Svar: Madplan i løbet af dagen - 9 mdr.
Hej igen
Dejligt at høre at du kunne bruge mit svar for 3 år siden og dejligt at høre at I nu også er blevet beriget med en lillesøster:o)
Den plan du sender for dagen er rigtig fin og du har fuldstændig ret i at det kan være svært at få tingene til at hænge sammen, når man har en større dreng der både skal afleveres og hentes i institution. Så må den du har tacklet det på, ser umiddelbart rigtig fint ud.
Din datter lyder til at spise varieret, du giver hende fortsat mos og grød, hvilket hun også skal have med den alder hun har, ved siden af får hun jo boller og lignede, som kræver lidt mere af hende mundmotorisk. Rugbrødshapsere har I også forsøgt jer med og at det er gået lidt tilbage i forbindelse med tandfrembrud er helt okay, det skal nok komme igen.
Det bedste du kan gøre er at fokusere på at din datter skal synes om det at spise, det skal være rart og forbindes med noget der er hyggeligt og godt og så skal du tilbyde hende så meget forskelligt som overhovedet muligt. Jo mere variation du kan give hende, jo bedre, og netop med den alder hun har. Når hun bliver ældre, så vil hun være langt mere selektiv i sine madvaner.
Mange børn kan ikke finde ud af hvad det skal gøre med grov mos inde i munden. Det er som om at hvis mosen er for klumpet, så ved de ikke om de skal tygge eller synke og det fremkalder så brækrefleksen. Hvis man derimod serverer tingene mere adskilt, så kan barnet se hvad det spiser og har en anden fokus på, hvad der skal gøres med det inde i munden.
Det kan således være en rigtig god idé at lade mosen være godt moset og så ved siden af tilbyde mad i stykker, - det kunne så være frikadelle stykker, stykker af brød, kogte pastaskruer eller lignende, - hvad I nu får at spise.
Mange børn er rigtig sultne omkring kl. 17 og det er et svært tidspunkt. Da mange børn samtidig er trætte og ikke særligt glade for grøntsager om aftenen, så kan man ofte være heldig at få dem til at spise noget af dette, ved at servere en tallerken med lidt grønt omkring kl. 17. Det kan være lidt kogte ærter, majs, gulerod, det kan være agurk, rød peberfrugt og avokado. Har barnet fået lidt af ...
... dette som før aftensmad, så behøver man ikke være så fokuseret på hvad der så glider ned, når man sidder ved bordet.
En plan for dagen kunne se således ud:
Tidlig morgen 06: Flaske med MME.
Morgenlur imens storebror skal afleveres
Formiddag 9-10: ½ bolle med smør, at gnave lidt i og hjemme igen er det fint med en portion havregrød eller lignende, gerne med lidt frugtmos. Også gerne lidt frisk frugt at gnave lidt i, når hun sidder ved bordet. Vand af kop
Sover formiddagslur ca mellem 11-12.30.
Frokost kl. ca 13: Rugbrødshapsere eller anden form for brød med smørbart pålæg og ved siden af grøntsagsmos. Grøntsagsmos kan også kommes på brødet som pålæg. Tilbyd også meget gerne rester fra aftensmaden som små stykker frikadelle, godt kogte pastaskruer osv. og i takt med at hun bliver bedre og bedre til at tygge, så må du meget gerne koge lidt majs, ærter og gulerod som hun med pincetgrebet kan øve sig i at spise. Vand af kop.
Hold tingene adskilt, det der spises med ske er uden klumper og det hun selv kan spise med fingrene eller med en gaffel er mad i stykker.
Eftermiddag 14-14.30: En lille portion tykmælk eller lignende med lidt frugtmos, ½ banan, rugbrødsdrys og/eller frisk frugt eller bær at spise ved siden af, vand af kop
Herefter henter i storebror og hun får sin eftermiddagslur
Før aftensmad ca kl. 17: En tallerken med lidt forskelligt grønt, kogte ærter, majs, gulerod, rød peberfrugt, avokado og lignende. Lad børnene sidde sammen ved bordet og spise sammen.
Aften 18: Mere og mere familiemad, igen forsøge at have noget som er godt moset og noget som er i stykker og separat. Det er vigtigt at hun kan fornemme at det med skeen synkes og den øvrige mad skal tygges. Hun må få stort set det hele af den mad I spiser, konsistensen og serveringen skal bare være så hun kan klare det. Slut evt. af men en portion frugtgrød med lidt mælk på eller lidt frisk frugt
Puttes til natten 19.30 med en flaske mme eller vælling.
Jeg håber at mine forslag og plan for dagen giver dig lidt idé om hvordan I kan fortsætte fremover, rigtig meget held og lykke med begge børn og rigtig god weekend:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Seng
Mange babyer har ikke brug for tremmeseng i begyndelsen, da sengen vil være for stor og dermed for utryg for barnet. I begyndelsen kan man derfor stille liften i tremmesengen, hvis man ønsker at barnet skal sove i sengen der.
Et barn vil ofte kunne bruge tremmesengen til det er ca 2.5-3 år gammelt og det er vigtigt at vælge en god seng. Her er lidt overvejelser og gode råd:
- Vælg en seng, som måler ca 110 cm x 55 cm. Den størrelse passer til de fleste børn indtil...
Apgar score
Dette er betegnelsen for en undersøgelse som jordemoderen laver af barnet lige efter fødslen. Apgar Score blev udviklet i 1952 af Virginia Apgar og den bruges til at vurdere, hvordan barnet har det, lige når det er blevet født.
Jordemoderen har 5 ting hun ser på:
1. Hun ser på barnets reflekser,- reagerer barnet på forskellige stimuli, griber barnet, søger barnet osv.
2. Hun mærker barnets puls, for at se på hvor hurtigt barnets hjerte slår og om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.
Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.
Så tusind tak for din hjælp!
Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder