opvaskemaskine kan flaskerne vaskes i den. Du skal dog vaske mælkerester af før flaskerne kommes i maskinen. Og flaskerne bør skoldes efterfølgende for at fjerne eventuelle sæberester.

Jeg håber at ovenstående svarer på dit spørgsmål og gør dig/jer lidt klogere:o) Rigtig meget held og lykke fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.

Indkøring af hjemmepasser

Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...

Læs hele brevet og Helens svar


28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Angst hos børn

Børn vil i løbet af deres liv have perioder, hvor de er bange for forskellige ting. Man kan skelne lidt imellem frygt og angst. Barnet kan f.eks. blive bange for en stor hund der står og gør - her er der tale om frygt, og det kan være hensigtsmæssigt, fordi det er med til at holde barnet fra en situation, som måske kan være farlig.

Angst ligger lidt dybere og det kan f.eks. være når barnet ikke kan falde i søvn på grund af f.eks. tordenvejr. Når barnet oplever angst, så oplever...

Læs mere i Babylex

Svangerskab

Svangerskab er et andet ord for graviditet. Det betyder at en kvinde bærer et barn i sig, man kan sige at "hun er svanger" = "at hun er gravid". Man kan også sige "gennemføre svangerskabet", "afbryde svangerskabet", "først i svangerskabet" "sidst i svangerskabet" osv.

Svangerskab bruges ofte, når man taler om svangerskabsforgiftning. Se derfor "svangerskabsforgiftning".

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine meget brugbare råd og ikke mindst for din omsorgsfulde respekt for børnene.

Tak fra Pernille
Sophus´ mor


Annonce