Annonce

Annonce

Svar: Søvn og natamning...igen, igen


17. december 2007

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Signe

Det lyder som om at din mand har fat i noget af det rigtige, det lyder nemlig som om at jeres dreng godt kan have problemer med sin mave. Du fortæller at han som lille havde kolik og at han også har reageret dårligt på at få grød om aftenen. Hvis han har lidt umodne tarme, så kan det sagtens tænkes at skemaden og grøden har givet mere uro en ro om natten.

Generelt anbefaler jeg at børn netop ikke begynder med skemad om aftenen, men starter i løbet af dagen, netop fordi at tarmene ellers skal arbejde på højtryk hele natten, for at nedbryde grøden. Har man en dreng der i forvejen har lidt svært ved at nedbryde maden, ja så vil det naturligt give mere uro om natten at få grød om aftenen.

Når det er sagt, så skal han dog også have noget at spise og det lyder som om at det går fint med det. Jeg kan se at han er igang med rugbrødshapsere osv. så han er godt igang med familiemaden og det er fint. I skal naturligvis sikre jer at han ud over mad i stykker også fortsat tilbydes mos, så I er helt sikre på at han får, hvad han kan spise. Det kan være en god idé i en overgang at tilbyde lidt frugtmos som dessert efter aftensmaden eller give ham en banan inden han skal sove. Frugtmos ligger ikke så tungt i maven, men fylder alligevel lidt og banan skulle indeholde nogle stoffer, som får barnet til at slappe af, så han lettere finder roen...

En plan for dagen kunne se således ud:

Tidlig morgen 06: Amning

Morgen 8: Havregrød, vand af kop

Formiddag 9.30: Frugtmos eller frisk frugt, evt. ½ bolle at sidde og gnaske lidt i. Vand af kop

Sover formiddagslur

Frokost 12: Rugbrødshapsere med forskellig smørbar pålæg og ved siden af grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop

Ammes evt. og puttes til middagslur

Eftermiddag 15-16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt eller frugtmos, en gang imellem kan han også få en portion flerkornsgrød eller lignende her, evt. med lidt frugtmos på, vand af kop.

Aften 18: Mere og mere familiemad, ris, pasta, kød, fisk, sovs, grøntsager, Igen både mad i stykker og mad som er moset, mad som smager af noget. Udgangspunktet er det I andre spiser og får I noget en dag, som han ikke kan spise, så vil det være okay at han får et glas med grøntsagsmos... Vand af kop.

Evt. lidt frugtmos eller banan, mælk af kop

Ammes og puttes til natten ca 20

Sen aften 23-24: Ammes evt. igen

Det vil normalt være sådan at barnet i 8 måneders alderen ...


Annonce

... går fra 4 til 3 amninger og dette vil være nok til at sikre barnets mælkebehov og vil samtidig give plads til at barnet spiser mere mættende og mere sufficient kost. Dette er netop vigtigt for også at sove godt om natten - netop at indtaget om dagen er i orden.

Jeres dreng behøver således rent ernæringsmæssigt ikke længere mælk om natten og det er fint at far tager over og forsøger at lære ham at undvære dette. Det er også okay at jeres søn brokker sig over det, men han skal naturligvis ikke være ulykkelig.

Derudover tænker jeg at jeres dreng jo nu er i separationsfasen og det betyder at han har brug for at se jer, for at vide at han ikke er forladt. Han har i øjeblikket rigtig meget behov for at vide at I er der og vil naturligt i kraft af sin alder være mere pylret og krævende i forhold til kontakt. Derfor kan det være en lidt svær periode at drosle amningen ned, men det er vigtigt at du gør det og sørger for at han ikke spiser hos dig hele natten igennem.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Amning inden aftenputning er helt relevant og man kan også godt forsvare at amme sen aften inden du selv går i seng, mod at du så ved, at han har fået og ikke behøver yderligere om natten. Her kan far så tage over med god samvittighed.

Udover separationsfasen og behovet for at have jer i nærheden, at kunne se jer for ikke at føle sig forladt, så handler hans natlige uro og vægring mod at sove, også om at han motorisk er rigtig godt igang. Du fortæller at han nu er begyndt at bevæge sig mere hen over gulvet og han øver sig i at blive motorisk bedre - han øver sig både dag og nat - både vågen og sovende. Han har derfor en naturlig fysisk uro, som gør at han har svært ved at slappe af. Jo mere han øver sig om dagen, jo bedre bliver han til det og jo mere han mestrer det, jo mere ro vil der efterhånden komme på ham om natten. Indtil han mestrer dette, så må I hjælpe ham med at blive lagt i en god stilling, så han atter finder roen (selvom det er kortvarigt) og så putte ham igen og igen og igen - uden at give ham bryst, bare hjælpe til stillingsskift og beroligelse.

Det er hans alder og hans udviklingsfase som således også spiller ind. Det er også derfor I netop oplever ham som mere pylret. Der er således flere faktorer, som I skal tage hensyn til, når I skal lære jeres dreng at sove og at falde i søvn.

Jeg håber mine tanker hjælper jer lidt videre. Rigtig meget held og lykke, det lyder som om at I er godt på vej:o) God jul.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gråd og børn

Når det lille barn græder, så fortæller dit barn dig, at det ikke har det ikke har det helt godt eller ikke er helt tilfreds med, hvad der foregår omkring det.

Det nyfødte barns gråd er meget ensartet, men forholdsvis hurtigt vil barnets gråd ændre sig og vil have forskellige nuancer. I takt med at barnet vokser, vil du lære at tolke barnets gråd og finde ud af, hvordan du skal handle i forhold til barnets behov.

Nogle gange vil det være svært at finde ud af,...

Læs mere i Babylex

Zoneterapi

Zoneterapi er en alternativ form for behandling, som bruges i flere situationer.

Nogle oplever, at det virker smertelindrende under fødslen, og andre synes, det hjælper, når deres barn græder meget på grund af mavekneb eller lignende.

Zoneterapeuter findes mange steder. Hvis man ønsker at få zoneterapi under sin fødsel, kan man spørge på fødestedet, om en jordemoder kan tilbyde dette. Hvis man ønsker at bruge zoneterapi til sit barn, så skal man selv finde en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg har længe fulgt med i din brevkasse og har selv fået hjælp til mange "problemer" fra dine svar til andre! Du har været en stor hjælp uden du har vidst det ...!

Bedste hilsner
Sanne mor til dreng på 8 måneder


Annonce