Svar: Stadig natteroderi - 6 mdr.
Kære Rikke
Du har fuldstændig ret i at det er et holdningsspørgsmål, hvor længe man vil natamme eller ej og jeg kan jo kun råde - det er jer forældre som handler og gør, som I finder bedst:o)
Jeg synes faktisk det er for meget at forlange at din datter skal undvære brystet fra kl. 20 til kl. 02, hvorefter du overgiver dig og giver hende brystet... Jeg synes hun skal have lov til at spise om aftenen, så hun netop bliver fyldt godt op til natten og så forhåbentlig der kan tage et lidt længere stræk. Jeg synes til gengæld at du skal forsøge ikke at amme hende mellem midnat og tidlig morgen, da det er vigtigt at hun ikke spiser hos dig hele natten igennem.
Det er vigtigt for at hun begynder at spise mere skemad, selvom mælken fortsat skal udgøre størstedelen af hendes indtag, så er det vigtigt at hun også får noget andet at spise, nu når hun er 6 måneder gammel.
En plan for dagen kan se således ud:
Tidlig morgen 05/06: Amning
Morgen 7.30: Nogle børn har også brug for amning her for at vågne op på en dejlig måde, Andre kan meget fint spring den over.
Formiddag 9-9.30: En lille portion grød med lidt frugtmos, vand af kop
Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost 12: Grød evt. med lidt frugtmos eller grøntsagsmos, vand af kop
Ammes og puttes til middagslur
Eftermiddag 16: Ammes
Aften 18: Grøntsagsmos, vand af kop og ammes evt ...
... igen efterfølgende.
Ammes og puttes til natten 20.30
Sen aften 23-24: Ammes igen
Nat 24-05/06: Så vidt muligt ikke amning
Jeg tænker at hvis du følger ovenstående plan så er der masser af mulighed for at amme og fylde din datter op med mælk i løbet af dagen. Samtidig så er det vigtigt at du starter med at give hende skemad og så først tilbyder brystet efterfølgende. Jeg har i denne plan ilagt flere amninger end de fleste børn har behov for, netop for at imødekomme dit ønske om at amme så meget som muligt fortsat og så samtidig forsøge at sikre din datter en anden og på sigt mere sufficient kost.
Det er meget vigtigt at du sørger for at give hende skemaden, når hun har en naturlig interesse for det. Man kan godt risikere at passere det rette tidspunkt og det kan give problemer senere hen. Sundhedsstyrelsen skriver:
"Tilvænning til skemad må ikke ske meget senere end de 6 måneder, da det kan være vanskeligt at vænne barnet til at spise en varieret kost. Fra 7 måneders alderen skal maden gradvist gøres grovere, idet der synes at være et kritisk vindue i 7-8 måneders alderen, hvor barnet lettere accepterer ny smag og konsistens, specielt tyggemad". Citat, Anbefalinger for spædbarnets ernæring, sst. 2005.
Jeg håber at ovenstående hjælper dig lidt videre, nu har du i hvert fald mine tanker med på vej:o) Rigtig meget held og lykke fortsat:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Vegetar og veganer
Lever du vegetarisk og spiser du varieret, så vil du sædvanligvis få tilstrækkeligt med protein og andre næringsstoffer - også selvom du f.eks. ammer. Jo flere fødevarer du udelukker fra kosten, jo større er risikoen for fejlernæring, og hvis du f.eks. ikke spiser æg, mælkeprodukter og andre produkter fra dyr, kan det få betydning for dit barn.
Børn, der ernæres vegetarisk eller vegansk med ingen eller sparsom brug af mælkeprodukter og æg, skal ammes eller have...
Sikkerhed i hjemmet
Det er i hjemmet, at de fleste ulykker sker, og når dit barn begynder at kravle, rejse sig og bevæge sig rundt i hjemmet, så er det vigtigt at du sikrer dig, at jeres hjem er et trygt sted at færdes.
Dit barn skal have lov til at undersøge og opleve verden omkring sig. Derfor skal du sikre at dit barn kan gøre dette.
Alle rum kan være farlige og kan kræve et ekstra sikkerhedstjek - især skal du være opmærksom på køkkenet, badeværelset og stuen.
Gå...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.