Annonce

Annonce

Svar: Mange opvågninger om natten - råd søges


29. januar 2008

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Malene og Jacob

Tak for jeres brev. Der er umiddelbart flere ting, som slår mig, når jeg læser jeres beskrivelse af Noah og den dag I har.

For det første er der Noahs alder og hans motoriske udvikling. I fortæller at han er godt i gang med at øve sig på at kravle og det lyder således som om at han således er i separationsfasen. At være i separationsfasen betyder at han har brug for at se jer, for at vide at han ikke er forladt. Han har i øjeblikket rigtig meget behov for at vide at I er der og vil naturligt i kraft af sin alder være mere pylret og krævende i forhold til kontakt, især når han skal sove.

Netop i denne alder, hvor børn begynder at kravle, kryber hen over gulvet, sidder op, prøver måske selv at sætte sig, rejse sig osv. så øver dig sig både dag og nat - både vågen og sovende. Han har derfor en naturlig fysisk uro, som gør at han har svært ved at slappe af. Jo mere han øver sig om dagen, jo bedre bliver han til det og jo mere han mestrer det og øver sig om dagen, jo mere ro vil der efterhånden komme på ham om aftenen og om natten.

Udover hans udvikling og den fase han gennemgår i øjeblikket, så spiller hans søvn og hans rytme om dagen også ind. I fortæller at han sover formiddagslur, så går I en tur, hvor han er i bæresele og så putter I ham til lur igen om eftermiddagen - det er altså forholdsvis sent på dagen at han sover middagslur. Samtidig fortæller I at han om aftenen puttes kl ca 19, - det går fint og det er en god måde at I gør det på, men ser man på hans samledes rytme, så tror jeg at det er hans søvn om dagen som også spiller ind på søvnen om aftenen og om natten.

Gennemsnitligt vil børn omkring 8 måneders alderen have behov for to lure dagligt. Det vil være en formiddagslur og en lur over middag. Ofte vil formiddagsluren være ret kort og luren til middag være en lidt længere lur. Sammenlagt vil dagslurene vare måske 3 timer. Om natten sover børn i denne alder ca 11 timer, altså sammenlagt ca 14 timers søvn i døgnet. Nattesøvnen ofte afbrudt af et par amninger.

Jeg kan ikke rigtigt ud af jeres brev, se hvor meget jeres dreng sover i løbet af dagen, men jeg kan se at han sover fra ca kl. 19 til næste morgen kl. ca 6-7 - han får altså sine 11 timers nattesøvn, måske lidt mere? Så hvor meget og på hvilke tidspunkter sover han om dagen...?

Det er også vigtigt at han spiser godt og det lyder umiddelbart sådan hos jer, - han spiser store portioner. Det er dog vigtigt at han fortsat får små hyppige måltider og at du også medtænker hvor meget mælk han får i forhold til hvor meget rigtig mad han indtager.

En plan for dagen til et 8 måneders barn kan se således ud:

Tidlig morgen 06: Amning

Morgen 7.30-8: Havregrød eller lignende, vand af ...


Annonce

... kop.

Formiddag 9-9.30: ½ bolle eller lignende brød at gnave lidt i, ½ banan eller anden frugtmos eller frisk frugt. Vand af kop

Puttes til formiddagslur ca kl. 10 og det er okay at du i en periode ammer her, hvis han så sover bedre. Samtidig kan det give dig en tryghed at vide, at han har fået hvad han skal have af mælk i løbet af dagen og således ikke behøver få det om natten... Det er jo netop vigtigt at I bibeholde den gode gænge I er kommet ind i. sover måske kun 45 minutter eller en times tid

Frokost ca kl. 12: Tilbydes brødhapsere af forskellig slags med smørbart pålæg og så grøntsagsmos ved siden af. Meget gerne grøntsagsmos med kød eller fisk og meget gerne også lidt rester fra aftensmaden, ris, sovs osv. - hvad I nu har fået.

Kan her evt ammes igen og puttes så til middagslur, evt. i barnevognen og måske I så kan flytte turen i bæresele til om eftermiddagen... puttes mellem kl. 13-14 og sover her et par timer

Eftermiddag 15.30-16: Tilbydes flerkornsgrød, evt frugtmos og igen måske lidt brød at sidde med i hånden, 1 banan eller lignende frisk frugt. I kan evt. også give ham lidt neutral yoghurt med lidt frugtmos i, han må dog ikke få alt for meget komælk så længe han er under 9 måneder. Vand af kop


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Sen eftermiddag: Evt. gå en tur med ham i bæreselen her...

Aften 18-19: Aftensmad og det vil nu sige mere og mere familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsagsmos, sovs af forskellige slags. Give mad i stykker og mad som er moset - begge dele, så I er sikre på at han er fyldt godt op. Han må få stort set alt - ris, boller i karry, pasta med kødsovs, kartoffelmos og millionbøf, frikadeller og flødekartofler, laks og stuvet spinat. Giv ham også gerne lokale retter, som sikkert smager af noget - børn kan godt lide at maden har smag.. jeg ved desværre ikke hvad man spiser i Nepal. Giv også brødskorper, kogte blomkål og broccolihoveder og lignende i hånden, som han selv kan sidde med, Vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca kl. 20

Kan evt. ammes igen sen aften kl. 23, fordi du så er sikker på at han ikke behøver mælk om natten, men så skal han heller ikke ammes yderligere før næste morgen tidlig. Præcis som I har indført for 10 dage siden.

Hvis det passer bedst med jeres lokale liv at handle kl. 13 og derfor at putte ham kl. 15, så er det helt fint, men i givet fald skal I måske så regne med at han kun tager en powernap først på aftenen og derefter er vågen et par timer og så puttes igen. Prøv at se på det samlede søvnindtag over døgnet og se om I så kan få tiderne til at passe nogenlunde.

Jeg håber at mit forslag til en dagsplan kan give jer en idé om hvordan I kan komme videre. Jeg håber også at I nu har fået en idé om hvad den natlige uro kan skyldes. Rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sele til barnevogn

Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.

Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.

Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...

Læs mere i Babylex

Vestibulærsans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Vestibulærsansen registrerer hovedets bevægelser i forhold til tyngekraften, og den hjælper os med at finde ud af, hvad der er op og ned, når vi bevæger os. Dette sker via receptorer, som er beliggende i det indre øre....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dit svar på min sidste henvendelse. Jeg blev i meget bedre humør efter at have læst det. Min mand og jeg har talt en masse sammen, og der er faldet ro over hverdagen igen. Tusinde tak!

Ermelin - mor til pige på 3 måneder


Annonce