Annonce

Annonce

Svar: Søvnproblemer og kost


9. januar 2008

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Lotte og Martin

De lyder rigtig fint at I forsøger at skabe en nogenlunde fast rytme for dagen, hvad angår lure, søvn og spisning. Og det I fortæller lyder også helt fint og helt relevant i forhold til Silas. Jeg tænker dog at han middagslur ligger forholdsvis sent, når den først ligger kl. 15. Dette er slet ikke noget problem, men det kan godt være derfor at han faktisk ikke er putteklar allerede kl 20 og at I måske skulle forsøge at putte ham lidt senere. Der er jo ingen idé i at putte Silas og have en masser problemer omkring putning i 1 time, hvis han ved at blive puttet lidt senere, så bedre kunne sove...

Det er også en vigtig faktor at han måske har det for varmt. Ville det være muligt at han endten sov kun i en body eller alternativt kun i sin natdragt uden undertøj under? Derudover kan I overveje om I skal skifte madrassen eller underlaget ud, måske købe en lille bomuldsrullemadras og lægge på, simpelthen for at sikre at han bedre kan ånde i det. I skal være opmærksom på om der f.eks. kan være isyet noget plastik eller lignende i madrassen for at en tissetår f.eks. ikke skal kunne gå igennem stoffet. Hvis der er det, så er det jo klart at han har det varmt og har svært ved at komme af med varmen...

Det er svært at angive en god sovetemperatur, men som regel sover man bedst mellem 16-20 grader.. I kan derfor prøve at måle hvad temperaturen er hos jer. Måske har I mulighed for at lukke lyset og dermed ofte også varmen ude i løbet af dagen. Tager man sydpå, så åbner man jo ikke vinduerne som andre steder, men sætter netop skoder for, for at holde varmen væk. Hvis I således med gardiner eller lignende kan lukke lyset ude, så bliver rummet også køligere. Samtidig er det dog også vigtigt med frisk luft, så det skal være i en balance imellem at få et godt indeklima og dermed et god sovemiljø.

Der kan sagtens være tænder på vej, de fleste børn får tænder når de er omkring ½ år. der er dog ingen faste regler for dette og mange får faktisk ikke tænder før de er 8, 9, 10 måneder, nogle er mere end 12 måneder gamle før de første tænder kommer frem.

Det lyder ikke som om at bad om aftenen vil være det som fungerer bedst for jer. I stedet kan I måske forsøge med lidt babymassage, få ham til at slappe godt af i kroppen. Ellers er et aftenritual det vi plejer at gøre som nogle dagligdags ting: få mad, få en ren ble, få nattøj på, få mad igen, evt. blive vugget lidt, sunget for, få en sutteklud ved ansigtet og lignende. En bestemt måde at lægge barnet ned i sengen på, gøre sengen hyggelig med lidt dæmpet belysning osv. og så små kærtegn og måske lidt ...


Annonce

... monotone lyde "ssyyy" eller "såååå", imens man vugger barnet lidt imens det ligger ned, nynner lidt - det samme igen og igen, stille og roligt, rytmiske bevægelser, rytmiske kærtegn. Hele tiden se, hvad der gør ham rolig og afslappet.

Derudover så tænker jeg at det vil være rigtig fint, hvis I kunne give ham skemad 2 gange dagligt, nu når han er oppe på ca 1 dl. mos. Det at give ham to gange dagligt, vil for det første fylde ham lidt ekstra op, men det vil også give jer mulighed for at variere hans indtag mere og i takt med at han snart er 6 måneder gammel, så skal han have endnu mere variation - grovere grød, kød og fisk i sin mos osv.

En plan for dagen kan se således ud:

Tidlig morgen 06: Amning

Formiddag 9.30: Amning og puttes til formiddagslur - det er helt okay at han sover 45 minutter.

Frokost 11.30: Grød af ris, majs, hirse, boghvedegrød. Evt. lidt frugtmos på som topping, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur omkring kl. 13-13.30 og må her gerne sove et par timer eller 2½. Det vil således være fint at gå en tur med barnevognen her, hvis det får ham til at sove længere.

Eftermiddag 16: Ammes


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Aften 18: Grøntsagsmos og vand af kop, kan evt. ammes efterfølgende, men kan evt. også vente til han skal puttes. Det afhænger helt af hvordan han er. Nogle børn har brug for at spise meget hyppigt om aftenen, tanker sig ligesom op og kan herefter så sove et længere stræk.

Ammes og puttes til natten ca kl. 20

Sen aften 23-24: Ammes

Nat: Forsøge at undvære amning midt nat - altså mellem 23/24 og 05/06. Det vil være nogle gode sammehængende timer for alle.

Med hensyn til bad og tør hud, så skal I vurdere hvordan han har det med bad. Hvis I oplever at badet gør ham godt hjælper på hans hud, så er det helt fint at I bader ham lidt hyppigere. Læg dog badet om dagen, så han ikke efter badet skal ned under en varm dyne, hvis det får hans hud til at klø... det er f.eks. et problem hos børn med børneeksem. De skal aldrig bades lige inden sengetid.

En god hudlotion efter badet kan også være en god idé, netop også for at få ham til at slappe af i sin krop og give ham den ekstra fysiske kontakt, som det er når man smører cremen ind.

Børn i 5-6 måneders alderen har det med at vågne om natten fordi de motorisk endnu ikke er i stand til at få lagt sig godt, når de i søvne får lagt sig i en dårlig stilling. Derfor skal de om natten nogle gange bare hjælpes til at skifte stilling og herefter puttes igen, hvorefter de så atter sover videre.

Jeg håber at mine tanker hjælper jer lidt videre på vej, rigtig meget held og lykke fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sygt barn

Det er altid svært at vurdere hvad et lille barn fejler, og er du i tvivl er det altid en god idé at kontakte lægen. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.

De mest almindelige sygdomme hos børn er: Forkølelse, øjenbetændelse, mellemørebetændelse, lungebetændelse, maveinfektioner og skoldkopper.

Symptomerne er ofte: Manglende appetit, ondt i maven, opkastning og diarré samt feber.

Hvis det bliver nødvendigt at indlægge barent på sygehus er...

Læs mere i Babylex

Autostol

Til transport i bil skal barnet sidde i en godkendt autostol. Det lille barn skal helst sidde fastspændt med ryggen mod kørselsretningen.

Autostole skal være godkendt efter ECE (R)-44-03 eller 44-04. Der skal være et E-mærke på stolen, og den lange talrække under eller efter E-mærket skal starte med enten 03 eller 04.

For fastmonterede autostole hedder godkendelsen ECE (R) 44-05.

Autostole med andre mærkninger skal også være E-mærket, for at de er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for en super god side, med masser af gode og virkeligt kompetente svar, som jeg har brugt flittigt

Josefines mor


Annonce