Svar: Endnu et spørgsmål om kost
Kære Anja
Jeg synes det er vigtigt at din dreng får mindst 400-500ml mme dagligt, så han får sit jernbehov dækket og jeg så gerne at han indtog mere end dette, men igen kan du jo ikke få ham til at drikke det, hvis han ikke og du beskriver jo en dreng som tilsyneladende trives og som har godt gang i maven.
Du skriver at du laver grød og mos med vand og modermælkserstatning og jeg skal således lige forstå dig rigtigt. Det vil sige at når du skriver at grøden til frokost f.eks. er lavet på 2 dl. vand, så har du puttet mmepulver i grøden, så det svarer til at han får 200ml mme her eller? Hvis han gør det, så får han jo nok mælk, hvis man ser på det samlede indtag og så må det være sådan.
Nogle gange så hjælper det at lave grøden med både vand og mme, så den ikke mætter helt så meget og barnet derfor har mere lyst til at drikke sine flasker. Andre gange vil børn bare ikke tage flasken og den bedste måde at få givet dem nok mme på er så ved at lave maden med fuld erstatning og det må du gøre, hvis det er sådan situationen er hos jer.
Med hensyn til grød til frokost, så kan du fint give dette, du kan dog også give grøntsagsmos. I takt med at din dreng bliver ældre, så vil han have glæde af en gang imellem at få øllebrød til frokost, så han vender sig til rugbrødssmagen og en gang imellem give grøntsagsmos, da dette fint ...
... kan serveres sammen med rugbrødshapserne, når han bliver i den alder, hvor han skal have det.
Du skriver at du giver Acido - jeg går ud fra at det er den fra Thiese, så der er 3,5% fedt i. Vær her opmærksom på at selvom han er 6 måneder nu så må komælk og komælksprodukter ikke udgøre for stor en del af hans indtag. Det er fortsat vigtigt at det er modermælkserstatningen han får mest af. Først når han er 9 måneder gammel må komælk begynde at udgøre en større del af hans indtag.
Grunden til at du flere steder kan læse at børn fra 6 måneder kan begynde at få komælk skyldes at I så kan spise det samme. Du skal til at give din dreng mere og mere familiemad, og hvis du f.eks. laver en kartoffelmos med sødmælk, så kan I alle spise det samme. Det samme hvis du laver lidt sovs med sødmælk, så kan han også få det. Men det betyder ikke at du skal til at give ham sødmælk - her er modermælkserstatningen vigtigere.
Så ja modermælkserstatning er vigtigt og det er dette han bør få fremfor anden mælk. Samtidig kan du jo ikke tvinge flasken i ham, hvis han ikke vil og derfor må du forsøge med flasken og derudover tilbyde ham mme via maden, så han bliver dækket ind. Jeg synes som sagt ikke at han skal under et samlet indtag på 400-500ml, så synes jeg du skal drøfte det med lægen, når han ikke er ældre.
Rigtig meget held og lykke fortsat:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Fennikel, Fennikelte og børn
Fra 6 mdr´s alderen må dit barn få stort set alle slags grøntsager. Du bør dog være opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat, og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.
Nitrat omdannes let til nitrit. Nitrit i stor mængde giver opkastninger og blåfavning af huden, fordi det reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde sig og transportere ilt rundt i kroppen.
Det anbefales...
Moderkagebiopsi, moderkageprøve
En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.
Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder