Svar: Opkast/Reflux
Hej
Reflux er egentlig bare betegnelsen for at noget maveindhold glider tilbage gennem spiserøret og op i munden. Som voksne kender vi det f.eks. ved "sure opstød", som er meget almindeligt.
Børn med mavemundsforsnævring har således også reflux. Men børn kan også i forbindelse med andre sygdomme have reflux. Det kan f.eks. være børn med bugvægsdefekter og neurologiske lidelser.
I spædbarnealderen er reflux af maveindhold almindeligt og påvirker normalt ikke trivslen hos barnet, med mindre der er tale om en mavemundsforsnævring, hvor maden ikke kommer videre i systemet og bliver optaget. Her vil man så operere og hvis barnet ikke mistrives ser man det an.
Hos større børn med reflux er der altid en årsag til dette i form af en eller anden sygdom. Børn som i 1 års alderen fortsat har reflux vil man gå ind og udrede, for at finde årsagen og derefter behandle. Her taler man og ...
... gastroesophagal reflux, hvor barnet ud over at have reflux (opkastning) også vil have spisebesvær i form af svært ved at synke, fejlsynkning (hvor maden ryger i luftrøret i stedet for i spiserøret) og tendens til at spise meget langsomt.
I denne situaion vil man behandle med forskellig medicinsk behandling, så som syrereducerende midler og medicin som fremme mave-tarm-funktionen.
Når man taler om børn med kolik, taler man også om at nogle af disse børn har reflux. Hvis man er helt sikker på at der er tale om reflux er man begyndt at give nogle af disse børn medicin for mavesår (losec) og har så vidt jeg ved haft god effekt af dette. Men det kræver udredning og følgning af en læge.
Jeg ved at firmaet Mead Johnson, som bl.a. laver forskellige modermælkserstatninger har lavet en erstatning som hedder Enfamil, der skulle være specielt velegnet til børn med reflux. Jeg kender dog ikke til den i praksis.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
19. maj 2025 | Sygdom | 1 mdr.
Hej Vi har en baby, som godt kan være meget døsig og træt. Hun er svær at få...
16. februar 2025 | Sygdom | 9 mdr.
Mellemørebetændelse og dræn - 9 mdr.
Kære Helen. Min datter er nu 9 måneder, og hun har igennem de sidste ca. 3...
Viden om børn:
Cykelstol
De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.
Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.
Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.
PKU
Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.
I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.