Brev:
Kostplan til småtspisende baby
Hej Helen,
Tak igen for din gode brevkasse. Jeg har skrevet til dig tidligere om min datter, som ikke spiser så meget. Hun er nu lidt over 6½ måned gammel.
Vi giver hende 3 skemåltider om dagen og flaske mellem 4-5 gange om dagen. Desværre er der sket den udvikling med hende, at hun nu efterhånden finder flasken så kedelig, at hun nærmest ikke gider drikke fra det. Det betyder desværre, at hun oftest tager alt mellem 20-40 ml på en flaske. Det er nærmest ingenting og det betyder jo igen, at jeg i perioder laver 12 flasker om dagen for at få noget i hende. Vi er nu begyndt at give jern, da hun ikke kommer over de 400 ml om dagen.
For at give et eksempel så drikker hun måske 50-60 ml. i søvne kl. 20 og 23 og vågner ved 6 tiden og drikker kun 25 ml. Hun vil ganske enkelt ikke have mere. Nogle gange lægger jeg hende ind for at lege lidt i 5 min. også kan jeg få 20 ml. mere i hende. Men nok om det - hun gider ikke den flaske mere!.
Heldigvis har vi set den udvikling, at hun er bedre til at drikke af glas og bliver tilbudt ved hvert måltid. Godt nok drikker hun ikke kæmpe portioner, men hvis hun intet mælk ellers har fået kan vi godt - nogle gange - få 60-70 ml. i hende på en god dag ved et skemåltid. Det redder os nogle gange på målstregen.
Men - mit spørgsmål går på følgende. Jeg har igennem mine spiseproblemer med min datter mødt ind til flere kloge læger og mødre til slanke babyer og det gik altid igen, at hvis der var noget min datter kunne lide, så skulle jeg endelig give det til hende. Fidusen er så, at min datter ELSKER risgrød med pære fra Beauvais. Når jeg serverer den (har også ...
... prøvet at pulverrisgrød af det svenske mærke SEMPER - og det virkede lige så godt). Hun spiser gerne alt mellem 130-200 gram af det. Til sammenligning kan jeg under pres, mas og jeg klemme måske 40 gram øllebrød i hende og havregrød afvises fuldstændig af en helt lukket mund - men pulverrisgrød kaster hun ned. Jeg har prøvet at lave det fra bunden med rismel, men det var ingen succes - det skal være det færdiglavede pulver, som jo også er sødt.
I de dage hvor mælkeindtaget er fuldstændig i bund propper jeg 100 ml. MME i - istedet for de 100 ml vand som der står på pakken. Så ryger der ekstra MME ind på den måde. Mht hendes kost skal det lige siges, at hun spiser grøntsagsmos med kartoffel, gulerød, ærter og bønner med MASSER af fløde og smør - og det spiser hun ganske fint - gerne mellem ½ og 1 dl. pr gang, så hun er ikke fuldstændig kræsen. Vi har prøvet med små kødboller, men det har ikke været noget hit endnu. Hun bliver nærmest kvalt af dem og spytter dem ud igen.
Mit spørgsmål går så på, hvad din holdning er til at give et 6½ måneder gammel barn risgrød, når hun burde spise øllebrød, havregrød mv. Min personlige holdning er jo, at jeg gerne vil have mad i hende og tro mig, når jeg siger, at stemningen om morgenen er ganske anderledes, når der ryger 1½ dl risgrød ned i forhold til 40 gram øllebrød.
Hvad synes du? Skal jeg fortsætte med risgrøden? Det er jo vigtigt at tage i betragtning, at min datter ikke drikker de anbefalede 750 ml. om dagen, men ligger på omkring 3-400 ml om dagen, så der skal virkelig noget ekstra ind med skemaden for at kompensere herfor.
På forhånd tak for dit svar.
K.
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.
Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...
8. marts 2025 | Sovevaner | 6 mdr.
Kære sundhedsplejerske, Vores lille Luca på 6 måneder (på mandag) har altid...
26. februar 2025 | Sovevaner | 6 mdr.
Kære Helen, Først vil vi – som et par forholdsvis nyudklækkede...
Viden om børn:
Rhesus-uforlignelighed
Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.
Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.
Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...
Pusleplads til baby
Der er flere tusinde gange, du skal skifte dit barn, hvis det bruger ble i ca. tre år. Sørg derfor for at indrette en god pusleplads - altså et sted hvor barnet ligger trygt og godt, og hvor du ikke får ondt i ryggen af de mange bleskift.
- Sørg for at puslepladsen passer i højden til den person, som hyppigst skifter barnet.
- Sørg for at have alt, hvad du skal bruge inden for rækkevidde. Når dit barn ligger på puslebordet, må du af sikkerhedshensyn ikke gå fra...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.