Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke tage flasken - 6 mdr.


19. januar 2008

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Helle

Nu hvor Kaya er blevet 6 måneder, så må du meget gerne øge hendes indtag af skemad, så hun får 3 gange dagligt og derudover også give hende større variation.

Hun kan få havregrød, øllebrød og flerkornsgrød og du kan også lave grøntsagsmos, som tager udgangspunkt i det I andre spiser om aftenen. Du kan blende dem med lidt modermælkserstatning, lidt kogevand og måske en smørklat. Du kan bruge alle slags grøntsager: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv.

Selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Hun må meget gerne få det men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum.

Hun må også begynde at få lidt kogt kød og fisk i grøntsagsmosen og ved siden af sin grød og mos kan du give hende vand af kop, ligesom du også allerede gør.

Alt dette nævner jeg naturligvis fordi det er vigtigt at Kaya får noget at spise og så må du selvfølgelig forsøge med flasken igen. Har du prøvet at give hende mme af tudkoppen, som hun er glad for?

Du kan prøve at købe en anden erstatning for at se om hun er træt af smagen, du kan også prøve at give lidt vælling om dagen, for at se om hun bedre kan lide det. Du kan også servere erstatningen kold af en kop, som alternativ til sødmælk - måske hun ikke vil have det varmt... Alternativt kan du forsøge med lidt sukker i erstatningen for at se om hun vil drikke det, hvis det er lidt mere sødt - det skal naturligvis trappes ud igen.

Mælk er stadig ret vigtigt for hende og derfor er du ...


Annonce

... nødt til at blive ved at forsøge. Du fortæller at hun om aftenen når hun skal sove normalt tager flasken uden store problemer, du fortæller også at I giver hende flaske inden I selv går i seng, jeg tænker derfor om I skal udnytte de tidspunkter, hvor hun ikke rigtigt protesterer fordi hun halvsover..

Vil det således være muligt f.eks. at give hende en flaske om morgenen inden hun vågner - ville du kunne få hende til at tage en flaske, hvis du gav hende en kl. 06?

En plan for dagen kunne se således ud:

Tidlig morgen 06: Flaske og sover videre, står måske op kl 7.30

Morgen/formiddag 9: Grød evt. med lidt frugtmos, vand af kop. Brug meget gerne mme i grøden

Puttes til lur ca kl. 10 - du kan tilbyde en flaske...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Frokost 12: Grød eller grøntsagsmos, evt forsøge med lidt kogt kød og fisk i mosen, vand af kop

Puttes til barnevognen kl 13.30 og du kan også her forsøge at tilbyde en flaske. Prøv evt. at lade hende selv ligge med den i barnevognen og se hvad der sker

Eftermiddag 16: Får måske lidt frugtmos, du kan også komme mme på det, tilbyde vand af kop og evt. tilbyde flaske

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, få lidt brødskorper og lignende i hånden at sidde med, udgangspunktet for hendes mad bliver mere og mere jeres mad, vand af kop

Puttes til natten med vælling ca kl. 19.30-20

Sen aften 23-24: Flaske med mme eller vælling

Du fortæller at hun er glad, trives, udvikler sig. Hun spiser også men er træt af flasken. Prøv at give flasken lidt pause et par dage og forsøg så ovenstående plan og se om det hjælper jer videre. Hvis du fortsat ikke får hende til at drikke flaske, så bliver du nødt til at konferere med lægen, men lad os nu se om ikke det går:o) Held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.

Madvaner hos 3-årig dreng

Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Erstatning - modermælk

Hvis du ikke ammer dit barn, eller hvis du ønsker at supplere din amning med mælk, så er det meget vigtigt, at du giver dit barn modermælkserstatning. Barnet må ikke få almindelig komælk at drikke, før det er 12 måneder gammel.

Modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Det er af høj kvalitet, der er store krav til produceringen og sammensætningen af modermælkserstatning, og børn der får modermælkserstatning vokser og trives rigtig godt. Modermælkserstatning forhandles som...

Læs mere i Babylex

Brystbetændelse

I daglig tale bruges betegnelsen brystbetændelse om to tilstande i brystet - det der egentlig er tilstoppede mælkegange, som er en ikkeinfektiøs tilstand i brystet og så en infektiøs brystbetændelse.

Tilstoppede mælkegange opstår ofte fordi amninger springes over eller fordi barnet ikke har fået "tømt" brystet tilstrækkeligt, måske fordi barnet dier med forkert teknik.

Infektiøs brystbetændelse opstår ofte, fordi det er gået hul på brystvorten, hvorved der er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dine hurtige svar, dine tanker og gode råd hjælper mig meget!

Knus fra mig


Annonce