Svar: Ammestop og flaske istedet
Kære (amme)trætte mor
Det er rigtig fint at du har ammet din datter så længe og det er også rigtig godt, hvis du er indstillet på fortsat at amme hende aften og tidlig morgen. Ikke fordi du absolut skal amme, for du må meget gerne give hende flaske, men mere fordi hun jo ikke særligt gerne vil flasken og da hendes mælkebehov fortsat er rimeligt stort, så kan det være svært at få hendes behov dækket, hvis du stopper amningen helt. Det vil således være rigtig godt, hvis du kunne bibeholde amningen bare 2 måneder mere...
De fleste børn vil i 7 måneders alderen få deres mælkebehov dækket via 4 amninger/flasker. I 8-9 måneders alderen vil 3 amninger/flasker som regel være nok og i 10-12 måneders alderen vil 2 amninger/flasker ofte være nok. Til den tid kan hun så få en portion tykmælk eller lignende og på den måde også få mælk anden vej, men så længe hun ikke er ældre, så er det begrænset hvad du kan give hende af mælk.
Det er således endten modermælk eller modermælkserstatning du skal give din datter ud over skemaden og hvis hun ikke tager flaske, så må du give hende modermælkserstatning af en kop og også supplere med mme i hendes mad.
Du kan stadig godt forsøge at få hende til at tage flaske, men der er ingen garanti for at det vil virke... hun vil måske have den ægte vare:o)
Hvis du tror du kan, så kan du forsøge at malke lidt mælk ud. Det at få din mælk på flaske kan nogle gange gøre at barnet så tager imod - smagen er jo så noget som barnet kender. Nogle gange hjælper det, at det er en anden som giver flasken end mor, da du forbindes med amning. Nogle gange hjælper det at holde barnet i favn ligesom når man ammer, men andre gange er det langt bedre at lægge barnet ved siden af sig, holde barnet på dine lår eller lignende, så måden at spise på ikke minder om amning.
Det kan hjælpe at skifte til en anden type flaske og flaskesut, det kan også hjælpe at forsøge en anden type erstatning da de smager meget forskelligt, du må forsøge dig frem. Du kan købe modermælkserstatning og også vælling på ...
... brik og så forsøge om hun bedre kan lidt noget end noget andet.
Det kan hjælpe at holde så langt nede på flasken at du kan komme til at berøre hendes kinder imens du giver hende mad, det kan stimulere sutterefleksen. Det kan også hjælpe at berøre ganen med flasken, da der også sidder sutterefleks der.
Derudover tænker jeg at din datter skal til at have 4 måltider skemad nu og stille og roligt mere og mere familiemad, mere og mere udgangspunkt i den mad som I spiser og det betyder også små brødskorper og lignende at sidde med selv.
En plan for dagen kan se således ud:
Tidlig morgen 06: Amning
Morgen 8: Havregrød, vand af kop
Formiddag 9.30: ½ bolle, brødskorpe at gnaske i, ½ banan eller anden frugtmos eller frisk frugt, vand af kop
Flaske eller mme af kop og puttes til formiddagslur
Frokost 12: Grøntsagsmos med fisk eller kød, vand af kop. Må gerne få lidt ristede rugbrødsbjælker at sidde med, stykker af agurk eller lignende. Vand af kop
Flaske eller mme af kop og puttes til middagslur
Eftermiddag 15.30-16: En portion flerkornsgrød med frugtmos, frisk frugt i stykker at sidde med, vand eller mme af kop
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, mere og mere udgangspunkt i jeres mad, - kan få ris med sovs (f.eks. boller i karry), kan må små stykker af indmaden af en frikadelle og kartofler (kartofler i både som hun selv kan sidde med) og også små blomkål eller broccoli hovedet godt kogt til at sidde med selv. Får I kartoffelmos og millionbøf, så må hun også gerne spise dette. Vand (eller mme) af kop
Ammes eller flaske eller mme af kop og puttes til natten ca kl 20
Sen aften 23: Ammes
Nat: Sover...
Når du putter hende til søvn om dagen, så gør det til en vane at hun mindst en gang om dagen skal sove i sin barnevogn. Start med at lade hende sidde op, kigge ud, suge indtryk til sig, få lov til at opleve verden imens I går en tur og put hende så, når du kan se at hun er putteklar.
Jeg håber at ovenstående plan vil hjælpe dig lidt videre. Rigtig meget held og lykke fortsat:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...
15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.
Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
Viden om børn:
Høj stol til baby
Når barnet begynder at kunne sidde selv, er det en god idé at anskaffe en høj stol. Så kan barnet sidde med ved bordet under måltiderne, og det kan også følge med i, hvad I laver ved køkken- og spisebordet.
Der findes mange forskellige modeller af højstole, men de fleste vælger i dag en model, som kan stå ved spisebordet. Det giver mulighed for, at baby kan være med ved bordet, når familien sidder og spiser og på den måde naturligt tage del i måltiderne.
De...
Ufrivillig natlig vandladning
Når børn tisser i sengen om natten, så kalder man det ufrivillig natlig vandladning, sengevædning eller Enuresis. Og der kan være flere årsager til at børn tisser i sengen om natten.
1. Arvelighed. Hvis mor og/eller far har tisset i sengen om natten, så er sandsynligheden for at barnet kommer til det større.
2. Hormoner. Det antidiuretiske hormon (ADH) udskilles fra hjernen om natten og skal nedsætte urinproduktionen om natten. Men nogle børn er lidt længere tid...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".
Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.
Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.
Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.
Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)
Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)
God sommer