Svar: Grød contra grøntsagsmos
Kære Bonnie
Det er rigtigt, at jeg normalt anbefaler at man først begynder med grøntsagsmos når barnet er 5 måneder gammel. Dette gør jeg fordi det for det for det første er tidligt at begynde med skemad, når barnet kun er 4 måneder og fordi det derfor er meget vigtigt at barnets tarmsystem kan følge med og nedbryde den mad barnet får.
Grød er mildere for maven og kan samtidig laves tyndere i konsistensen og virker således mere som en vælling - altså en mildere overgang end rigtig grød eller mos. Samtidig er det vigtigt at tilbyde barnet smagsvariation og lidt nyheder undervejs i introduktionen af overgangskost, så barnet derved får nye smagsoplevelser og vedbliver at synes skemaden er interessant.
Det er samtidig vigtigt at barnet indtag af varierede fødevarer sker gradvist, således at barnet først forsøger med forskellige typer af glutenfri grød, herefter mild grøntsagsmos, herefter grovere ...
... grødtyper og så også mere smagfuld grøntsagsmos, - det er altså en løbende tilvænning som handler både om modning af barnets tarm og evne til at nedbryde føden samtidig med at give barnet smagsvariation og nye smagsoplevelser hele tiden.
Når alt dette er sagt, så ved jeg dog også at nogle familier allerede i 4 måneders alderen giver deres børn grøntsagsmos og det går helt fint. Du skal i givet fald så sørge for kun at give de meget milde grøntsager som kartoffel, gulerod, blomkål og lignende og sørge for at gøre mosen pureret og helt lind i konsistensen.
Og så drejer dig sig jo generelt om at holde øje med, hvordan barnet trives med det og hvad barnet kan lide. Hvis barnets mave fungerer rigtig fint med både grød og mos, så er det jo godt og hvis barnet rigtig godt kan lide det og spiser godt og trives med grøntsagsmosen, så fred være med det:o)
Håber du kan bruge mine overvejelser:o) Fortsat held og lykke.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Nysgerrighed børn
At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.
Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...
Mekonium - den første afføring
Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.
Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.