Annonce

Annonce

Svar: Putning - 4 mdr.


15. oktober 2007

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære fortvivlede forældre

Tak for jeres brev. Jeg kan godt høre at I allerede har gjort jer mange rigtig gode overvejelser og altid har været meget omkring jeres lille pige. Børn er jo forskellige og nogle børn har rigtig meget behov for hjælp til at lukke verden ude, blive skærmet og finde roen, hvor andre børn fint kan klare dette selv. Jeres datter lyder til at være meget aktiv og rigtig meget på og netop disse børn har ofte brug for hjælp, når de skal sove. Det lyder som om at I hele tiden har været meget opmærksomme på dette og det I beskriver lyder rigtig fint.

I fortæller at jeres datter sover godt i løbet af dagen og at hun godt kan sove 3 + 2 timer. Det vil sige at hun allerede i en alder af 4 måneder kan nøjes med to lure dagligt, hvilket mange børn faktisk først er i stand til efter 6 måneders alderen. Sammenlagt får hun dog sit søvnbehov dækket og hvis hun trives bedst med de to lure, så er det sådan det er. Jeg tænker dog, at der kan være derfor at det er så svært for jer at vurdere, hvornår hun egentlig skal puttes om aftenen.

Hvis hun sov 3 lure, så ville den sidste lur ligge sen eftermiddag og hun ville således ikke være så træt kl 18, men hun er træt her fordi det er lidt tid siden hun egentlig er vågnet fra sin sidste lur. Samtidig har hun dog sovet det hun har behov for, dog fordelt på 2 lure og derfor er hun ikke træt nok til at blive puttet mellem 18-19, men burde faktisk blive puttet lidt senere, måske først omkring kl 20. Jeg tænker at det er derfor I oplever at hun protesterer lidt, når I lægger hende og samtidig også liver lidt op.

Søren Berg, som er en af vores største søvneksperter her i Danmark, han taler om at der kører et søvntog og at man skal stige på toget, når det kommer forbi. Hvis man misser toget, så nytter det ikke noget at lægge barnet til at sove, men i stedet må man tage barnet med ind i stuen igen og så forsøge at putte barnet næste gange søvntoget kører forbi. Det vil nogle gange være efter måske 45 ...


Annonce

... minutter og misser man dette tog, så kan man forsøge igen måske 20 minutter efter.

At I tager jeres datter med ind i stuen er således ikke at gøre hende en bjørnetjeneste, men faktisk rigtig godt. Der er ingen idé i at give hende en dårlig oplevelse, når hun skal sove og dermed forbinde sengen med noget som ikke er rart. Så når I spørger mig "hvordan lærer vi hende, at det at sove og sengen er noget rart?" ja så handler det om ikke at tvinge hende til at ligge i sengen, når hun protesterer, men i stedet acceptere at I ikke nåede toget, da det kørte forbi og I må forsøge at nå det næste... forstår I hvad jeg mener?


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

I spørger om hun er sulten og det er svært at svare på. Jeg kan ikke se om jeres datter ammes eller får flaske, men aldersmæssigt kan det jo godt være at hun har behov for noget ekstra. Nogle familier har rigtig stor glæde af at give en flaske vælling til natten og for andre er det uden virkning. Vælling er heller ikke noget man behøver give, hvis hun ammes kan hun i princippet lige så godt starte med en rigtig grød og springe amningen over. At få en flaske mælk er dog løsningen for nogle familier og hvor I står henne i forhold til dette ved jeg ikke - det er jo første gang I skriver til mig:o)

Når jeres datter græder om aftenen, så skal I vurdere hvad gråden handler om. Den gråd som I beskriver som lidt overtræthed og lidt let protesteren mod at blive lagt, - den er helt i orden. Så er det helt okay at lægge hånden beroligende på hende, vugge hende lidt i liften osv. og hjælpe hende til at komme ind i søvnen. Men den gråd som er ulykkelig, hvor hun græder meget og har behov for at komme i favn for at finde roen - den gråd skal I reagere på og her skal hun tages op. Det er uhyre vigtigt at små børn trøstes, når de har behov for det. Det fremmer deres hjernemæssige udvikling og sætter dem i stand til at tackle stressede situationer senere i livet.

Jeg håber at mine tanker her hjælper jer lidt videre. Rigtig meget held og lykke med hende fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Amning og medicin

Når du spiser og drikker, så går det du indtager via din blodbane over i mælken og vil således blive overført til dit barn. Derfor er det meget vigtigt at du taler med din læge, hvis du har behov for at tage medicin, når du ammer dit barn.

Der kan være mange grunde til at man får medicin, når man ammer. Der kan være behov for smertestillende, der kan være behov for antidepressiv medicin, antibiotika og mange andre ting og der findes næsten altid præparater, som kan tages selvom...

Læs mere i Babylex

Ammestillinger

Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.

Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.

Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej

Så er Viggas mor på banen igen og sidder her med smil på læben og tænker over at du fik ret igen..... du har en fantastisk brevkasse og jeg ville være helt lost uden den :))

Tak for en dejlig brevkasse og undskyld jeg ikke kan gøre mine breve kortere :))

Med venlig hilsen
Viggas mor


Annonce