Svar: Grød contra grøntsagsmos
Kære Bonnie
Det er rigtigt, at jeg normalt anbefaler at man først begynder med grøntsagsmos når barnet er 5 måneder gammel. Dette gør jeg fordi det for det for det første er tidligt at begynde med skemad, når barnet kun er 4 måneder og fordi det derfor er meget vigtigt at barnets tarmsystem kan følge med og nedbryde den mad barnet får.
Grød er mildere for maven og kan samtidig laves tyndere i konsistensen og virker således mere som en vælling - altså en mildere overgang end rigtig grød eller mos. Samtidig er det vigtigt at tilbyde barnet smagsvariation og lidt nyheder undervejs i introduktionen af overgangskost, så barnet derved får nye smagsoplevelser og vedbliver at synes skemaden er interessant.
Det er samtidig vigtigt at barnet indtag af varierede fødevarer sker gradvist, således at barnet først forsøger med forskellige typer af glutenfri grød, herefter mild grøntsagsmos, herefter grovere ...
... grødtyper og så også mere smagfuld grøntsagsmos, - det er altså en løbende tilvænning som handler både om modning af barnets tarm og evne til at nedbryde føden samtidig med at give barnet smagsvariation og nye smagsoplevelser hele tiden.
Når alt dette er sagt, så ved jeg dog også at nogle familier allerede i 4 måneders alderen giver deres børn grøntsagsmos og det går helt fint. Du skal i givet fald så sørge for kun at give de meget milde grøntsager som kartoffel, gulerod, blomkål og lignende og sørge for at gøre mosen pureret og helt lind i konsistensen.
Og så drejer dig sig jo generelt om at holde øje med, hvordan barnet trives med det og hvad barnet kan lide. Hvis barnets mave fungerer rigtig fint med både grød og mos, så er det jo godt og hvis barnet rigtig godt kan lide det og spiser godt og trives med grøntsagsmosen, så fred være med det:o)
Håber du kan bruge mine overvejelser:o) Fortsat held og lykke.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Derfor vælger flere Tiny Tumult – blødt tøj til sensitiv hud
Kender du følelsen, når selv det blødeste tøj ikke er blødt nok til dit barns sensitive hud? Hos Tiny Tumult skaber vi præcis dét, mange forældre leder efter: silkeblødt, ansvarligt produceret børnetøj, der giver dit barn komfort og bevægelsesfrihed – og dig som forælder ro i maven.
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
5. august 2025 | Kost og ernæring | 4 år, 8 mdr.
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget hjælp ang. vores datter E på 4,5...
22. juli 2025 | Kost og ernæring | 2 år, 11 mdr.
Kære Helen, Det er første gang, jeg skriver til dig, og der kommer...
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
Viden om børn:
Allergidisponerede børn
Når man taler om allergidisponerede børn skelner man imellem dobbelt forældre disposition og svær enkeltdisposition.
Dobbelt forældredisposition er når begge forældre har/har haft flerårig, svær lægediagnosticeret behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit, børneeksem eller sikker fødevareallergi).
Svær enkeltdisposition er når en af forældrene og/eller søskende har/har haft flerårig svær lægediagnosticeret, behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit,...
Frysning af babymad
Du kan fryse grøntsagsmos, frugt- og bærmos ned i mindre portioner. Rens grøntsager og frugter grundigt, kog sammen med lidt vand i en tykbundet gryde, blend med kogevandet og frys ned.
Mosen bør kommes i små bægre, der er beregnet til frysning af babymad og som er fri for skadelige stoffer.
Når grøntsags- eller frugtmosen skal bruges, bør den optøs direkte i gryden. Derved bevares vitaminer og mineraler bedst.
Grøntsagsmos kan du med fordel fryse...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.