Svar: Sove- og spisevaner - 7 mdr.
Kære Sine
Det er sådan set helt okay at din lille dreng nu foretrækker mad i stykker og derfor synes jeg at du skal forsøge at holde en lille pause med skemaden i et par dage og så lade ham spise mere rigtig mad.
Han må meget gerne få rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg og du kan faktisk bruge lidt grøntsagsmos som pålæg og på den måde alligevel få lidt mos i ham en overgang. Frugtmos kan også komme på brødet. Så selvom det ikke fylder så meget, så er det trods alt bedre end ingen ting og jeg tænker at han ret hurtigt så vil acceptere skeen igen.
Det er også en god idé at give ham agurkestænger, ristede rugbrødsbjælker, brødskorper, gulerødder i stave, at sidde med i hånden. Men du skal holde øje med ham og sikre dig at han ikke får bidt et stykke af. Netop æble kan være svært til dette, men f.eks. appelsin eller mandarin, et stykke melon eller blomme, eller en blød moden pære er lettere at sidde og sutte på uden at den knækker i stykker.
Om aftenen kan du forsøge at mose en kartoffel med lidt sovs og give ham det med en gaffel, du kan også give ham en kartoffelbåd, små stykker af indmaden af en frikadelle, måske lidt godt kogte pastaskruer, ris med sovs osv. Det kan også være små kogte blomkål eller broccoli buketter. Forsøg altså at give ham mad, som tager udgangspunkt i jeres mad, mad i stykker, mad som interesserer ham.
Han må få næsten alt og du skal endelig bare give ham, hvad han viser interesse for. Nogle gange vil børn gerne have middagsretter fra glas, så det kan du også forsøge og så supplere med din egen mad i stedet. Jo mere variation jo bedre, du skal pirke til hans nysgerrighed og lyst til at putte i munden - det skal udnyttes, det forebygger kræsenhed senere hen.
Det er ikke rugbrødet, som gør at han ikke kan finde roen om natten. Det er hans alder og den udviklingsfase han er igang med. Han øver sig om natten og det er helt normalt ...
... at han i denne periode vil ligge meget uroligt, lægge sig på alle fire og stå og rokke, vil ikke kunne komme ned i en rar stilling igen osv. Det er fordi han øver sig både nat og dag, både vågen og i søvne.
Han er igang med separationsfasen og han oplever også verden større end tidligere. Du kan sikkert fornemme det, når du går fra ham, går ind i et tilstødende lokale - så bliver han urolig og ked af det. Det er meget vigtigt for ham at han kan se dig for ellers tror han at du har forladt ham.
I denne periode har børn altså både en fysisk uro og en mental uro, som gør at de sover uroligt, har rigtig svært ved at slappe af. Det handler altså både om at han rent mentalt skal bearbejde alle de nye indtryk han får og det gør han gennem drømme om natten, men det handler også om at han har brug for hjælp til at slappe af i sin lille krop.
Det er en periode, hvor du bliver nødt til at hjælpe ham, putte ham flere gange, hjælpe ham med at skifte stilling, så han bliver lagt godt igen og kan sove videre. Trøste ham, når han klynker fordi han har drømt osv. Men det skal være en balance imellem at være der for ham når han har behov og samtidig give ham ro til selv at komme videre i søvnen.
Det er en hård periode, men som sagt en periode og det bedste du kan gøre er at give ham omsorg og masser af kærtegn i løbet af dagen og når han skal sove, så han hele tiden bekræftes i at du er der. Det vil også være en god idé at lege "titte-bøh", "gemmeleg" osv. det er også en god øvelse. Hjælp ham også med at kravle, med at bevæge sig rundt, jo mere trænet han om dagen bliver i at bruge sig selv fysisk, jo bedre han bliver til det, jo mere vil han slappe af og sove bedre om natten.
Mellemørebetændelse gør naturligvis heller ikke det hele bedre, så det er klart at han også har behov for at komme sig efter dette.
Jeg håber du kan bruge mine tanker videre, rigtig meget held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.
Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
Viden om børn:
Krydderurter
På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.
"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...
Sushi til børn
Børn må gerne få sushi - men der er nogle ting du skal overveje:
- Fisken der bruges skal have været frosset ned til - 20 grader i mindst 24 timer. Der kan forekomme parasitter i fisk og disse dræbes ved frysning.
- Sushien skal fremstilles under hygiejniske forhold. Den bør spises samme dag som den er lavet og køber du den færdigpakket skal du være opmærksom på korrekt opbevaringstemperatur og holdbarhedsdato.
- Børn under 3 år må højst spise 25...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.
Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!
Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.
Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!
De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.
Familien S