Svar: Ammestop og øm knude i brystet
Hej med dig
Nu kan jeg jo ikke se dig, men da du beskriver at knuden sidder yderst mod brystvorten så lyder det umiddelbart som om der kunne være tale om en tilstoppet mælkegang. Hvor en mælkekirtel sidder lidt mere inde i brystet.
Tilstoppede mælkegange er vigtigt at få behandlet, da de kan medføre at man får en brystbyld. En brystbyld kan sidde i overfladen eller dybt inde i brystet og man vil scanne dit bryst for at se om der er tale om en evt byld. Hvis der er tale om en brystbyld så vil du få feber og knuden vil være rigtig øm og der vil også være misfavninger af huden omkring bylden. Som du beskriver det lige nu, så lyder det dog ikke som om du har en brystbyld, men det er vigtigt at du ikke bare lader stå til, men forsøger at se om du kan få den knude der er løsnet op.
Du kan for det første prøve at gå i bad og lade bruserens stråler massere dit bryst lidt. Imens du er i badet og varmen virker, så kan du prøve med din hånd/hænder at massere dit bryst. Masser i cirkelbevægelser oppe fra brystet og ned mod brystvorten, læn dig lidt forover så brystet tynger lidt fremover. Læg din tommelfinger over brystvorten ved kanten af det brune område og læg pege og langefinger under brystvorten i kanten at det brune område. Tryk dit bryst ind mod brystkassen og klem fingrene sammen, slip ...
... og klem. Bevæg fingrene rundt om brystvorten og se om du ved at klemme og slippe hele vejen rundt kan få løsnet op for den mælkegang og få knuden væk.
Du kan også sætte dig med et varmt omslag på brystet, så brystet på den måde lunes godt igennem og så forsøge samme metode med massage og udmalkning og se om det kan løsne op for knuden.
Nu er det jo søndag og det er ofte begrænset hvad vagtlæger ved om amning. Jeg synes du skal forsøge ovenstående her i løbet af i dag og se om det har nogen effekt. Hvis du bliver dårlig, får feber, dit bryst bliver yderligere ømt og du kan se at knuden virker mere som en byld, så skal du til lægen. Prøv så i første omgang at kontakte barselsgangen, hvor du har født og forhør dig om de har et sygeplejeambulatorium eller lignende hvor du kan henvende dig, det er der de ved mest om amning og evt. vil kunne scanne dit bryst.
Er det ikke væk i morgen og du i øvrigt er velbefindende, så synes jeg lige du skal få lægen til at se på det. Man kan godt have en mælkeknude i brystet uden at det behøver at have nogen betydning og da jeg ikke kan se dig, så er det som sagt svært for mig at se, hvad der lige er tale om her:o)
Håber dog at du er hjulpet lidt videre på vej. Rigtig meget held og lykke. Du må meget gerne give mig en tilbagemelding på hvordan det går:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
29. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder - del 2
Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...
28. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder
Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...
Viden om børn:
Opkast - baby og børn
Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.
Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...
Medicin til børn
Et lille barn må aldrig få medicin, uden at lægen har ordineret det. Børn skal have helt andre mængder end voksne og reagerer anderledes på visse produkter.
Har dit barn fået ordineret medicin, så er det vigtigt at følge lægens instruks. Er der f.eks. ordineret penicillin i 6 dage, så er det vigtigt, at du giver medicinen i 6 dage og ikke stopper efter 3 dage, fordi du synes, at barnet virker frisk og rask. Hvis du stopper for hurtigt, risikerer du, at sygdommen vender...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!
Mor til Jens på 13 måneder